Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTINOV BIJES

‘Džihadisti Idliba platit će za ubojstvo ruskog pilota’

05.02.2018.
u 11:45

Ruski ratni brodovi stacionirani u Sredozemlju krstarećim su raketama gađali ciljeve u Idlibu, prilikom čega je ubijeno više od 40 džihadista

“Teroristi će morati platiti visoku cijenu za rušenje vojnog aviona i ubojstvo našeg pilota. Hoću brzu i učinkovitu osvetu” naredio je jučer ruski predsjednik Vladimir Putin svojim vojnim savjetnicima nakon što su pobunjenici u Siriji bliski Al-Qa’idi srušili Suhoj-25 u provinciji Idlib, a potom i ubili pilota.

Kako je Putin bio naredio, odgovor džihadistima brzo je uslijedio. Ruski ratni brodovi stacionirani u Sredozemlju krstarećim su raketama gađali ciljeve u Idlibu, prilikom čega je ubijeno više od 40 džihadista, dok su ruski bombarderi žestoko raketirali područje odakle je ispaljena raketa koja je srušila ruski Suhoj-25, u blizini grada Maaret al-Nu’man, posljednjem uporištu džihadista u Siriji.

Američka raketa

Rusko ministarstvo obrane prije je objavilo kako je ruski pilot ubijen nakon što se katapultirao na pobunjeničko područje.

“Ruski zrakoplov Su-25 srušio se tijekom leta iznad zone deeskalacije u Idlibu. Pilot je uspio javiti da se katapultirao na područje pod nadzorom boraca Fronte al Nusre, bivšeg sirijskog ogranka Al-Qa’ide. Pilot je ubijen u borbama s teroristima, a zrakoplov je pogođen iz prenosivog protuzračnog sustava projektila”, stoji u priopćenju.

Vojni analitičari uvjereni su kako su džihadisti srušili ruski Suhoj-25 američkom raketom Stigner, koja može dosegnuti ciljeve na udaljenosti od 4800 metara. Naime, džihadisti su se domogli velikog broja američkih raketa Stinger koje je Pentagon bio dostavio sirijskoj umjerenoj oporbi. Džihadisti koji su i prije obarali zrakoplove sirijske vojske, prvi su put oborili ruski bombarder. U kolovozu 2016. petorica ruskih vojnika poginula su kada je pobunjenička skupina, također u pokrajini Idlibu, srušila njihov helikopter.

Odgovornost za rušenje ruskog Suhoja-25 preuzela je teroristička skupina Hayat Tahrir al-Shamm koja je bila podređena Al-Qa’idi, a osnovana je prije samo godinu dana spajanjem više vehabijsko-salafističkih skupina.

Okrutniji i od ISIL-a

Hayat Tahrir el-Šam predstavlja najjaču terorističku grupu u sirijskom ratu, poznatu po velikoj brutalnosti i okrutniju od ISIL-a. Prema procjenama, u redovima te terorističke skupine bori se između 35 i 40 tisuća boraca.

Ruski predsjednik Putin od svog kolege Erdoğana tražio je da radi pritisak na tu džihadističku skupinu kako bi što prije vratila tijelo ruskog pilota s obzirom na to da turski predsjednik Erdoğan ima jak utjecaj nad pobunjeničkim skupinama u provinciji Idlib, od kojih mnogo njih pomaže turskoj vojsci u operaciji protiv Kurda nazvanoj ni manje ni više nego Maslinova grančica.

1/11

 

 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar zong
zong
13:56 05.02.2018.

Pali Putine te divljake i glavosječe žive!

GV
golub Vaso
15:51 05.02.2018.

Ljerka Buzinska ne vidi problem što je al kaida naoružana stingerima, kad krenu padati civilni avioni po Europi ovdje će pisati da je kriv Putin

Avatar nekakav
nekakav
13:03 05.02.2018.

ljerka, ne brini ti za putina, on ide po 4. mandat. u 20 godina što je u rusiji on na vlasti, rusija se podigla iz pepela. smeta to zapadu, jer ne može više po 300 mlrd dolara izvlačiti iz rusije nekažnjeno. zanimljiva si ti, mislim si. rođena si 29.11. ili voliš taj datum jer te vraća u vrijeme kad si nosila plavi šos i bijelu majicu, a na glavi naherena plava kapa sa crvenom zvijezdom...? pa si s demokratskim promjenama zavoljela kapitalizam i zapadne poroke, a pranje mozga prihvatila kao nešto jako korisnog i zdravog. zanimljivo da su države oslobađanjem od tzv. komunizma i socijalizma izgubili sve što su imale vrijednog, sad su im ostali samo ljudi. sve ostalo su im uzeli prijatelji sa zapada. ostali samo stanovnici. kojih je sve manje, jer je sve na zapadu, a najviše profite zapad ostvaruje na istoku. kad baza na istoku presahne, koga će onda krasti?! kinu ne mogu. rusija im je sad prejaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije