Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpovo prvo poluvrijeme

Ekonomija 'nikad bolja', 
a društvo podijeljeno

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
26.10.2018.
u 13:23

Asimiliran u društvo DAmerički predsjednik ističe dobro stanje gospodarstva uoči izbora 6. studenoga, no demokrati ipak imaju bolji rejting

Izbori na pola mandata u američkom su političkom pojmovniku ključni događaj za procjenu rejtinga predsjednika. Prvo je “polugodište” Donalda Trumpa završeno, vrijeme je za procjenu njegova gospodarskog učinka.

Američki se predsjednik trenutačno hvali na sve strane: nezaposlenost je najmanja u posljednjih 49 godina (3,9 posto), rastu indeksi na burzama, BDP raste oko 2,9 posto otkad je Trump preuzeo kormilo, povećao je broj radnih mjesta za čak četiri milijuna, smanjio porez na dobit za 14 postotnih poena, s 35 na 21 posto, a plaće su porasle pet posto.

Usporedbe s prethodnicima

No, javio se Barack Obama, Trumpov prethodnik, koji ističe da je zaslužan za to. U ponedjeljak je na skupu u Las Vegasu bio vrlo jasan.

– Kada čujete spominjanje ekonomskog čuda, sjetite se tko ga je započeo – rekao je Obama.

No, ekonomski analitičari, poglavito na desnici, odmahuju na to rukom. Obamino vođenje ekonomije opisuju kao najslabiji oporavak od recesije od Drugog svjetskog rata jer je u njegovo vrijeme gospodarstvo prosječno raslo samo 2,1 posto.

Trump ovih dana stalno ponavlja da američko gospodarstvo nikada nije izgledalo bolje. Posebno se ponosi prošlogodišnjim smanjenjem poreza te promjenom međunarodnih institucija koje se pod Trumpovim pritiskom sve više prilagođavaju američkim zahtjevima. Uz to, neke demografske skupine imaju najniže stope nezaposlenosti u posljednjih nekoliko desetljeća, poput žena, Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca, što tamošnja vlada posebno ističe, i to zato što zna da loše prolazi kod tih birača.

S druge strane, kritičari upozoravaju da Trump američku vladu nije preuzeo u teškom trenutku, kao što je to bio slučaj s Obamom koji je na vlast došao u vrijeme najteže recesije, ili još puno prije Ronald Reagan kojem je loša monetarna politika prije njega ostavila u nasljedstvo dvoznamenkastu inflaciju. Zbog toga su konteksti predsjedničkih mandata bitno drukčiji.

No, američkom se predsjedniku spočitava ozbiljan problem koji je samo nastavak politike dvojice prethodnika, Obame i Georgea W. Busha, a to je veliki deficit i, posljedično, veći javni dug. Od 2008. do 2016. dug je federalne države porastao sa 67,7% na 105,8% BDP-a, a inicijalno ga je povećao Bush. Trump je tu politiku samo nastavio. I dok se Bushu i Obami može pripisati da im je dug najviše rastao u vrijeme recesije, Trump se hvali da mu ekonomija funkcionira odlično. U vrijeme najsnažnijeg ekonomskog rasta bivši predsjednik Bill Clinton javni je dug smanjio za deset postotnih poena, a Trumpov javni dug porastao je pak s 19,8 na 21,5 bilijuna dolara. Veliki javni dug će u slučaju nove recesije smanjiti manevarski prostor za povećanje javne potrošnje kada će ona zaista biti potrebna.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Donald Trump
1/11

Druga velika tempirana bomba Trumpove ekonomije njegovo je djelo: trgovinski rat koji je pokrenuo protiv nekoliko zemalja, prije svega Kine, ali i članica Europske unije te Kanade.

Demokrati u prednosti

Administraciju američkog predsjednika kod kuće često optužuju za stvaranje podjela, ali Trump se priklonio inzistiranju na ekonomskim temama kako bi republikanci pobijedili na izborima 6. studenoga. Trenutačno su demokrati u prednosti. Oko 50% birača smatra da bi američkoj politici bilo bolje da demokrati imaju većinu u Kongresu, dok su republikanci na 41%.

Istodobno polako raste popularnost Trumpa i sada samo dva posto više građana ne podržava njegov rad (49:47) u odnosu na one koji ga podržavaju, a prije je razlika bila veća. Ipak, neki zaključuju da bi predsjednik koji vodi “nikad jaču ekonomiju”, trebao imati bolji rejting.

Sumnjivi paketi i De Niru i Bidenu

Nakon što su u srijedu na adresu prominentnih političara i medija na američkoj ljevici, od Baracka Obame preko Billa i Hillary Clinton do CNN-a, poslane eksplozivne naprave, koje su američke službe sve onesposobile, u tamošnjem su društvu zaredali međusobni napadi između medija i administracije Donalda Trumpa tko je za to kriv.

Predsjednik SAD-a najprije je u srijedu pozvao zemlju na jedinstvo kako se takve terorističke prijetnje više ne bi događale, a zatim je jučer nastavio po starom:

“Velik je dio ljutnje koju vidimo u našem društvu prouzročen namjernim netočnim i nepreciznim izvještavanjem mainstream medija, a ja to nazivam ‘fake news’. Otišlo je toliko daleko i prepuno je mržnje da je postalo neopisivo. Mainstream mediji se moraju poboljšati, i to brzo”, napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik CNN-a za svijet Jeff Zucker rekao je da u Bijeloj kući “nimalo ne razumiju ozbiljnost vlastitih kontinuiranih napada na medije”. Slično govore i političari na ljevici te optužuju Trumpa zbog preteških riječi.

Jučer je pronađen još jedan sumnjiv paket na Manhattanu, sada poslan Robertu De Niru koji je čest kritičar Trumpove politike, a nakon toga pojavila se informacija da je policija presrela sumnjiv paket koji je bio namijenjen još jednom važnom demokratskom političaru, bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu.

>> Pogledajte što je Tomislav Krasnec rekao o jednoj od afera Donalda Trumpa

Komentara 1

VJ
vjaceslav
15:03 27.10.2018.

lijeva amerika se nikako ne može pomiriti s dvije bolne činjenice - da je umjesto njihove favorizirane hillary u predsjednički ured ušla pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju i da je hillary popušila od trumpa :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije