Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autocesta

EBRD odobrio BiH dodatnih 180 milijuna eura kredita za gradnju koridora 5c

koridor 5c
Foto: Ivica Galović/Pixsell
13.09.2018.
u 00:15

Ovaj kredit trebao bi biti iskorišten za gradnju nešto manje od šesnaest kilometara suvremene prometnice i to dionice autoceste između Zenice i mjesta Nemila u središnjoj Bosni te za tunel kroz planinu Ivan

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) aktivirala je u kredit od 180 milijuna eura namijenjenih nastavku gradnje autoceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu a ugovor o tome u srijedu su potpisali ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda i voditeljica EBRD-ova odjela za transport Sue Berret.

Ovaj kredit trebao bi biti iskorišten za gradnju nešto manje od šesnaest kilometara suvremene prometnice i to dionice autoceste između Zenice i mjesta Nemila u središnjoj Bosni te za tunel kroz planinu Ivan, najveću prirodnu zapreku na trasi između Sarajeva i Mostara.

Berret je pojasnila kako će prva isplata od 120 milijuna eura uslijediti odmah a ostatak od 60 milijuna eura bit će raspoloživ naredne godine. Podsjetila je kako je gradnja koridora V c koji treba povezati Budimpeštu i Ploče od iznimnog značaja za Europsku uniju koja je taj projekt podržala značajnim iznosom nepovratne novčane pomoći.

Iz fondova EU-a na taj je način za gradnju autoceste sjever-jug kroz BiH do sada izdvojeno oko 100 milijuna eura.

U proteklim godinama BiH je uspjela izgraditi nešto više od 100 kilometara autocese na nekoliko odvojenih segmenata na trasi projektiranoj u ukupnoj dužini od oko 330 kilometara i za sada nema procjena kada bi gradnja mogla biti dovršena u cijelosti.

Ranije je bilo planirano da sve bude završeno do 2020. godine no u protekle četiri godine niti jedna nova dionica nije dovršena niti puštena u promet. Trenutačno je najveće gradilište na zaobilaznici oko Zenice.

Ključne riječi

Komentara 7

TO
TORNADO1
08:19 13.09.2018.

Sto fali Titu 1HGZ? koji je bio Hrvat i zahvaljujući kojem imamo neovisnu HR. On jeste bio neprikosnoveni autoritet i BEZ NJEGOVOG POTIPISA ne bi bilo Ustava iz 1974 a bez tog Ustava ne bi bilo Badinterove komisije sa potvrdom prava na otcjepljenje/ razdruživanje. BEZ TOGA, međunarodno tumačen - Tada bi to bio građanski rat bez prethodnog priznanja i ujedno OTVORENA VRATA MILOŠEVIĆU za uporabu JNA u punom kapacitetu a ne kroz paravojne i lokalne formacije. E što bi tada bilo sa svime... bez prethodnog priznanja nekih država- pitanje je bez odgovora ,ali bi bilo PUNO GORE NEGO JE BILO. Zato ljubi Tita Hrvata i svaku njegovu stopu, pri tome ne moraš voljeti sustav koji je nastao za njegova života, iako je bio manji lopov od većine sadašnjih političara kradljivaca i bogatašina sa jahtma vilama i stotinama milijuna a čija djeca žive i školuju se u luksuzu po inozemstvu.Pmat u glavu a emocije u gu....!

DU
Deleted user
07:32 13.09.2018.

Upravo je to glavni problem bosanske politike jer Hrvatska svim sredstvima želi zaobiči BiH.

TO
TORNADO1
08:26 13.09.2018.

Ah da, koridor 5C, bit će kad lopine u BiH zasuču rukave a ne sa hercegovcima dogovaraju dilove, koliko će kome pripasti u kešu. Sve po onoj hercegovačkoj dogovornoj: "Ako ne može nikako, onda ćemo pošteno".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije