Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastala u Francuskoj Gvajani

Ekofotografija godine: ptica koja umire od virusa

11.08.2020.
u 17:49

U objašnjenju nagrade stoji kako ‘Costantinijeva snažna fotografija ilustrira kako su i druge vrste pogođene virusima, a ti su procesi dio prirode i našeg okoliša...’

Žalosna fotografija crnog brzana koji umire od virusne infekcije u Francuskoj Gvajani ekološka je fotografija godine. Ovu nagradu međunarodnog karaktera dodjeljuje časopis BMC Ecology kako bi se istaknule vrijednosti bioraznolikosti i prirodne ljepote. Fotografija na kojoj je crni brzan odabrana je za najljepšu, no žalosno je što ptica pati od virusa od kojeg će se teško oporaviti. Fotografiju je napravio David Costantini iz pariškog Muséum National d’Histoire Naturelle.

Više kategorija nagrade

U objašnjenju nagrade stoji kako “Costantinijeva snažna fotografija ilustrira kako su i druge vrste pogođene virusima, a ti su procesi dio prirode i našeg okoliša... I to se čini posebno zanimljivim u doba sadašnje pandemije”. Natječaj je zamišljen kao prilika ekolozima da podijele svoje saznanja stečena istraživanjem te vještine fotografiranja, ali i kao proslava suradnje umjetnosti i znanosti.

– Fotografiju sam napravio u Francuskoj Gvajani gdje virusi izbijaju svake godine te pogađaju populaciju crnih brzana. U tijeku je projekt kojim se nastoji procijeniti uzroke i posljedice ove bolesti kao i pronaći rješenja za zaštitu lokalne zajednice crnih brzana – rekao je Costantini.

Među predloženim radovima su i jedan merkat te majmun gelada. Sve je to u cilju prikazivanja bioraznolikosti, ali i suradnje među vrstama koja često zna biti i komplicirana. Drugoplasirana fotografija ipak je bila ona zelenog šumskog guštera, prepuna boja koja prikazuje životinju koja zna narasti i više od 60 centimetara koja živi u predjelima Indije i Šri Lanke. Sam časopis BMC Ecology besplatan je medij u kojem se objavljuju recenzirani, “peer-reviewed”, članci koji se bave ekološkim, životinjskim zajednicama i ponašanjem u njima kao i bioraznolikosti. Nagrađivane fotografije bira urednik časopisa kao i članovi njegova uredništva, ovo je sedma godina kako se ovaj natječaj odvija. Kako kaže urednica BMC Ecologyja, broj je i kvaliteta fotografija koje se svake godine pošalju na adresu časopisa iznenadio sve, pa je i dosta ozbiljan zadatak kako izabrati najbolje.

– Urednici naših rubrika u situaciji su da u potpunosti iskoriste svoje znanje i iskustvo kako bi osigurali da se izaberu one fotografije koje su i dovoljno tehnički i estetski kvalitetne kao i da se na njima radi o dovoljno važnoj priči, rekla je Cuffova.

Osim ukupnog pobjednika biraju se i najbolje fotografije u četiri kategorije od kojih je jedna i izbor urednika. Ove godine to je fotografija velike morske patke, kraljevske gavke, koja se kupa, a napravio ju je Nayden Chakarov sa Sveučilišta u njemačkom Bielefeldu. Te se ptice razmnožavaju samo na području Arktika, a fotografija ima posebnu estetsku vrijednost jer njezine boje odudaraju od gotovo monokromatskog arktičkog okoliša.

Nije uvijek riječ samo o životinjama. Primjerice, u kategoriji krajobrazne ekologije i ekosustava nagrađena je fotografija farme vjetroturbina u pustinji Gobi koju je napravio Kang Xu sa Sveučilišta Zheijang u Kini.

Majmunica i dosadna muha

– Naše prethodno istraživanje pokazalo je kako je izgradnja vjetroturbina u pustinji Gobi moguća pobjednička strategija koja pridonosi rastu pustinjske vegetacije s pogodnom mikroklimom, a pri čemu se u dovoljnoj mjeri iskorištava energija vjetra kako bi se proizvela čista energija, opisao je smisao svoje fotografije Xu navodeći kako se radi o najvećem sustavu vjetroturbina u nekoj pustinji.

Fotografija gelada majmunice kakvu se može pronaći samo u Etiopiji njezin je autor Bing Lin opisao samoidentifikacijom. Na njoj majmunica tjera dosadnu muhu, što je trenutak u kojem bi se moglo uhvatiti bilo koga od nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije