Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ŠVICARSKI LABORATORIJ

Dvojica Rusa uhićena u Nizozemskoj pod sumnjom u planiranje hakerskog napada

HAKER
Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.09.2018.
u 15:58

Tu je dvojicu "početkom godine" u Den Haagu uhitila nizozemska vojnoobavještajna služba (MIVD), piše ugledni nizozemski dnevnik NRC koji je vodio istragu u suradnji sa švicarskim listom Tages-Anzeigerom.

Dvojica Rusa, navodnih špijuna, za koje se sumnja da su planirali izvesti računalni napad na švicarski laboratorij koji sudjeluje u istrazi Skripal, uhićena su proljetos u Nizozemskoj i protjerana u Rusiju, objavili su u petak mediji i službeni izvori.

Tu je dvojicu "početkom godine" u Den Haagu uhitila nizozemska vojnoobavještajna služba (MIVD), piše ugledni nizozemski dnevnik NRC koji je vodio istragu u suradnji sa švicarskim listom Tages-Anzeigerom. Po pisanju NRC-a, ta su dvojica agenata ruske službe posjedovala opremu kojom su mogli ući u informatičku mrežu laboratorija Spiez, švicarskog instituta za odvraćanje atomskih, bioloških i kemijskih prijetnja i rizika.

Taj laboratorij, u kantonu Bernu, zadužila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da analizira uzorke uzete u Salisburyju, na jugu Engleske, gdje su u ožujku bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći otrovani nervnim otrovom novičokom. U vrijeme kada su dvojica agenata uhićena, laboratorij je pomagao OPCW-u u istrazi o korištenju kemijskog oružja u Siriji, navodi NRC.

"Slučaj ruskih špijuna otkrivenih u Den Haagu koji su poslije protjerani odande, poznat je švicarskim vlastima", rekla je za AFP Isabelle Graber, glasnogovornica tamošnje obavještajne službe (SRC).

SRC je u suradnji s nizozemskim i s britanskim službama "sudjelovao u sprječavanju nezakonitog djelovanja protiv važne švicarske infrastrukture", rekla je glasnogovornica, dodajući da ne može iznijeti više informacija o tome.

O toj je dvojici muškaraca, koje su identificirale švicarske vlasti, pravosuđe povelo istragu u ožujku 2017. "u jednom drugom kontekstu". Kako navodi NRC, dvojica špijuna su agenti ruske vojnoobavještajne službe (GRU).  No nije riječ o dvojici Rusa za koje se sumnja da su izveli kemijski napad u Salisburyju i koje London optužuje da pripadaju GRU-u, dodaje list.

Nizozemski premijer Mark Rutte je 26. ožujka odlučio protjerati "dvojicu ruskih obavještajaca koji su radili u ruskom veleposlanstvu", reagirajući na napad u Salisburyju. NRC ne zna jesu li to dvojica koja su planirala hakerski napad na laboratorij Spiez.

Na upit  AFP-a nizozemsko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati te informacije. Ni ruska vanjska obavještajna služba (SVR) nije htjela komentirati, prenosi agencija Ria Novosti.

Ključne riječi

Komentara 6

US
Usora110
18:47 14.09.2018.

bas nekako u trendu "dislocirati" ruse vec i zbog sumnji? kako je opcepoznato da svatko spijunira svakog, a pogotovo prijatelja (ameri nijemce, nijemci austrijance, englezi sve ostale) i to dokazano,ne kuzim u cemu je poenta ove obavijesti....

Avatar superhik74
superhik74
20:40 14.09.2018.

Uhvaceni proljetos, ali golub pismonosa koji je jako sporo letio s porukom "slobodnim zapadnim medijima" je tek sada doletio pa nisu mogli ranije objaviti. Ne radi se o propagandi...ha, ha, ha...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:26 14.09.2018.

ma ne bi oni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije