Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
geopolitički prestiž

Dvoboj Trump-Xi: tko će prvi 'potegnuti' cjepivo za COVID-19

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.04.2020.
u 19:45

Švicarska testira cjepivo za COVID-19 koje bi, kažu, na tržištu moglo biti u listopadu. I Britanci i Nijemci kreću u testiranje cjepiva na ljudima po ubrzanom postupku.

Dok se pandemija novog koronavirusa nezaustavljivo širi, odnoseći sve veći broj života, u laboratorijima diljem svijeta odvija se panična utrka za cjepivom koje jedino može osigurati povratak života u normalu. Dok je razvoj takvih cjepiva u prosjeku dosad trajao desetak godina, znanstvenici ovaj put optimistično poručuju kako bismo za godinu i pol ili dvije mogli imati cjepivo protiv nove bolesti. Iz Švicarske stiže vijest kako će masovno testiranje cjepiva protiv COVID-19 početi možda već u listopadu.

Sinovac Biotech

Švicarski imunolog Martin Bachmann najavljuje ubrzani postupak testiranja cjepiva koje je razvio sa svojim suradnicima, a regulator za lijekove Swissmedic poručuje da će postupak odobrenja cjepiva, koji je dosad trajao mjesecima, skratiti na tjedne. Cjepivo će proći tri kruga testiranja. Prva klinička testiranja počet će u srpnju, kada će se na manjem broju ljudi testirati novo cjepivo, a rezultati će pokazati je li cjepivo učinkovito i sigurno, najavljuje Bachmann, stručnjak s bernske sveučilišne klinike. Novo cjepivo uspješno je testirano na miševima.

Od danas i britanski istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu počinju testirati potencijalno cjepivo protiv koronavirusa na ljudima, a cjepivo također očekuju do jeseni. I njemački Paul-Ehrlich-Institut iz Mainza objavio je jučer da kreće s testiranjem cjepiva na ljudima.

Pitanje razvoja novog cjepiva prerasta u utrku s vremenom, ali pitanje je to i geopolitičkog prestiža, osobito između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, odnosno Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, čiji su odnosi od izbijanja epidemije u kineskom Wuhanu prešli put od prijateljstva i međusobne potpore do sadašnjeg otvorenog neprijateljstva. Američki predsjednik želi novo cjepivo predstaviti kao vlastiti uspjeh uoči predsjedničkih izbora u studenome na kojima želi osvojiti još jedan mandat, dok ga Kina želi prva proizvesti i tako amortizirati štetu zbog činjenice da je smrtonosna zaraza koja je zahvatila svijet krenula upravo iz njihova dvorišta.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

Trenutačno je diljem svijeta u razvoju više od 100 cjepiva protiv koronavirusa, a dosad su u tome najviše napredovali u Americi i Kini. Prva klinička testiranja cjepiva na ljudima počela su u institutu Kaiser Permanente u Washingtonu, a potom i u Kini, gdje je nedavno odobrena početna faza testiranja na ljudima. Na razvoju cjepiva u Kini radi pekinška podružnica tvrtke Sinovac Biotech i državni institut za biološke proizvode u Wuhanu, koji je podružnica kineske državne farmaceutske grupacije.

Kina je odobrila i drugo kliničko testiranje potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa koje su razvile kineska vojna akademija medicinskih znanosti i biotehnološka tvrtka CanSino Bio, i to neposredno nakon što je i američki proizvođač lijekova Moderna objavio da je u suradnji s nacionalnim institutima za zdravlje počeo testiranje svog cjepiva na ljudima.

Ne pita za cijenu

Trump ne samo da potiče američke kompanije da prve razviju novo cjepivo, nego i pokušava spriječiti druge u razvoju cjepiva, osobito Kineze, plašeći se da će upravo Kina biti prva zemlja koja je razvila novo cjepivo. Trump je raspustio većinu američko-kineskih istraživačkih timova koji su formirani u vrijeme njegovih prethodnika Baracka Obame i Georgea W. Busha, koji su blisko surađivali s Kinom u vrijeme epidemije SARS-a. Trump je, međutim, krenuo u suprotnom smjeru, pa je tako još prije izbijanja pandemije reducirao nazočnost američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) u Pekingu, što je pridonijelo činjenici da je SAD "prespavao" početak izbijanja pandemije u Wuhanu.

O tome koliko je Trumpu važno da osigura ekskluzivno pravo na cjepivo, svjedoči epizoda iz ožujka, kada je američki predsjednik velikim svotama novca pokušao pridobiti njemačke znanstvenike koji rade na cjepivu da dođu u SAD, što je njemačka vlada osujetila u želji da se cjepivo razvija u EU. Trump je pokušao osigurati cjepivo samo za SAD, pa je tako ponudio milijardu dolara tvrtki CureVac iz Tübingena koja radi na novom cjepivu. Njemačka je blokirala ovaj Trumpov pokušaj, smatrajući da je riječ o strateškom i sigurnosnom pitanju.

Komentara 16

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
20:27 23.04.2020.

Biste li se vi cijepili cjepivom " Made in China" ? Osobno bih radoje pričekao " Made inUSA"

FR
franjo
20:00 23.04.2020.

Ti žuti su možda imali cjepivo prije nego su pustili virus. Možda i to jednoga dana doznamo.

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
19:53 23.04.2020.

Billy-boy već zadovoljno trlja ruke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije