Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odobrili ugovor

EK donio odluku: Brodosplit može u privatizaciju

brodosplit
Ivo Čagalj/Pixsell
20.02.2013.
u 15:26

Odluka se sastoji u tome da će Brodosplit smjeti proizvoditi nešto manju količinu brodova nego što je prvotno bilo planirano

– Komisija je prihvatila amandman na plan restrukturiranja Brodosplita i odobrila je ugovor o privatizaciji, što će omogućiti da se Brodosplit privatizira na vrijeme, prije stupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja – rekao je Antoine Colombani, glasnogovornik EK za pitanja tržišnog natjecanja. Odluka se sastoji u tome da će Brodosplit smjeti proizvoditi nešto manju količinu brodova nego što je prvotno bilo planirano. To je stoga što se u pregovorima Vlade s kupcem Brodosplita, tvrtkom DIV, dodatno povećao iznos koji se smatra državnom potporom, pa se zbog zaštite tržišnog natjecanja za isti dodatni iznos smanjuje kapacitet Brodosplita.

– Pravila EU propisuju da kompanije koje dobivaju državne poticaje moraju umanjiti poremećaje koje ta državna potpora stvara za tržišno natjecanje. Kako je ukupna državna potpora za Brodosplit povećana, tako su povećane i Brodosplitove obveze umanjivanja poremećaja na tržištu – rekao je Colombani. O konkretnim brojkama, međutim, nitko iz Komisije nije želio govoriti. Dosad je Brodosplitu bila propisana maksimalna godišnja proizvodnja 132.078 CGT-a (bruto tona) tijekom sljedećih deset godina.

– Odobrili smo neznatnu promjenu – dodao je Colombani. Potpisivanje ugovora između Vlade i DIV-a očekuje se do kraja mjeseca.

>> EU odobrio prodaju škvera. Ugovor se potpisuje 28. veljače

Komentara 1

TE
tester
08:07 21.02.2013.

Imamo SAMOSTALNU hrvatsku, pa nam EK određuje što ćemo raditi sa SVOJOM imovinom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije