Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sameh Hasan Šukri

Egipatski ministar vanjskih poslova u Zagrebu: 'Europska osuda turske invazije u Siriji nije dovoljna'

Sameh Šukri
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.10.2019.
u 14:11

- Očekujemo da Europska unija pritisne tursku vladu kako bi odustala od vojnih operacija u Siriji, ali i da na neki način spriječi miješanje Turske u unutarnje poslove naših susjednih arapskih zemalja - zaključio je Šukri.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Hasan Šukri rekao je u utorak u Zagrebu da europska osuda turske invazije u Siriji nije dovoljna i pozvao je EU da "poduzme stvarne korake" i spriječi daljnje vojne operacije na sjeveru te zemlje. 

"Osuda Europske unije nije dovoljna, mi smatramo da je to tek početak. EU bi morao poduzeti stvarne korake kako bi spriječio daljnju tursku prisutnost u Siriji", rekao je u Šukri, koji je u Zagrebu u prvom posjetu egipatskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj. 

"Turska nije prisutna samo u Siriji, ona je prisutna i u Iraku te je čimbenik koji destabilizira to područje", smatra Šukri.

EU nije učinio dovoljno otkad je počela turska ofenziva na sjeveru Sirije, nastavio je Egipćanin i naglasio da turske vojne operacije ne doprinose mirnom rješavanju sukoba u Siriji. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Očekujemo da Europska unija pritisne tursku vladu kako bi odustala od vojnih operacija u Siriji, ali i da na neki način spriječi miješanje Turske u unutarnje poslove naših susjednih arapskih zemalja", zaključio je Šukri. 

Hrvatska će od 1. siječnja predsjedati EU-om. 

I Hrvatska poziva Erdogana da zaustavi operacije

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je na sastanak Vijeća EU-a za vanjske poslove i ponovio da je EU osudio turski potez i pozvao Erdogana da obustavi vojne aktivnosti.

Hrvatski ministar upozorio je na destabilizaciju regije i mogući novi val izbjeglica prema Europi. "Hrvatska je ove godine svjedokom povećanja ilegalnih migracija od 211 posto na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom", kazao je. 

Hrvatski i egipatski ministri vanjskih poslova razgovarali su još o jačanju bilateralnih odnosa, većoj protuterorističkoj suradnji EU-a i Egipta, poduzetništvu i turizmu. Osvrnuli su se i na položaj muslimanske zajednice u Hrvatskoj. 

"Naša zemlja je prepoznata po uspješnoj izgradnji suživota i odnosa između države i islamske zajednice", poručio je Grlić Radman. 

Šukri, pak, očekuje uspješno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. 

"Nadam se da će Hrvatska svojim umijećem doprinijeti razvoju političke i gospodarske situacije u Europskoj uniji", rekao je. 

Komentara 1

CR
CroZrakomlatNo1
16:24 15.10.2019.

Muslimani se osjecaju u lipoj nasoj kao u svojoj kuci! A HDZ opet samo prica i osudjuje Erdogana....i ponosi se time...i opet samo prica ....i ponosno se smjesi. Veliki katolik sveti Skoro spasi nas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije