Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imanje na bubnju

Dvorac je vaš za 8,1 milijun kuna

Otišla u stečaj - Tvrtka pokojnog Hudoletnjaka PPI Varaždinka otišla je u stečaj pa se prodaju nekretnine
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
24.03.2017.
u 08:57

Na prodaju idu dva dvorca. Sređeni Šaulovec u Črešnjevu i nešto derutniji Križovljangrad u Cestici. Cijena im je gotovo ista.

Ako netko poželi živjeti u pravom dvorcu, smještenom na brežuljku i okruženom parkom, baš kao da je iz bajke, ta mu se želja može ispuniti za nešto više od osam milijuna kuna, na koliko je procijenjen dvorac Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji. Imanjem stare plemićke obitelji Kiš, koja se u dokumentima spominje 1283. godine, posljednji je gospodario kontroverzni poduzetnik Ivan Hudoletnjak, čija je tvrtka PPI Varaždinka završila u stečaju. Trgovački sud u Varaždinu prije nekoliko je dana donio rješenje o prodaji nekretnina među kojima je i dvorac Šaulovec koji je Anton Kiš 1791. preuredio, a historicistički izgled dobiva 1902. godine. Oko dvorca prostire se park, a površina čestica je oko 13.000 četvornih metara. Na tim su nekretninama razlučni vjerovnici pokojni Ivan Hudoletnjak i Ministarstvo financija.

Na drugoj dražbi upola cijene

Dvorac Šaulovec i park zaštićeni su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Procijenjena vrijednost je 8,1 milijuna kuna. No, to nije jedini dvorac koji ide na bubanj u tom istom stečajnom postupku. Prodat će se i imanje Križovljangrad u općini Cestica, s dvorcem sagrađenim prije 235 godina, koji je također upisan u Registar kulturnih dobara, a procijenjena mu je vrijednost 8,15 milijuna kuna. Taj je u derutnijem stanju od Šaulovca.

– Piše se zaključak o prodaji i s njime se ide u Finu. Zadovoljan sam dosadašnjim tijekom stečajnog postupka koji je vrlo opsežan i kompliciran, no sve je pod kontrolom. Prodaju se pokretnine, a sad će početi i prodaja nekretnina – kaže stečajni upravitelj Stanko Makar. Na prodaju idu i Varaždinkine nekretnine u Cehovskoj ulici u Varaždinu, farma za tov junadi i dvorište u Brezju, procijenjeni na 4,6 milijuna kuna, i druge. Nekretnine se na prvoj dražbi ne mogu prodati ispod tri četvrtine procijenjene cijene, na drugoj ispod polovine, a na trećoj ispod jedne četvrtine cijene.

Općina nema novac

Ivan Kos, načelnik Općine Beretinec kaže da država, općina i županija imaju pravo prvokupa takvih zaštićenih objekata, no Općina nema novac za kupnju Šaulovca. – Predlagali smo Ministarstvu da nam dvorac preda na upravljanje, no nisu nam ni odgovorili. Nadam se da će ga kupiti netko tko će ga urediti tako da korist ima i zajednica, a ne da se opet zatvori kao privatni posjed – kaže Kos.     

>> Hudoletnjakov dvorac Šaulovec ide na bubanj po početnoj cijeni od 4,4 milijuna kuna

>> Slavonski dvorci: Milijuni kuna stigli iz Bruxellesa za obnovu virovitičkih dvoraca

Komentara 23

DU
Deleted user
10:01 24.03.2017.

grad varazdin u dogovoru sa opcinom bi trebali preuzeti odgovornost o tom kulturnom objektu iz razloga kriminalne privatizacije te kao i ostalih firmi koje je posjedovo kriminalno ovaj gospodin ,umjesto da ga slikate u zatvorskoj celiji vi ga slikate pred dvorcem kao kralja ,varazdin bi trebo imati jedan takav objekat za turisticku promidbu kao i tradicionalni spancir fest koji bi se trebo prosirit van centra a ne samo u centru pa bi to bilo mnogo vise interesantno posjetiteljima no to ce odluciti turisticki strucnjaci u varazdinu sto se tice cijele firme i nju bi trebo uzeti grad ili mirovinsko kao sto je to i nekada bilo prije kriminala i otvoriti nova radna mjesta u svom gradu kao i razvoj gospodarstva o tome bi trebo razmisljat gradonacelnik ,postoje mogucnosti za financiranje iz unije za takove projekte ali to nije na meni da odlucujem ,mislim da bi se to trebalo rijesiti na nivou zupanije i grada ,a ne opet srljat u preprodaju nekom novom kriminalcu .prisjetio se da je vaazdinka imala 250 zaposlenih a i koperante koji bi se mogli udvostruciti u ovom kraju i potaknuti gospodarstvo i poljoprivredu kao i tovilista ,vocarstvo i povrtlastvo jednom rijecju sve i postati prepoznatljiv brend na vratima eu

KR
krizevcifranc
09:05 24.03.2017.

To isto primijeniti i na Todoriču i počet isplačivat dobavljače a ne im otpisivat prodanu robu gazdi (haha propali gazda).

BZ
bzendra
09:46 24.03.2017.

Pa jel dvorci nisu kulturna Hrvatska bastina, da se mogu samo tako prodavati???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije