Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIMINAL Otkrivene kriminalne radnje u autokućama

Dvostrukim uplatama izbjegavaju porez

29.05.2009.
u 23:00

Nekolicina službenika Uprave za neizravno oporezivanje već duže upozorava svoje nadređene na kriminal koji se događa u većini autokuća u BiH. Naime, ovi djelatnici su primijetili da se redovito pojavljuju slučajevi pri kupovini automobila gdje se novac uplaćuje do iznosa koji pokriva uvoznica, a za nekoliko dana uplaćuju ostatak novca autokućama.

Imaju dokaze
- Prikupili smo svu dokumentaciju i nekoliko puta smo je slali nadređenima. Nikada nije bilo nikakva odgovora. Uskoro bismo o kriminalu u Upravi za neizravno oporezivanje trebali progovoriti pred Upravnim odborom, a jedna od tema će biti i ovaj problem - rekli su nam u sindikatu UNO-a. Teško je ne primijetiti da se novi automobili, čija je cijena iznad 40.000 maraka, plaćaju po 29.500 jer uvoznice za automobile vrijeme do 30.000 maraka. Nakon nekoliko dana kupac automobila uplati ostatak novca autokući, čime se izravno izbjegava plaćanje poreza državi.

Šteta je ogromna
Službenici UNO-a su sve ove slučajeve evidentirali, a našoj redakciji su čak dostavljene i uplatnice koje samo potvrđuju navedeno. - Šteta koju trpi država je ogromna. Ovo je jedan klasični primjer kako se izbjegava plaćanje poreza, odnosno kako se trenutačne zakonske olakšice koriste u kriminalne svrhe. Primjetno je da se većina autokuća, pa i onih vodećih u BiH, služi ovakvim sredstvima, a nadamo se da će uskoro biti pokrenuta istraga - rekli su nam službenici Uprave za neizravno oporezivanje.

Oni će, kako doznajemo, tražiti i odgovornost ljudi u UNO-u koji znaju za ove slučajeve, a opet ništa nisu poduzeli već nekoliko godina kako bi se ovakav način rada spriječio. Osim ovoga slučaja, očekuje se da će uskoro radnici UNO-a progovoriti i o drugim vrstama kriminala koji su evidentirali, ali njihovi nadređeni, iz samo njima znanih razloga, nikada nisu nešto poduzeli.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije