Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJE NEGO NA MALTI

Dvije Ukrajinke 'trbuhom za kruhom' stigle u Hrvatsku: Nismo požalile, ovdje nam je najbolje

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
22.08.2019.
u 23:16

Obje su djevojke istaknule kako ovdje i u Ukrajini ima dosta sličnih riječi, što im olakšava sporazumijevanje. O političkoj pozadini i sceni nisu htjele pričati jer, kako kažu, nemaju interesa za to područje.

Valentyna Tereshchenko, 24-godišnja Ukrajinka iz Cherkasyia i njezina prijateljica Olha Valchuk, 23-godišnja, iz Dnipra dvije su djevojke koje su "trbuhom za kruhom"  došle upravo u Hrvatsku te posao pronašle u zadarskom kafiću Arkada.

- Vaša je gospodarska situacija bolja od naše u Ukrajini pa smo prijateljica i ja odlučile ovo ljeto raditi u Hrvatskoj. Meni je najprije stigla mama Katarina koja se zaposlila u jednom hotelu nadomak grada, a nakon nje i sestra Anna, koja se odlučila za Zagreb. Došle smo preko jedne agencije i mogu vam reći da nismo požalile. Ja sam radila i na Malti, i u Grčkoj i na Cipru i iako je plaća bila najbolja na Malti nakon što bih platila smještaj ostalo bi mi manje nego ovdje u Zadru, stoga bez zadrške mogu reći da mi je vaša zemlja najbolje »legla«. Posao je dobar, ljudi dragi, kako kolege tako i mušterije i stvarno se ne mogu požaliti. A i Zadar je predivan. Doduše, slabo sam ga stigla obići jer popodne radim, a jutrima spavam, no ono što sam vidjela mi se jako svidjelo- rekla je Valentyna za Zadarski list.

Jeste li razmišljali o eventualnom odlasku iz Hrvatske zbog traženja boljih gospodarskih uvjeta?

Njezina prijateljica Olha se slaže s njom te ističe kako je jako zadovoljna ovdje.

- Ne stignem puno ići po gradu no Morske orgulje i Pozdrav Suncu sam vidjela, a to je, kako sam čula, ono najzanimljivije što nudite. Puno se radi pa slobodnog vremena i nema za bacanje tako da nam je ritam: spavanje do kasno, odlazak u kupovinu i onda posao. Kuhamo kući i za razliku od Cipra gdje je bilo teško naći sve namirnice na koje smo naviknule u Ukrajini, ovdje, kako sam vidjela, imate izvrstan izbor hrane- rekla je za Zadarski list.

Obje su djevojke istaknule kako ovdje i u Ukrajini ima dosta sličnih riječi, što im olakšava sporazumijevanje. O političkoj pozadini i sceni nisu htjele pričati jer, kako kažu, nemaju interesa za to područje.

- Ono što nas zanima je posao i prilika da živimo od svog rada, no nažalost to je u Ukrajini jako teško. Kao i kod vas mladi odlaze u inozemstvo, gospodarstvo nam propada, a političari se bore za svoje stolice. Na političkoj razini ćete stalno čuti o nekakvom antagonizmu na relaciji Rusi – Ukrajinci, no među običnim ljudima toga nema. I oni i mi smo zapravo žrtve sistema i teško živimo pa stoga među običnim ljudima - radnicima nema netrpeljivosti, prijatelji smo i ne razmišljamo o tome- kazala je Olha za Zadarski list. Djevojke dodaju kako je kod njih "obećana zemlja" Poljska, ali im je Hrvatska liberalnija pa su zato odlučile doći ovdje.

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
23:42 22.08.2019.

Treba ciljano dovodit ukrajinke ,mozda se oni medvjedi neozenjeni iz zaleda i gradski proletarijat ipak uspiju ozenit , pa eto demografske obnove .Slavonija Lika i drugi dijelovi daleko od gradova su puni neozenjenih muskaraca a nisu svi gejevi

HH
Hrvoje Hrk !!
08:00 23.08.2019.

Eto njima je dobro a nama je to sve loše i neisplati nam se , jedna recenica , mi smo se ulijenili i očekujemo brdo love a da nista ne radimo

BA
ball
09:06 23.08.2019.

uzivajte u Hrvatskoj i sretno vam bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije