Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Za 30 tisuća učenika trećih razreda srednjih škola

Ekonomija, psihologija, pravo i medicina najatraktivniji studiji

11.01.2009.
u 20:21

Pravo, ekonomija, psihologija, medicina i računalstvo najatraktivniji su studiji današnjim učenicima trećih razreda četverogodišnjih srednjih škola, prvoj generaciji kojoj će ulaznica za fakultete uglavnom biti državna matura. Najveće zanimanje vlada za pravom na zagrebačkom Pravnom fakultetom koje je čak 2710 srednjoškolaca navelo kao jedan od svojih pet izbora, s tim što ga je većina stavila na prvo mjesto poželjnosti.

Na studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisala bi se 1944 učenika, a na jednopredmetni studij psihologije na Filozofskom fakultetu 1896. Ti studiji najatraktivniji su i na ostalim sveučilištima. Primjerice, menadžment u Osijeku u svojih top pet uvrstilo je 1110 trećaša, a ekonomiju u Rijeci njih čak 1325.

U Splitu je zanimanje za ekonomske studije nešto slabije, a sa samo 485 zainteresiranih ni pravo ne kotira osobito dobro. – Proveli smo anketu među tridesetak tisuća učenika trećih razreda četverogodišnjih srednjih škola i gimnazija kako bismo doznali njihove želje i u skladu s njima pripremili testove iz izbornih predmeta koje će polagati na državnoj maturi.

Učenici nisu upisivali koje izborne predmete žele, nego su im oni dodijeljeni na temelju fakulteta koje su izabrali – objašnjava ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Prema njegovu mišljenju, trend zanimanja za društvene fakultete nastavlja se, a među njih se kao poželjni probijaju tek računalstvo i studiji elektrotehnike i informacijske tehnologije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije