Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nISU obveznI uključiti ga U portfelj

EK: Ne pregovaramo o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V

Sputnjik V
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.03.2021.
u 13:58

Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj, rekao je drugi glasnogovornik Komisije

Europska komisija danas je kazala da ne pregovara o kupnji ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V. "U ovome trenutku ne vode se pregovori o uključivanju cjepiva Sputnjik u portfelj", rekao je glasnogovornik Komisije na konferenciji za novinare.

Europska agencija za lijekove (EMA) kazala je ranije u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije o cjepivu Sputnjik V, koja bi mogla dovesti do njegova odobrenja za korištenje u 27 država članica.

"Samo zato što je neko cjepivo odobreno na europskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da je Komisija obvezna uključiti ga u naš portfelj", rekao je drugi glasnogovornik Komisije.

Cjepivo je već odobreno ili se razmatra njegovo moguće odobrenje u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Hrvatska je u četvrtak rekla da je pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri. Nacionalna odobrenja u kriznim situacijama moguća su po pravilima EU-a, ali države članice mogu biti odgovorne ako nešto s cjepivom pođe po zlu, dok odobrenje EMA-e osigurava veću zakonsku zaštitu.

Jedan dužnosnik kazao je da su države članice preliminarno razgovarale o tome hoće li pregovarati s ruskim proizvođačima cjepiva, ali ništa konkretno nije izneseno na stol. Države članice EU-a smiju kupiti cjepiva koja nije Unije naručila kao cjelina, ali im je savjetovano da se suzdrže od paralelnih pregovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupnji. 

Komentara 4

PL
@ploto@
17:33 04.03.2021.

Na čelu EK su korumpiramni plaćenici korporativnih farmakoloških lobija.Ti su ljudi sramota za bilo koju državu,a kamoli za vodstvo EK.

Avatar Oneill
Oneill
16:04 04.03.2021.

Od EU nisam ništo niti drugo očekivao.

MP
miroslav.petkovic.7564
15:05 04.03.2021.

Pa sta moze Ema,provjeravat Rusko cjepivo i onako Europa nije napravila niti jedno cjepivo.Kako ce netko provjeravat cjepivo a pojma nema o tome.Rusko cjepivo trazi vec 45 zemalja i toliko je zaregistrirano ko Zemlje ce kupovat Sputnjik V pojedinacno kao napr .Madarska.Ceska, Slovacka a uskoro ce sljedit taj put i druge zemlje .Rusija je napravila tri cjepiva a uskoro bit ce gotovo i cetvrto cjepivo Sputnjik V...Napravili za cili svit velika pobjeda Ruske medicine nad ostatkom svjeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije