Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskopavanja u Egiptu

Otkrivena raskošna grobnica puna zlata, statua, nakita i sarkofaga

Foto: Reuters
1/4
24.02.2018.
u 16:44

U posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu su otkriveni brojni artefakti te nekoliko grobnica južno od Luxora

Egipatsko ministarstvo za starine u subotu je izvijestilo da je na jugu zemlje, u gradu Minyi otkriveno drevno groblje. 

Ministar za starine Kaled al-Enani kazao je da su u grobnicama pronađene zlatne maske, 40 sarkofaga, oko 1000 statua, keramičke posude, nakit i ostali artefakti. 

Nekropola je smještena 245 km južno od Kaira.

"Tek smo počeli s iskopavanjima pa vjerujem da nam je potrebno još najmanje pet godina da dovršimo radove na nekropoli", rekao je ministar novinarima, dodavši da su iskopavanja započela 2017., a u radovima, uz egipatske arheologe sudjeluju kolege iz Muenchena i Hildesheima. 

1/4

"Otkriće nam je važno jer razjašnjava razne aspekte života u starome Egiptu", rekao je. 

U posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu su otkriveni brojni artefakti te nekoliko grobnica južno od Luxora. Početkom mjeseca egipatski su arheolozi blizu piramida u Gizi otkrili grobnicu staru 4400 godina. 

Blizu piramida do kraja godine bit će otvoren novi muzej u kojemu će se izložiti novopronađeni egipatski artefakti. 

Egipćani nastoje ponovno oživjeti turizam, glavni izvor privrede u zemlji. Nakon nemira koji su uslijedili poslije pobune protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka 2011. turizam je podnio velike gubitke. 

 

Komentara 8

DU
Deleted user
19:12 24.02.2018.

Bolje da nisu ništa našli jer će Američki ISIL sve razbiti, kao što su to već počeli raditi kada je na vlasti bilo muslimansko bratstvo. Ta organizacija je izravno povezana sa IS organizacijom. Muslimansko bratstvo su ameri podržali dok ihh nisu Egipčani stjerali sa vlasti zbgo ubojstava i štete koju se nanijeli Egiptu.

Avatar Robinzon
Robinzon
07:47 25.02.2018.

Oni su barem nakon 4400 godina pronašli svoje mrtve.Ako se ispoštuju dogovori Kitarović - Vučić možda mi nećemo toliko čekati da otkrijemo grobišta naših i njihovih.

MO
modovisisajteMaraschino
17:27 24.02.2018.

sami egipatski arheolozi smatraju da ako se uzme u obzir samo poznati faraoni, još uvijek je skriveno (ili zatrpano ispod pijeska) stotinjak grobnica/piramida jer se ne znaju lokacije njihovih grobova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije