Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ekološki pirati imaju novu morsku jurilicu – japanski kitolov na izdisaju

earthrace
20.11.2009.
u 18:05

Japan je godinama kršio međunarodne zakone, prikrivajući svoj godišnji izlov više od 1000 kitova opravdanjem da je riječ o "izlovu u znanstvene svrhe".

Divovski trimaran “Ady Gil” novi je brod u maloj, ali vrlo učinkovitoj floti radikalne ekološke organizacije Sea Shepherd koja je prošle godine presretanjima prepolovila ulov japanskih kitolovaca na oko 500. Ove godine bit će još zabavnije jer se pod palubom prvog trimarana pod piratskom zastavom Sea Shepherda krije tako opaki motor da je 2008. potjerao brod, koji se tada još zvao "Earthrace", u oplovljavanje svijeta i - srušio brzinski rekord.

Doseže brzinu od 75 km/h, pogoni ga biodizel, a proizvodi takvu buku da pilot mora imati štitnike za uši. Bombardiranje okoline decibelima nesumnjivo će rastjerivati kitove, a neće biti melem za uši ni kitolovcima, čiji će se lov prilično zakomplicirati. Već i ovakvo pojačanje u brodovima Sea Shepherdu bit će od ogromne koristi, jer kitolovci neće imati ni najmanje šanse pobjeći aktivistima, što ni do sada uglavnom nisu uspijevali.

Međutim, Kapetan Paul Watson, nekoć suosnivač Greenpeacea i vođa Sea Shepherda, imat će od ove godine još lakši posao, jer je nova socijaldemokratska japanska vlada premijera Yukia Hatoyame najavila da će bitno srezati novac iz proračuna za “kitolov u znanstvene svrhe” kojim je dosadašnja vlada liberala prikrivala krivolov.

Komentara 1

SI
Slo_Istran
19:58 20.11.2009.

Odlična vest! Brez cinizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije