Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što rade bivši ministri

Dvoje ministara mora predahnuti od posla, a Buljević je u mirovini

Bivša Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
09.01.2017.
u 08:45

Većina onih koji su ostali bez ministarstva ili mjesta u Saboru vratila se na stari posao

Nakon što se bivši premijer Tihomir Orešković vratio na posao u Tevu i sa sobom u Amsterdam o trošku države poveo i osiguranje, raspitali smo se kako su se snašli ostali članovi njegove Vlade.

Mandat bivšeg premijera i njegovih ministara prestao je 19. listopada, kada je Sabor imenovao novog premijera i Vladu. Većina Oreškovićevih ministara dobila je novi mandat u Vladi, a pet ih je izabrano u novi saziv Sabora.

Oni koji su ostali bez funkcije uglavnom su se vratili na radna mjesta na kojima su radili do odlaska u Vladu. Uz premijera, još je dvoje ministara zatražilo da im se aktivira pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci nakon isteka mandata i još pola plaće u idućih šest mjeseci.

Ministar zdravstva Dario Nakić i ministrica socijalne politike Bernardica Juretić objasnili su da im nakon stresnog ministarskog posla treba kratki predah. Nakić je taj odmor prekinuo relativno brzo. Nakon mjesec dana vratio se na stari posao liječnika na Odjelu za nefrologiju i dijalizu zadarske bolnice.

– Već od 1. prosinca vratio sam se na svoj posao u zadarskoj bolnici, a ovih mjesec dana iskoristio sam za predah od ministarske dužnosti, ali i kako bih u miru završio neke ranije započete projekte – objašnjava Nakić.

Za razliku od kolege iz zdravstva, ministrica socijalne politike Bernardica Juretić još uvijek koristi pravo “šest plus šest”.

Po prestanku ministarske dužnosti poručivala je kako ne namjerava ići “s posla na posao”, a ni vratiti se na posao u humanitarnu organizaciju “Zajednica susret”, kojoj je bila na čelu do odlaska na ministarsku dužnost. Z

bog te je zajednice prozivana i za sukob interesa jer je pred sam kraj ministarskog mandata s njima potpisala ugovor težak gotovo 400.000 kuna.

– I sada u Zajednici radim kao volonterka, to namjeravam i ostati. Što se tiče mog statusa, još uvijek koristim pravo na naknadu dužnosničke plaće i službeno ne radim nigdje. Imam nekoliko opcija za zapošljavanje, a do kraja mjeseca odlučit ću se za jednu od njih – najavljuje Bernardica Juretić.

Oreškovićev ministar obrane Josip Buljević nakon razrješenja Vlade nije mogao aktivirati pravo na “šest plus šest” jer je kao obavještajac stekao uvjete za mirovinu, koju je i aktivirao već 1. studenoga. Prije toga je nakratko aktivirao status u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost, u kojem je radio do 2013.

– To mi je bio uvjet za mirovinu. U uredu sam proveo oko tjedan dana, točnije od smjene Vlade do umirovljenja – kazao nam je Buljević.

Njega se u posljednje vrijeme spominje kao budućeg veleposlanika u Slovačkoj, a sam Buljević potvrđuje da takva mogućnost postoji, no kaže kako odluka još nije donesena.

Na staro radno mjesto odmah po prestanku dužnosti vratila se i nekadašnja ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. Nakon pada Vlade vratila se na staro radno mjesto na Ekonomski institut, gdje radi kao znanstvena savjetnica i vodi znanstveni odjel.

Jurlina Alibegović u Vladu je ušla iz kvote Mosta, a nakon izbora iz te su stranke stizale informacije da će je novi ministar i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić angažirati kao savjetnicu. To se, međutim, još nije dogodilo.

– Moje radno mjesto je na Ekonomskom institutu. Tamo sam ponovo počela raditi 19. prosinca, a ovaj sam tjedan na godišnjem odmoru – kazala nam je Jurlina.

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić nakon prestanka dužnosti također se vratila u staru “firmu”, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nije, međutim, ostala i na starom radnom mjestu načelnice Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu.

Umjesto toga, Vlada ju je unaprijedila u zamjenicu ravnatelja HZMO-a, čime joj je njezina stranka HDZ kompenzirala to što je ostala među rijetkim ministrima koji se nisu našli ni na jednoj izbornoj listi na izvanrednim izborima za Sabor. 

>> Na Tima se bilo teško ljutiti, ali na odlasku je sve iživcirao

Komentara 20

AR
aristip
09:40 09.01.2017.

Iskeno, od svih bivših ministara svih dosadašnjih Vlada najogavniji mi je Vrdoljak. Ne mogu vjerovati da nema političke volje da se on kazneno goni zbog enormne štete koju je nanio državi i narodu.

DU
Deleted user
10:37 09.01.2017.

Gdje vam je Zoka??? jeli ima za kruh, jeli kopa po kontejnerima????

TW
TWITOIST
10:16 09.01.2017.

Ovaj Vecernji list ,sve jadniji ,sve ''siromasniji'',sve suhoparniji ,nema jedan ,jedini pristojan clanak radi kojeg bi se citatelj zadrzao i nesto komentirao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije