Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj 'Mali zeleni'

Ekoprskalić, školsko izletište Vrba i prilog o reciklažnom dvorištu najbolji đački radovi

storyeditor/2022-06-17/klinci1.jpg
Večernji list
17.06.2022.
u 18:45

Na Večernjakov "Mali zeleni" naječaj pristiglo je 200 radova učenika osnovnih i srednjih škola

Nije bilo nimalo lako među 200 kreativnih radova učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske izabrati najbolje na prvom Večernjakovu natječaju "Mali Zeleni", koji je dio Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja - najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj kojemu je jedan od ciljeva raditi na edukacijio ekologiji, održivom životu i održivom razvoju.

Možemo učiti od najmlađih

A ako je suditi po natječaju, točnije idejama i videomaterijalima učenika koji su pristigli, odrasli trebaju učiti upravo od najmlađih koji su itekako svjesni nužnosti zaštite okoliša i očuvanja planeta Zemlje. I to učenika 4. razreda koprivničke Osnovne škole Braća Radić (Područna škola Starigrad) koji su pobijedili u kategoriji natječaja ekosuperjunak za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Najmlađi učenici imali su zadatak u videu do dvije minute opisati i vizualno prikazati ekosuperjunakinju ili superjunaka koji će spasiti Zemlju, a učenici 4. razreda za tu su priliku osmislili Ekoprskalića, junaka koji je čudotvornim pripravkom od koprive napao Smećka, otjerao ga, spasio ljude i djeci očistio grad Koprivnicu, a zatim i cijelu državu. Za svoju kreativnu ideju ovi pobjednici najmlađe kategorije bit će nagrađeni jednodnevnim izletom u Nacionalni park Plitvička jezera, dobit će deset ekskluzivnih fotografija profesionalaca iz agencije Pixsell, a nagrađeni će biti i e-pretplatom na Večernji list.

Istoj nagradi mogu se veseliti i učenici 6. c razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica. Oni su pobjednički tim u kategoriji učenika od petog do osmog razreda koji su u svojim videomaterijalima imali zadatak prezentirati kako škola može biti više "zelena", ekološka, održiva..., dakle morali su ponuditi kreativna rješenja koja bi se lako mogla implementirati u praksi, a u svojim videima mogli su prikazati i ono što škola ili razred čine već sad na temu ekologije i održivosti.

A oni su ni više ni manje u školskom dvorištu uz pomoć nastavnika i domara izradili cijelo jedno izletiše vrba. Posadili su drveće, postavili informativne panoe, napravili kućiće za ptice... i u cijeli projekt uključili zapravo čitavu školu. No to nije prva takva velika aktivnost učenika ove škole - oni već odavna imaju svijest o sortiranju otpada i znaju da ono što su sami naučili moraju prenijeti najmlađim učenicima, pa su tako i izletište vrba namijenili budućim generacijama škole kreirajući im ujedno i prostor za terensku nastavu, ali i iskustveno učenje. Drugim riječima, u svojoj su školi na ekološkom primjeru napravili ono što politika u obrazovnom sutavu neće nikada.

Nagrada i u Vinkovce

U kategoriji srednjih škola najbolji, a time i pobjednici na Večernjakovu natječaju u sklopu projekta Rezolucija Zemlja u najstarijoj učeničkoj kategoriji, učenici su 1. f razreda Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Oni su u videu trebali izvijestiti o ekološkom problemu u kvartu ili gradu, ali i predstaviti potencijalna rješenja.

 

Tako su učenici u novinarskoj formi intervjua napravili prilog o reciklažnom dvorištu u svome gradu, prezentirali su i predstavili nastanak komposta, ali i detaljno naučili i drugima predstavili kolika je važnost dobivanja sirovina za daljnu proizvodnju upravo recikliranjem, a koji neće ugrožavati prirodne resurse ni u njihovu gradu ni igdje drugdje. I oni će biti nagrađeni izletom, s deset ekskluzivnih fotografija profesionalaca iz agencije Pixsell, a nagrađeni će biti i e-pretplatom na Večernji list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije