Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnicima Skladgradnje poslovi i na autocesti Rijeka – Zagreb

Dvostruko skuplje Žužuli obojili i osam tunela na A6

tunel
Goran Kovačić/Pixsell
02.12.2009.
u 19:12

U Brezovica-gradnji kažu da ličenje zajedno s pranjem tunelskih cijevi nisu naplaćivali više od 35 kuna po kvadratu, a imotska tvrtka uzimala je 65 kn.

Skladgradnja nije samo HAC-u skupo naplaćivala bojenje tunela, zbog čega je dio bivšeg čelništva tog javnog poduzeća zajedno s direktorom te privatne tvrtke u pritvoru, nego je ličenje tunelskih cijevi skupo zaračunavala i tvrtki Autocesta Rijeka – Zagreb.

Zasebne fakture

Unatoč cijeni od 65 kuna po metru četvornom, Skladgradnja u vlasništvu braće Žužul 2008. godine dobila je posao bojenja čak osam tunela sagrađenih u sklopu gradnje II. b faze autoceste Rijeka – Zagreb, potvrdili su nam u ARZ-u. Samo dvije godine prije tvrtka Orlekom bojenje tunela naplatila je 44,13 kuna po metru četvornom.

U Brezovica-gradnji, koja je prije Skladgradnje bojila tunele za Hrvatske autoceste, kažu kako taj posao nikad nisu naplatili više od 35 kuna po kvadratu.

U tu je cijenu bilo uračunato i pranje tunela. Prije nego što je dio bivše uprave HAC-a završio u pritvoru, visoku cijenu bojenja Svetog Roka i Male Kapele pravdali su kvalitetnijom bojom i većom količinom raznih radova koje je Skladgradnja još obavila u tim tunelima.

U Brezovica-gradnji pak kažu kako je Skladgradnja fakturirala zasebno pranje tunela, zasebno bojenje tunela itd. iako je to sve trebalo biti odrađeno za istu cijenu.

Intervencije moćnog

Na autocesti Rijeka – Zagreb kojom upravlja istoimena tvrtka za bojenje spomenutih tunela nisu se raspisivali zasebni natječaji nego su izvođači radova angažirali kooperante. Međutim, indikativno je da su graditelji za osam od devet tunela angažirali baš Skladgradnju.

Mijat Stanić, čelnik Nezavisnog cestarskog sindikata koji je DORH-u kazneno prijavio skupo bojenje Svetog Roka i Male Kapele, kaže kako su očito postojale “intervencije nekog moćnog tko je sugerirao da se baš toj tvrtki dodijele ti poslovi”.

S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji najmanje desetak tvrtki koje se bave bojenjem tunela, vrlo je zanimljivo da ličenje tunelskih cijevi najčešće dobiva imotska Skladgradnja, koja se do lani nije ni pojavljivala kao samostalni izvođač radova, nego isključivo kao podizvođač. K tome je, kako tvrde naše sugovornici, i najskuplja.

Skladgradnja kooperant graditeljima
1. Hrasten (bojila Skladgradnja, sagradila Hidroelektra Niskogradnja)
2. Tuhobić (bojila Skladgradnja, sagradila Hidroelektra Niskogradnja)
3. Sleme (bojila Skladgradnja, sagradio Viadukt)
4. Lučice (bojila Skladgradnja, sagradio Konstruktor)
5. Vršek (bojila Skladgradnja, sagradio Konstruktor)
6. Javorova kosa (bojila Skladgradnja, sagradio Konstruktor)
7. Pod Vugleš (bojila Skladgradnja, sagradio Konstruktor)
8. Sopač (bojila Skladgradnja, sagradio Viadukt)

Ključne riječi

Komentara 56

OB
-obrisani-
19:46 02.12.2009.

Ne mogu shvatiti ove reakcije javnosti, pa oni su taj način nagrađivali na izborima i to od 1997. sa Bechtelom i astaldi , pa nadalje. Zar je moguće da se nešto promjenilo u mentalitetu gomile koja cijeni: poltronstvo, krađu ,, laž i pohlepu. Baš i ne vjerujem

OB
-obrisani-
19:53 02.12.2009.

Idemo pioniri, klik, klik, navijamo za mesića kako bi srušio Jadranku a potom Lepog Canu, njemu treba politiki imunitet. A vi ste lutkice na koncu u što zapravo sumnjam - il su vam obećali džeparac ili prolaznu ocjenu na nekom od u zadnje vrijeme vrlo poznatih fakulteta???

KA
Kakma
19:39 02.12.2009.

Intervencija nekog mocnog\".ma to je nemoguce.Oni gore su svi \"Nevini\",barem tako sami kazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije