Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka županija

Ekshumirani ostaci 15 srpskih žrtava stradalih u Oluji

Ilustracija
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
23.10.2018.
u 23:53

Prema preliminarnim podacima, riječ je o pet žrtava ženskog spola i osam muškog spola, dok za dva tijela nije bilo moguće utvrditi spol

Na području Karlovačke županije ekshumirani su posmrtni ostaci 15 žrtava stradalih u akciji Oluja 1995., a identificiranje DNK analizom bit će obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, priopćilo je u utorak državno Povjerenstvo za nestale osobe Vlade Srbije.

Nadležna tijela Republike Hrvatske su, kako se navodi u priopćenju, 23. listopada završila šestodnevne ekshumacije s registriranih mjesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 15 osoba - na lokalnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), na groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), groblju u Gornjem Sjeničaku (1), lokalnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mjesnom groblju u Tušiloviću (1).

Prema preliminarnim podacima, riječ je o pet žrtava ženskog spola i osam muškog spola, dok za dva tijela nije bilo moguće utvrditi spol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su, kako je priopćeno, prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje će biti uzeti uzorci radi identificiranja metodom DNK analize, a potom slijedi identificiranje žrtava.

U mjestu Plaški su, po pojedinačnim zahtjevima obitelji, ranije ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe temeljem „preliminarno utvrđenog identiteta“.

Skladno potpisanim međudržavnim dokumentima s Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu promatrača nazočili predstavnici Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije, navodi se u priopćenju.

Nastavak ekshumacija je, kako se naglašava, od posebnog značaja za ubrzanje rješavanja slučajeva osoba koje se vode kao nestale u vezi s oružanim sukobima i suradnje nadležnih tijela u regiji, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a poglavito značaj za  članove obitelji nestalih osoba, naglašeno je u priopćenju Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 64

B2
bordon 2
00:32 24.10.2018.

Za Srbe je rat poceo 1995. godine.

LO
lojtra2
05:07 24.10.2018.

U nedostatku jama i stratišta po kojima leže svi (od srba) postradali narodi bivše jugoslavije ovi su počeli otkapati pravoslavce s pravoslavnih groblja! Čisto da dodaju prilog borbi Hrvata za procesuiranje poznatih ratnih zločinaca u Vukovaru.

Avatar Snijeg
Snijeg
04:36 24.10.2018.

Veoma tužno što se dešavalo a oba naroda slijede kršćanstvo i Krista! Neka obitalji nadju mir i stradali spokoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije