Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE STOPE RASTA

Ekonomska stručnjakinja: Inflacija se otela kontroli, neizvjesnost je velika

Zagreb: Hrvatski Telekom predstavio studiju "Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u RH"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
17.05.2022.
u 21:45

Imat ćemo manje u novčanicima, ali to i jest poanta, da manje trošimo, jer time u biti smanjujemo inflacijske pritiske, kazala je

Stručnjakinja Maruška Vizek s Ekonomskog instituta gostovala je na Dnevniku Nove TV gdje je komentirala val inflacije kojeg je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu. 

Kako je kazala, stope inflacije su se otele kontroli. 

- Otela se kontroli, imamo nekoliko zemalja u kojima su zabilježene jako velike stope rasta, poput Nizozemske, Španjolske, Austrije i Litve, gdje je stopa rasta inflacije trenutno preko 20 posto. Ovo je sada već značajan rast - kazala je na početku. 

- Neizvjesnost je zaista velika, upravo tako. Ne znamo kako će se odviti rat u Ukrajini, svjedočimo poremećajima u opskrbljivanju, ne znamo kakva će biti situacija s pandemijom na jesen, Kina je poluzatvorena - inflacijska spirala je tu. Jedini način na koji se inflacija inače gasi jest povećavanjem kamatnih stopa, a vidimo da po tom pitanju Europska centralna banka - zaostaje - dodala je. 

Vizek smatra i kako će to utjecati na Hrvatsku. 

- Povećavanje kamatnih stopa će se apsolutno preliti na Hrvatsku, zato što su izvori sredstava većine hrvatskih banaka u eurima, kao i naša štednja - dakle, direktno utječe na naše troškove financiranja - smatra. 

- Imat ćemo manje u novčanicima, ali to i jest poanta, da manje trošimo, jer time u biti smanjujemo inflacijske pritiske. Međutim, istovremeno smanjujemo gospodarski rast ili čak možemo uzrokovati recesiju - dodaje Vizek. 

Kako je kazala, po pričama se čini da jedan dio poduzetnika sada preventivno podiže cijene kako ne bi bili javno prozvani u trenutku kada se uvede euro.

- Unatoč tome, država se ne bi trebala administrativno uplitati u djelovanje tržišne ekonomije - smatra. 

Vizek također smatra kako zamrzavanje cijena nije dobra ideja. 

- Da, to definitivno nije dobra ideja. Postoji mogućnost povećavanja kamatnih stopa za kontroliranje rasta inflacije, i u tom trenutku moramo birati želimo li manju stopu inflacije ili manju stopu gospodarskog rasta - kaže. 

- Zamrzavanje cijena onemogućava tržištu da adekvatno radi svoj posao. Cijene su signal poduzetnicima o tome što se treba proizvoditi i kako, a zamrzavanje cijena samo onemogućuje efektivnu regulaciju tržišne ekonomije - dodaje. 

Rezultati projekta Uplift pokazali su kako se u situaciji velike ovisnosti o turizmu ranjivost jedinica lokalne samouprave širi na unutrašnjost. 

- Veća turistička aktivnost, kraća turistička sezona, sve to utječe negativno na to mogu li si stanovnici tih jedinica priuštiti stanovanje. Ne samo to, već utječe na pojavu brzorastućih poduzeća, ali i na manje stope fakultetski obrazovanih pojedinaca. Jedan kolega je pokazao da - što je intenzivnija turistička aktivnost u jedinicama lokalne samouprave, to su tamošnja djeca manje sklona ići na fakultet - objašnjava. 

- Moramo jako dobro razmisliti o jednom i drugom, o posljedicama sadašnje situacije, kako bismo došli do ideje i implementacije održivog turizma - dodaje. 

Komentara 3

IC
ICCO
22:00 17.05.2022.

Naša inflacija veća je od 20%, trebaš biti glup da to ne vidiš I priznaš.

DU
Deleted user
22:28 17.05.2022.

naša inflacija je 30% a do kraja godine bit će 50%,gledajući večeras a do sada nikada viđenog ministra marića(mislim da je bio ne ispavan i pod gasom)sve ostalo je laganje

Avatar Cantor
Cantor
22:29 17.05.2022.

Što se žalite? Još nije kao u Weimarskoj njemačkoj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije