Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POVEĆAN RIZIK'

EK upozorava: Nastavite pripreme za scenarij Brexita bez sporazuma

Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL
04.09.2019.
u 13:53

U slučaju izlaska bez dogovora Ujedinjena Kraljevina postat će treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Ujedinjenoj Kraljevini nego u državama članicama EU-27

Europska komisija je u srijedu upozorila da je politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećala rizik za brexit bez sporazuma te pozvala sve u EU da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produljenje roka za izlazak niti da će to Europsko vijeće odobriti.

"Kratko preostalo vrijeme do roka 31. listopada i politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećali su rizik da će na taj datum doći do izlaska bez sporazuma. Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za brexit bez sporazuma. Ne bi trebalo računati na pretpostavku da će UK zatražiti treće produljenje roka i da će Europsko vijeće to odobriti prije 31. listopada", kaže se u dokumentu Europske komisije. 

Riječ je o dokumentu o pripavnosti za brexit u kojem je Komisija objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Ujedinjenom Kraljevinom olakšala završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjenu Kraljevinu, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini, navodi Komisija.

Komisija, među inim, predlaže da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati.

U slučaju izlaska bez dogovora Ujedinjena Kraljevina postat će treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana. Od tog će se trenutka na nju prestati primjenjivati ukupno primarno i sekundarno zakonodavstvo EU-a. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Ujedinjenoj Kraljevini nego u državama članicama EU-27.

Komisija dodaje da s Republikom Irskom surađuju u kontekstu jedinstvene situacije na irskom otoku u cilju zaštite cjelovitosti unutarnjeg tržišta i izbjegavanja „tvrde” granice kako bi dogovorile rješenja za nepredviđene situacije neposredno nakon povlačenja bez sporazuma i stabilnije rješenje za razdoblje nakon povlačenja.

Komisija navodi da je Zaštitni mehanizam (backstop), predviđen Sporazumom o povlačenju, jedino utvrđeno rješenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak, osigurava poštovanje međunarodnih obveza i štiti cjelovitost unutarnjeg tržišta.

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
18:34 04.09.2019.

Glupe jako dosadne političke igre a zan se ishod. "Ujedinjena kraljevina" najvažniji sveznik i najsigurniji saveznik naj poslušniji saveznik Amerike ima njihov balagoslov i njihovu zaštitu . I naravno sve ovo je zabava i laprdanje od strane super skupe EU EU 1.5 miki+jardi stoje porezne obveznike članice eu-a a korisnih poštenih zakona odluka riješenja nula, nula . Ne vidi se ništa i nitko nigdje nije se dokazao nečim pametnim. " dredili su da če im 2 gdine trebati da se uspije vratiti staro vrijeme bez zimsko lljetno mjenjanje sata . Zakon su donjeli mudri koliko banana smije da bude u radijusu da je za eu tržište.. Izbjeglice ne riješavaju da se ne događaju t ljudske tragedije neznaju nemogu ne4če nemju pameti . Nego čekam na granici opet kao kod zločinca Tita ako netko pita . Bolesnici samo izmišljaju nove dažćbine sada da hlade zemlju se jako sjetili . Problemi sa auromibilima koji naravno dalje voze a mrva kasira smo sve više i više . Jedino su zato super da raji uzmu lovu i da ti zakone skroje da nemaš kuda gdje god dodješ leka te isto sr*anje. .Oni su pametni navrhu skužili ne prletri nego mafija svih zemalja ujedinite se ka SAD .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije