Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktiva o autorskom pravu

DZNAP: Dogovor oko Direktive o autorskim pravima pobjeda je prava koja proizlaze iz intelektualnog vlasništva

dznap
Foto: DZNAP
14.02.2019.
u 15:31

Način na koji je dogovorena zaštita malih platformi, kao i korištenje autorskih djela u nekomercijalne svrhe osigurat će ono što je novinarima najvažnije - slobodu govora, rasprostranjenost sadržaja i odgovornost za taj sadržaj

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) s velikim je zadovoljstvom dočekalo postizanje sporazuma oko sadržaja Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU, nakon iscrpljujućih pregovora tijekom kojih su pozicije usuglašavali Europski parlament, Europska komisija i Vijeće Europe. Smatraju to 'pobjedom prava koja proizlaze iz intelektualnog vlasništva nad snažnim lobističkim pritiscima monopolističkih internetskih platformi'.

- Usvajanje Direktive, nakon što se formalizira na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, konačno će i u praksi dati legitimitet autorstvu novinara kao vlasničkom pravu koje se svrstava u temeljna ljudska prava. Novinari i izdavači participirat će u prihodu koji monopolističke internetske platforme ostvaruju od reklama vezanih uz sadržaj koji mi proizvodimo - prokomentirala je predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner te dodala da vjeruje da će način na koji je dogovorena zaštita malih platformi, kao i korištenje autorskih djela u nekomercijalne svrhe osigurati ono što je novinarima najvažnije - slobodu govora, rasprostranjenost sadržaja i odgovornost za taj sadržaj.

- Konačno ćemo monetizirati svoj doprinos prihodima You Tubea, Facebooka i Google Newsa, koji je posredan, ali vrlo stvaran. Financijsko jačanje medijske industrije kroz naknade koje ćemo, nadamo se, što prije početi ubirati, osnažit će i sve ostale aspekte našeg rada, a najviše neovisnost od komercijalnih sadržaja i slobodu izvještavanja - poručila je predsjednica DZNAP-a.

DZNAP raduje i činjenica da se jačaju prava kulturnih djelatnika, glazbenika, izvođača i scenarista. Internet uistinu više nikad neće biti isti jer je monopolistička pozicija njegovih "gospodara" barem donekle stavljena u ravnotežu regulativom koja će ih natjerati da potpišu poštene ugovore s nositeljima autorskih prava. Sljedeći korak je osiguranje što boljih uvjeta u budućim pregovorima o naknadama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije