Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOŽERNI BROD HRM-a
Povratak na članak

Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije

U EU je cijena naoružane korvete i 500 milijuna eura, ali domaći bi brod bio znatno jeftiniji

Komentari 66

ST
stefj
23:21 06.03.2021.

Šteta što je tamo 2000-te potpuno devastirana vojna industrija, ono što je ostalo od nje. Razvoj tenka, bespilotnih letjelica itd, no sve je ugašeno, da nam ne treba, a nije se gledalo na to kao potencijalni izvozni proizvod... Sada bilo što ponovo pokrenuti zahtijeva puno više angažmana uz upitne rezultate... Samo jednu stvar treba paziti, nikako prilikom izbora naoružanja ili bilo čega uzimate Šveđane, nikada više...

VL
Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:13 07.03.2021.

Vlasnistvo obvezuje, imamo more i obveza je da ga čuvamo...

VL
DU
Deleted user
00:02 07.03.2021.

Što je s projektom Drakon 220? Radi li se išta po pitanju brzih raketnih čamaca? Osobno sam bio skeptik kad se govorilo o OOB-ovima.S tim smo se svi izrugivali,al eno njih na navozima. Prototip plovi,a 4 dodatna plovila se grade i polako će ulazit u službu.Još kad ih opremimo raketama Spike NLOS bit će to pristojna sila. Samo domaća pamet i snažna podrška namjenskoj industriji.

VL
LL
lijepa_li si
23:29 06.03.2021.

dobro je dok se gradi, u kulturi rušenja, degradacije, pesimizma

VL
Avatar vatrogasac
vatrogasac
07:49 07.03.2021.

Projekat koji treba pozdraviti,jer proizvodnja je jedino što ovaj narod i državu može izvući iz ponora u kojem se nalazimo. No kad vidimo zbivanja oko nabavke nadzvučnog zrakoplova nisam veliki optimist.Inače industrija naoružanja je najunosniji biznis,pametni to znaju i zarađuju,nesposobni skupo plaćaju tuđe.

VL
Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
13:32 07.03.2021.

Svakako Hrvatska ratna mornarica mora imati ratne brodove. Ako se može graditi u našim brodogradilištima to je veliki plus.

VL
DU
Deleted user
23:51 06.03.2021.

Hrvatska brodogradnja može napravit vrhunsko plovilo,ali bez izraelske i američke elektronike i borbenih sustava to će bit samo fanncy trajekt. Motore će morat isporučit Nijemci. Pramčani top valjda će bit OTO Melara cal. 76 mm? Najbolji u klasi? 12 silosaa za vertikalno ispaljivanje protuzračnih projektila govori o ozbiljnoj namjeri.Pretpostavljam da će nosit izraelske PZ rakete Barak 8? Da će plovilo imat CIWS i 3D radar? Udarno oružje bit će rakete Harpoon ili Gabriel IV? Raketama dometa 150 i više kilometara mi pokrivamo cijeli Jadran.Prosječna širina Jadranskog mora iznosi 159 km. Naši RBS-ovi u verziji B pokrivaju do 80km. Samo pratit što radi Izrael s novim korvetama klase Sa'ar 6 i ne možemo pogriješit.Puno toga danas dostupno je iz javnih izvora.Ne treba nam špijunaža.

VL
TO
TORQUEMADA
14:44 07.03.2021.

Nekad se moglo birati u kojem domaćem brodogradilištu graditi ratna i policijska plovila, samo na otoku Korčuli bilo je nekoliko sposobnih manjih brodogradilišta za tu svrhu. Danas trebamo čuvati Brodosplit kao oko u glavi, to je jedina preostala tvrtka za projektiranje i gradnju specijalnih i neobičnih brodova, a osobito specijalnih proizvodnih programa od strateškog značenja za domovinsku sigurnost. Sramota je što se dogodilo s domaćim brodogradilištima u zemlji s ovako dugom i razvedenom obalom i takvom brodograđevnom tradicijom, trećom po snazi u svijetu prije 40 godina. Ne može se reći da nije bilo narudžbi, posla je bilo i za Uljanik, i za Greben i za 3. maj, ali mentalitet zajednice i inertnost pojedinaca dovela je do ovakvog epiloga. Danas se proizvode mali kruzeri, megajahte, specijalni brodovi i trajekti u svim nekadašnjim golemim brodogradilištima Škotske, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije, zašto nismo i mi mogli biti u tom društvu?! Debeljak nam pokazuje da se to i te kako može, a i paradoks na Korčuli, gdje jedino opstalo brodogradilište postoji u Blatu, mjestu koje uopće nije na moru. Izgubimo li još i te subjekte, nismo ni zaslužili ni more niti državu.

VL
DU
Deleted user
11:55 04.04.2021.

Žalosno je da pod Ministarstvom obrane ne djeluje obrambena mornarica, tako je davno prije u povijesti postojalo Ministarstvo rata umjesto obrane, znači to je potpuno drugačiji koncept u pristupu problematici održavanja mira

VL
DA
dado19
23:19 06.03.2021.

brod je manje vise lako napraviti ali ga je malo teze naoruzati sa novim i pouzdanim raketnim sistemima... obicni teretni brod star 30 godina naoruzaj sa prvoklasnom tehnologijom i imas zvijer na moru ili napravis ovako lijep ratni brod i naoruzas ga sa lijevom tehnologijom i imas lijepu igracku za pokazivanje.... oblik u danasnjim bitkama nista ne donosi, samo tehnologija.... koja je razlika izmedju ratnog broda koji ide 30 cvorova i onog od 5 cvorova ako je prvi naoruzan topovima a ovaj drugi raketama sa dometom od 1000 km-slikovit prikaz

VL
JM
Jack_Meoff
13:54 07.03.2021.

Julije Klović

VL
PR
PrimoracRi
10:35 07.03.2021.

Ako budemo imali čime platiti ,neka se grade i brodovi ,avioni, tenkovi. Međutim trenutna situaxija ne obećava mnogo.

VL
AE
a e
12:21 07.03.2021.

Ka kora od sipe,ako HDZejci budu oko broda

VL
SI
Simpleton
18:06 07.03.2021.

Ovoga puta nekoliko ozbiljnih rijeci o temi o kojoj znam jako puno... Ne znam da li je do DIV-a ili HRM-a (kao narucitelja), ali ovo je jebena abominacija od broda...brod koji glumi i odobalni ophodni/patrolni brod i korvetu, a stoo pokazuje da oni koji su dosli na ovu ideju ili pojma nemaju o brodskim klasama i njihovoj namjeni. Jer brod koji nosi oznake ("racing stripe") obalne staze, a u isto je vrijeme naoruzan (ili moze biti) protubrodskim raketama ne zasluzuje se nazivati nikako drugacije nego abominacijom! Dakle, sto je nama zapravo potrebno?! Hrvatskoj su potrebna 2 velika (odobalna) ophodna broda - nesto tipa talijanska klasa "Comandanti" - koji bi bili u SASTAVU OBALNE STRAZE RH; te izmedju 4 i 8 stealth korveta - nesto tipa svedska klasa "Visby" - koji bi bili u SASTAVU FLOTILE HRM-a! Pokusavati te dvije, po NAMJENI, a onda cak i po INGERENCIJI, potpuno razlicite brodske klase, spojiti u jednu, potpuni je promasaj!

VL
Avatar EtTore
EtTore
13:34 07.03.2021.

Malo morgen!

VL
DU
Deleted user
09:32 07.03.2021.

Nema tu kruha, projekt treba osmisliti na razini NATO-a i ili EU, sve drugo , kao i zrakoplovstvo bez tih studioznih osmišljavanja samo je bacanje novaca, eto da naši rade nešto. Proglašenjem ekonomskog pojasa Italije i Hrvatske Jadransko more je je zakonski zatvoreno za sve koji nisu članovi EU i Nato(bez odobrenja I i RH). Projekat Hrvatskog broda treba prilagoditi tim specifičnostima, usaglasiti i graditi zajedno sa Italijom, EU i NATO. Tako osmišljen napadno obrambeni plovni sustav uvezati sa zrakoplovnom komponentom , podmorničkom komponentom i obalnim postrojbama i na razini NATO-a. To je postalo vrlo aktualno prelaskom Crne Gore , neprimjetno pod kontrolu istoka. Hrvatska tu odjednom dobiva stratešku poziciju, mogu se kladiti da će uskoro ratni brodovi istoka intenzivno posjećivati i Crnu Goru.

VL
Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
13:10 07.03.2021.

Hrvatski ratni brod nove generacije če izgledati isto kao i hrvatski kontejneri nove generacije dakle vanka zastava i curkusantske boje a unutra jado, neimaština, mizerija i sramota.

VL
LU
Lukovo184
13:49 07.03.2021.

Helikopter na ovoj visini od mora bez zaštitnog silosa je glupost. Za dvije godine pravo u kantu za smeće.

VL
TR
trocic
12:09 07.03.2021.

Ukinuti vojnu pomorsku granu i prepustiti policiji tj. obolnoj strazi nadzor. Premala smo zemlja da guramo sve vojne grane.

VL
DU
Deleted user
12:27 07.03.2021.

razbacujete se miliumima a lijekove nemate da platite

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.