Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privedena jedna osoba

Pucnjava kod sinagoge u Njemačkoj: Dvije osobe ubijene, pojavila se snimka

Njemačka: pucnjava ispred sinagoge u Halleu
Foto: SEBASTIAN WILLNOW/DPA/PIXSELL
1/11
Autori: Bojan Arežina, Hina
09.10.2019.
u 13:53

Svjedoci su rekli da je barem jedan osumnjičenik nosio uniformu sličnu vojnoj te da je bio naoružan s više komada oružja

Dvije osobe su ubijene, a još dvoje je ozlijeđeno u pucnjavi ispred sinagoge u okrugu Paulus u Halleu u Njemačkoj, izvijestila je policija, koja je poslije potvrdila da je privedena jedna osoba. Unatoč tome, policija upozorava građane da budu oprezni jer su drugi napadači potencijalno i dalje na slobodi. 

Još uvijek se točno ne zna što se dogodilo u blizini sinagoge, no čini se da su jedan ili više napadača pokušali ući u hram, u čemu ih je spriječio zaposlenik osiguranja. Čelnik židovske zajednice Max Rivorotzki za magazin Der Spiegel je kazao kako je u to vrijeme u sinagogi bilo između 70 i 80 vjernika. Nedugo nakon neuspješnog ulaska u sinagogu na susjedno židovsko groblje bačena je granata ili improvizirana eksplozivna naprava, javlja Bild.

Počinitelj je navodno ispalio nekoliko hitaca iz strojnice, pucao u ženu i ozlijedio nekoliko osoba.

Na Twitteru je objavljena snimka koja prikazuje čovjeka kako izlazi iz auta i puca.

Svjedoci su za MDR rekli da je barem jedan osumnjičenik nosio uniformu sličnu vojnoj te da je bio naoružan s više komada oružja, prenosi DW.

Napad se dogodio za vrijeme Yom Kippura, jednog od najznačajnijih židovskih blagdana.

- Naše snage privele su jednu osobu. Međutim, ostajemo na oprezu. Rasporedili smo snage u i oko Hallea i pokušamo stabilizirati situaciju dok ne budemo imali sve relevantne informacije - objavila je policija.

Policija je ranije objavila kako navodni počinitelji bježe vozilom.

Glasnogovornica policije je nedugo nakon objave o smrtnim slučajevima i uhićenju otkrila kako se pucalo i u Landsbergu, gradiću koji se nalazi oko 15 kilometara od Hallea.

Stanovnicima oba grada savjetovano je da ne izlaze iz kuće.

Njemačka: pucnjava ispred sinagoge u Halleu
1/10
Ključne riječi

Komentara 221

DU
Deleted user
13:37 09.10.2019.

Ni riječ o incidentu u istočnoj Hercegovini? Čovjeku su provalili u kuću,pokušali otet lovačku pušku,u nužnoj obrani ubio je jednog od "ekonomskih migranata".

Avatar Syssko
Syssko
13:25 09.10.2019.

Malo se zaigrali profesori i inženjei, ništa opasno... U Bosni također jedan "inženjer" upucan kada su njih 10 provalili u čovjekovu vikendicu, u borbi da vlasniku kuće otmu pušku ona je opalila... To čeka i nas, hvala Božinoviću... Hvala Kolinda što si poslala našu vojsku u Afganistan a granice nam okupirane!

DU
Deleted user
13:58 09.10.2019.

Devetorica bivših pripadnika Islamske države do kraja tjedna trebala bi bit deportirana u BiH. Radi se o najekstremnijim pojedincima,vođama elitnih postrojbi ISIL-a. Na popisu osoba koje će biti deportirane nalaze se: Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. Jasmina Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video snimaka Islamske države u kojima je pozivao na ubijanje kršćana. Posljednji takav pojavio se u lipnju 2016. godine. “Ustanite muslimani. Ubijajte kršćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem“, govorio je u video-poruci džihadist Keserović. Armin Dželko u Siriji je ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice Komandosi kojom je zapovjedao bh. državljanin Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji. Dželko je boravio na području Rake gdje je i zarobljen. Muatesim je bilo ratničko ime Senada Kasupovića. I on je bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas - piše Žurnal u BiH. Čeka nas sve skupa divna budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije