Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenut žalbeni postupak

EIB usvojila pritužbe Kriznog Eko Stožera Marišćina

marišćina,smetlište
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
11.12.2013.
u 17:43

Temeljem pritužbi Kriznog Eko Stožera Marišćina i u Ekoplusu je održan sastanak predstavnika Europske komisije i Europske investicijske banke iz Odjela za postupanje po pritužbama

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina zadovoljna je jučerašnjim sastankom s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB). Naše su primjedbe vrlo ozbiljno razmotrili, usvojili ih kao valjane i pokrenuli žalbeni postupak u okviru kojega su organizirali dolazak u Hrvatsku i sastanak s članovima naše udruge, kazao je Josip Katalinić, predsjednik Kriznog Eko Stožera Marišćina.

- Predstavnicima Europske investicijske banke izložli smo sve dobro poznate činjenice,  počevši od 12  godina stare Studije utjecaja na okoli preko izmišljene faze 0-1, "privremenog skladišta smeća" i revizorskih nalaza, pa do katastrofalnih financijskih efekata projekta. Prezentirali smo i naprijedlog prenamjene sredstava za uvođnje Ekološkog sustava gospodarenja otpadom i zatražili reviziju Studije utjecaja na okoliš. Ujedno smo iskoristili tu priliku kako bismo zajednički posjetili primitivno smetlište Marišćina i prezentirali što misle građani. Predstavnici Europske investicijske banke vrlo će detaljno razmotriti cjelokupnu dokumentaciju i početkom sljedeće godine objaviti svoj izvještaj. Kako lokalne vlasti, na čelu sa županom Komadinom i gradonačelnikom Obersnelom, stalno naglašavaju da je kvaliteta projekta neupitna,  jer je financiran EU sredstvima, Europska investicijska banka će posebno pozorno nadzirati i kontrolirati cijeli projekt.  Za razliku od gospodina Obersnela, Europske institucije očito posebno cijene građnske inicijative i volontere koji se zalažu za bolje sutra svih nas. Jučerašnji dan smatramo još jednom pobjedom u nizu naše borbe za zaštitu okoliša i zdrav život kazao je Katalinić.

Temeljem pritužbi Kriznog Eko Stožera Marišćina i u Ekoplusu je održan sastanak predstavnika Europske komisije i Europske investicijske banke iz Odjela za postupanje po pritužbama. Susreli su se sa predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva financija, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Viškovo, KD Čistoća te predstavnicima izvođača radova, nadzora i Ekoplusa. Posjetili su i gradilište na Marišćini.

Predstavnici komisije izrazili su zadovoljstvo napretkom radova te naglasili potrebu da se pojačaju aktivnosti kojima bi se u javnosti dodatno naglasila razlika izgradnje projekta od takozvane 0-FAZE odnosno privremenog odlaganja otpada na Marišćini, kazao  je Dušan Šćulac, predsjednik uprave Ekoplusa.

>>Eko stožer Marišćina upozorava na nedostatke novog centra

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije