Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

SAD: Putin ima novi plan, a sve će se dogoditi sredinom svibnja. Pronađena tijela ruskih vojnika posloženih u slovo Z

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.05.2022.
u 23:38

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Rusija ta koja radi na prevenciji nuklearnog rata i da nemaju namjeru ubrzati završetak ''specijalne operacije'' u Ukrajini do Dana pobjede koji se obilježava 9. svibnja

Danas je 68. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je da je broj civila ubijenih u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače prešao 3000. Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine priopćio je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 219 djece, a njih 405 je ozlijeđeno. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Glavni događaji:

  • Prva skupina civila izvučena je preko noći sa subote na nedjelju iz čeličane Azovstal
  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Rusija ta koja radi prevenciji nuklearnog rata i da nemaju namjeru ubrzati završetak ''specijalne operacije'' u Ukrajini do Dana pobjede koji se obilježava 9. svibnja.
  • U ratu u Ukrajini je ranjen i vrhovni zapovjednik ruske vojske Valerij Gerasimov te je odmah vraćen u Rusiju.

VIDEO: Ukrajinci dronovima uništili dva ruska broda

Tijek događaja:

23:37 - Evakuacija civila uz potporu UN-a i Crvenog križa dogovorena je za utorak u 7 sati po lokalnom vremenu, objavilo je Gradsko vijeće Mariupolja na Telegramu.

23:12 - Neka sela u sjeveroistočnoj regiji Harkiv vraćena su pod ukrajinsku kontrolu tako da su novinari mogli ući u to područje. Novinar Associated Pressa izvijestio je o užasu na koji je naišao na ulicama. Pougljenilo tijelo nepoznatog muškarca naslonjeno je na protutenkovsku barijeru izvan grada koji je posljednjih dana pod kontrolom obje strane.

Također, pronađena su i tijela četiri mrtva vojnika, očito ruskih, posloženih u obliku slova Z, što odražava simbol ruske invazije, javlja Sky News


22:59 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je sugestiju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da Adolf Hitler ima židovsko podrijetlo.

"Nemam riječi...", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju. "Nitko nije čuo nikakvo poricanje ili opravdanje iz Moskve. Sve što odatle imamo je šutnja.... to znači da je rusko vodstvo zaboravilo sve lekcije iz Drugog svjetskog rata. Ili možda nikada nisu naučili te lekcije", kazao je Zelenski.

Zelenski je i sam Židov, ali Rusija je više puta govorila da želi "denacificirati" Ukrajinu, počevši od njenog vodstva.

Foto: Reuters/PIXSELL


22:43 - Rusija planira uskoro aneksiju dvije istočne regije Ukrajine, izjavio je američki veleposlanik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju Michael Carpenter.  "Prema najnovijim izvješćima, vjerujemo da će Rusija pokušati pripojiti Narodnu Republiku Donjeck i Narodnu Republiku Luhansk Rusiji", kazao je.

"Izvješća navode da Rusija planira organizirati referendume nakon što izvede aneksiju sredinom svibnja", dodao je. "Rusija bi također mogla učiniti isto u Hersonu, gdje već nameće rublje kao službenu valutu", kazao je. Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da priznaje neovisnost dviju odcijepljenih regija.


21:48 - Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da je dijete poginulo u napadu na crkvu i stambenu zgradu u Odesi. Drugo dijete prevezeno je u bolnicu nakon što je pogođena zgrada u kojoj su bili s još četiri osobe, prenosi Interfax Ukrajina.

U eksploziji su također oštećeni prozori, zidovi i krov susjedne pravoslavne crkve. Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti, kojeg citiraju mediji, rekao je da je u napadu bilo mrtvih i ozlijeđenih.

Odesa je lučki grad na jugu Ukrajine i smatra se strateški važnim za ruske snage.


21:40 -  Sankcije Rusiji nametnute kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu neće se ukinuti dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Kijevom, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz i dodao da mirovne uvjete treba odrediti Ukrajina.

Scholz je u intervjuu emitiranom na javnoj televiziji ZDF rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin precijenio ako je očekivao da će uspjeti osvojiti teritorij Ukrajine, proglasiti prekid sukoba i gledati kako zapadne zemlje ukidaju sankcije.  "Nije promislio o svojoj cijeloj operaciji u Ukrajini", rekao je Scholz. "Nije mislio da će se Ukrajina tako oduprijeti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže tako dugo...Nećemo povući sankcije osim ako on ne postigne sporazum s Ukrajinom, a on to neće postići diktiranim mirom."

Njemački kancelar je rekao da Njemačka neće prihvatiti rusku aneksiju Krima. "To je bilo kršenje međunarodnog prava...to ostaje istina", rekao je. Scholz je dodao da ne planira posjetiti Kijev nakon što je predsjednik Frank-Walter Steinmeier odustao od putovanja nakon negodovanja Ukrajine.

Scholz je odbacio kritike da je isprva previše oklijevao poslati Ukrajini teško oružje. Njemačka je prošlog tjedna objavila da će Ukrajini isporučiti protuzračne tenkove 'Gepard'.  

"Nema smisla činiti nešto samo zato što netko viče ili ne činiti nešto zato što netko viče", rekao je Scholz te dodao da je zaštita zemlje i očuvanje mira njegova kancelarska dužnost. 

Scholz je suočen s pritiskom i u zemlji i u inozemstvu da Ukrajinu opskrbi teškim naoružanjem poput tenkova i haubica, ali i da podupre trenutni embargo Europske unije na uvoz ruske energije kako bi se Putinu oduzela čvrsta valuta koja mu pomaže financirati rat.


21:30 - Čini se da još uvijek nema konkretnih planova da američki predsjednik Joe Biden posjeti Ukrajinu.  Na pitanje bi li predsjednik mogao biti sljedeći, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da bi Biden "rado posjetio Ukrajinu", ali za to još uvijek nisu izrađeni planovi


21:20 - Ukrajinski borac koji je još uvijek u čeličani Azovstal rekao je da je do 200 civila ostalo zarobljeno u bunkerima ispod kompleksa. Evakuacija se dogodila ranije danas nakon višednevnih neuspjelih pokušaja, a skupina većinom žena i djece kreće se prema Zaporižju.

No, Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinske bojne Azov, rekao je da njegovi borci još uvijek mogu čuti glasove ljudi - uključujući žene, djecu i starce koji su zarobljeni u bunkerima. 


20:21 - Europska komisija (EK) i francusko predsjedništvo EU-a demantirali su da neke države članice plaćaju ruski plin u rubljima, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

“Ne znam da ijedna članica EU-a plaća u rubljima ili da je najavila da to namjerava”, izjavila je povjerenica za energiju Kadri Simson, nakon izvanrednog sastanka ministara država članica zaduženih za energiju.

 Dodala je da ministrima objasnila da bi plaćanje u rubljima predstavljalo jasno kršenje sankcija protiv Rusije i da “to nije prihvatljivo”.

"Države članice ne bi trebale imati nikakvih iluzija da se mogu osloniti na dobru vjeru Gazproma po tom pitanju”, rekla je Simson.

I francuska ministrica za ekološku tranziciju Barbara Pompili tvrdi da nijedna zemlja na plaća plin u rubljima.

“Mogu potvrditi da su sve zemlje članice rekle da sankcije moraju primjenjivati i da se ugovori moraju poštovati”, rekla je Pompili.


19:50 - U napadu na Odesu ima ranjenih i ubijenih osoba, naveo je lokalni guverner Maksym Marchenko, navodi BBC. Točan broj žrtava još nije poznat.


19:47 - Ruski nogometni klubovi neće igrati u europskim natjecanjima sljedeću sezonu, pa ni u unosnoj Ligi prvaka, objavila je UEFA, koja je također odlučila zamijeniti Rusiju Portugalom na ženskom Europskom prvenstvu koje se od 6. do 31. srpnja održava u Engleskoj.


18:56 - U Odesi se dogodio još jedan raketni napad. U gradu se, piše BBC, začula jaka eksplozija praćena oblakom dima.

Sigurnosne i obrambene snage tvrde da su ruske trupe započele napad na urbanu infrastrukturu. Navode i da je jedan vjerski objekt oštećen, a da se podaci o ranjenim osoba još uvijek prikupljaju. 

U subotu je, podsjetimo, u raketnom napadu pogođena i pista zračne luke u Odesi. 


18:54 - Ruski televizijski voditelj upozorio je Veliku Britaniju da Kremlj ima moć pogoditi je nuklearnim projektilom koji bi je "potopio jednom zauvijek".

>> OPŠIRNIJE


16:55 - Rusija je stranim vlasnicima svojih državnih obveznica uplatila kuponske kamate u dolarima, unatoč najavi da će zbog sankcija biti prisiljena podmiriti te financijske obaveze u rubljama. 

>> OPŠIRNIJE


16:13 - Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je da je broj civila ubijenih u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače prešao 3000.

Od petka je broj ubijenih narastao za 254 te se taj broj ukupno popeo na 3153. OHCHR je rekao da je stvarna brojka vjerojatno značajno viša, navodeći da je teško doći do podataka i potvrditi ih.

Većina žrtava ubijena je eksplozivnim oružjem s širokim dometom, poput udara projektila i zračnih napada, rekao je ured UN-a, ne pripisujući odgovornost.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja i denacifikacije Ukrajine - što je optužba koju Ukrajina i Zapad odbacuju.


16:10 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba objavio je na Twitteru fotografiju s danskim kolegom Jeppeom Kofodom. 

Kofod je posjetio Ukrajinu, a Kuleba je naveo kako su prvo posjetili grad Irpin.

- Ruska vojska počinila je neopisiva zlodjela ovdje i u drugim gradovima regije Kijev. Moj danski prijatelj je sve to mogao vidjeti svojim očima. Obojica smo predani privođenju odgovornih pred lice pravde - poručio je Kuleba. 

Na posjet Ukrajini osvrnuo se i Kofod na svom Twitteru. Objavio je i nekoliko fotografija. 

- Užasno je svjedočiti razaranjima ovdje u predgrađu Kijeva. Danska čvrsto podržava rad na istrazi i procesuiranju odgovornih za ove napade - navodi. 


16:05 - Rusko granatiranje uništilo je poznatu školu u regiji Lugansk, navodi The Kyiv Independent.

Izgrađena prije više od 100 godina, prema regionalnom guverneru Serhiyu Haidaiju, bila je jedna od 100 najboljih škola u Ukrajini.


15:20 - Američko veleposlanstvo nada se da će se vratiti u Kijev do kraja svibnja ako uvjeti to budu dopuštali, rekla je zamjenica veleposlanika.

Američki diplomati otišli su iz kijevskog veleposlanstva gotovo dva tjedna prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače, premjestivši neke funkcije do zapadnog grada Lavova prije nego što su naposljetku premještene u Poljsku.

"Slušamo sigurnosne profesionalce, a kad nam oni kažu da se možemo vratiti, vratit ćemo se", rekla je na brifingu za medije zamjenica veleposlanika, Kristina Kvien.

Neke zapadne zemlje su već vratile svoja veleposlanstva u Kijev, dok se glavni fokus borbi u Ukrajini premjestio s glavnog grada na istok i jug zemlje.


14:57 - Evakuacija civila iz razorenog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja naišla je na kašnjenje, no nije poznato što je uzrokovalo zastoj, prenosi The Guardian. 

Naime, stotine ljudi još su uvijek zarobljene u čeličani Azovstal.

Konvoj autobusa s civilima iz Mariupolja
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS


14:55 - Finski konzorcij Fennovoima objavio je da je poništio ugovor s ruskom državnom tvrtkom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane u Finskoj, navevši kašnjenja i povećani rizik zbog rata u Ukrajini. 

Fennovoima je objavila kako je poništila ugovor zbog „značajnog kašnjenja i neuspjeha u provedbi projekta“ za koje je odgovoran RAOS Project, finska podružnica Rosatoma. 

Rat u Ukrajini povećao je rizike projekta. RAOS nije uspio u ublažavanju tih rizika“, dodao je konzorcij.

Elektranu Hanhikivi naručila je Fennovoima, konzorcij sačinjen od finskih dionika, uključujući tvrtke Outokumpu, Fortum i SSAB. Finske kompanije imale su dvije trećine vlasništva, a ostatak je pripadao RAOS-u. 

Sudbina nuklearke bila je nejasna od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače, a posljednja građevinska dozvola trebala je biti izdana do kraja ove godine. Finski ministar gospodarstva Mika Lintila je od početka ruske invazije ponavljao da je „apsolutno nemoguće“ da vlada sad izda posljednju dozvolu.


13:17 -  Ruska raketa pogodila je strateški važan most preko ušća rijeke Dnjestar u regiji Odesa, navode lokalni dužnosnici.

Glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhij Bratčuk obavijestio je o napadu na Telegramu, no nije naveo nikakve druge detalje.

Most, koji su ruske snage već dva puta pogodile, predstavlja jedinu cestovnu i željezničku vezu na ukrajinskom teritoriju s velikim južnim dijelom regije Odesa. Ujedno je to i dio jedine željezničke rute koja je potpuno pod kontrolom Ukrajine do ukrajinskih luka na Dunavu, koju ukrajinske vlasti smatra obećavajućom rutom za izvoz u situaciji kada su crnomorske luke blokirane, navodi Sky News.


12:52 -  Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs na svom Twitteru u komentaru na članak objavljen u njemačkom ZDF-u da se Budimpešta i dalje protivi uvođenju europske zabrane na uvoz ruske nafte i plina.

- Stav Mađarske vezan uz bilo koji embargo nafte i plina nije se promijenio. Ne podržavamo ga - kazao je.

 


12:39 -  Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je u Borovu Selu da "možda nismo u svakom trenutku svjesni koliko je ozbiljna situacija u kojoj živimo".

"Europske zemlje se naoružavaju, zabrinute da bi se rat Rusije i Ukrajine mogao proširiti. Ovo je na međunarodnoj sceni daleko veći izazov nego '90. i '91. godina. Znam da Ministarstvo obrane već neko vrijeme ima na dnevnom redu i izmjene Zakona o obrani", kazao je.

>>> OPŠIRNIJE


12:21 - Obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem i to na teritoriju Njemačke prema međunarodnom pravu može se tretirati kao sudjelovanje u samom ratu, zaključak je Znanstvenog gremija Bundestaga, kako u ponedjeljak prenose njemački mediji.

>>> OPŠIRNIJE


11:57 U ponedjeljak ujutro na društvenim mrežama pojavile su se snimke navodne velike eksplozije koja se dogodila u blizini aerodroma u ruskom dijelu okupirane Ukrajine, navodi CNN.

Objavljena snimka pokazuje gusti crni dim, međutim u ovom trenutku nema nikakvih navoda ni s ukrajinske ni s ruske strane o čemu je točno riječ. Isto tako, nužno je napomenuti da nije potvrđena lokacija snimke niti kad je snimljena.

 


11:49 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnoviju mapu stanja na terenu u Ukrajini.

 


11:42 - Prema najnovijim podacima UNHCR-a, najmanje je 5,5 milijuna ljudi napustilo Ukrajinu od početka ruske invazije. A najmanje 7,7 milijuna ljudi raseljeno je u Ukrajini jer su bili prisiljeni napustiti svoje domove, stoji u posljednjem izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM).


11:30 -  Europska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku embarga na uvoz ruske nafte koji je u pripremi, rekla su u ponedjeljak dva europska dužnosnika. 

Komisija bi u utorak trebala finalizirati novi, šesti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu koji će uključivati zabranu kupnje ruske nafte jer je izvoz nafte jedan od glavnih izvora ruskih prihoda. Mađarska, koja jako ovisi o ruskoj nafti, opetovano poručuje da neće pristati na sankcije energetskom sektoru. Slovačka je također jedna od država članica EU koje najviše ovise o ruskim fosilnim gorivima.

Photo: DADO RUVIC/REUTERS
Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Komisija bi stoga mogla ponuditi Slovačkoj i Mađarskoj "izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje", rekao je jedan dužnosnik.

Embargo na naftu vjerojatno će ionako biti uveden postupno i najvjerojatnije će u cijelosti stupiti na snagu tek od početka iduće godine, rekli su dužnosnici.


11:25 - Ruska vojska priopćila je jutros da su uništili ukrajinski borbeni avion MiG-29 tijekom zračne bitke iznad regije Donjeck.

Glasnogovornik ruske vojske Igor Konašenkov kazao je da je ruska protuzračna obrana uništila dvije rakete Tochka-U u Lugansku, te projektil Smerch u Donjecku.

Uništeno je i deset ukrajinskih dronova, dodao je.


11:08 - Napadi na čeličanu Azovstal u Mariupolju nastavili su se nakon što su autobusi s evakuiranim civilima napustili područje – kazao je pomoćnik gradonačelnika Petro Andriuščenko.

Mariupol, poprište najtežih borbi u Ukrajini do sada, uglavnom je u ruskim rukama. Nepoznati broj civila i boraca ostaje zarobljen u Azovstalu, čija je mreža bunkera i tunela pružala zaklon od tjednih ruskih bombardiranja.


11:00 - Izrael je u ponedjeljak osudio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je sugerirao da nacistički vođa Adolf Hitler ima židovske korijene i zatražio ispriku od Moskve.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na red ruskog veleposlanika u Izraelu.

"Izjava ministra vanjskih poslova Lavrova neoprostiva je i nečuvena, a predstavlja i užasnu povijesnu netočnost", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid u priopćenju u ponedjeljak.

"Židovi se nisu sami ubijali u holokaustu. Najprizemnija razina rasizma prema Židovima je optuživanje samih Židova za antisemitizam", rekao je.

Lapid je nastavio: "Moga djeda nisu ubili Židovi, nego nacisti". Rekao je Lavrovu da "pogleda u knjige o povijesti".

"To je neoprostiva, skandalozna izjava, užasna povijesna pogreška i očekujemo ispriku", rekao je Lapid za web-stranicu YNet. "Ukrajinci nisu nacisti, samo su nacisti bili nacisti, samo su oni provodili sustavno istrebljenje Židova", rekao je Lapid.


10:45 -  Još uvijek nema sporazuma o naftnom embargu protiv Rusije unutar Europske unije, prema riječima njemačkog ministra gospodarstva Roberta Habecka.

Njemačka bi podržala naftni embargo, ali "druge zemlje još nisu spremne", rekao je nakon sastanka s udrugama srednjih poduzetnika u Berlinu.

Habeck je rekao da embargo neće ostaviti Njemačku bez posljedica i da će doći do visokih skokova cijena.


10:38 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi sukob mogao dovesti do krize u vezi s hranom, što će utjecati na zemlje diljem svijeta. U razgovoru s australskim medijima kazao je da bi njegova zemlja mogla izgubiti desetke milijuna tona žitarica jer je Rusija blokirala ukrajinske luke na Crnom.

Ukrajina je među zemljama koje su najveće izvoznice žitarica i drugih proizvoda na svijetu, a znatno je manji izvoz nego što je to bilo prošle godine u ovo doba.

"Rusija želi potpuno blokirati ekonomiju Ukrajine", dodao je, prenosi BBC.

Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser


10:32 -  Ukrajinski vojni zapovjednik Valerij Zalužni objavio je na društvenim mrežama da je dron Bayraktar uništio jutros dva ruska patrolna broda klase Raptor u Crnom moru.

"Dva ruska patrolna broda klase Raptor uništena su u zoru blizu Zmijskog otoka", naveo je.

>>>OPŠIRNIJE

Rusija u ovom trenutku nije ni potvrdila ni negirala navode Ukrajine. Tvrdnje o uništenim patrolnim brodovima dolaze nakon što je prije nekoliko tjedana potopljena ruska krstarica Moskva.

PODSJETITE se: Što se dogodilo s posadom potonule 'Moskve'? Rusi objavili spornu snimku spašenih


10:23 -  Finska će donijeti odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. svibnja, objavile su kasno u nedjelu finske novine pozivajući se na anonimne izvore u vladi.

Odluka o pridruživanju doći će u dva koraka tog dana. Prvo će finski predsjednik Sauli Niinisto odobriti ulazak u Sjevernoatlantski savez, a nakon toga će parlamentarne skupine odobriti podnošenje zahtjeva za članstvo, izvijestio je list.

>>> OPŠIRNIJE


10:05 -  Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine priopćio je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 219 djece, a njih 405 je ozlijeđeno. Najveći broj ubijene i ozlijeđene djece zabilježen je u regiji Donjeck, potom u Kijevu i Harkivu.


9:22 - Britansko Ministarstvo obrane objavilo je najnovije obavještajne podatke vezane uz situaciju na terenu u Ukrajini.

Navode da je Rusija na početku rata angažirala više od 120 bataljunskih taktičkih skupina, međutim više od četvrtine istih sada je "borbeno neučinkovito".

- Neke od najelitnijih ruskih postrojbi, uključujući zračnu jedinicu VDV, pretrpjele su najviše razine iscrpljenosti - navode.

 


9:11 - Geopolitički analitičar Vlatko Cvrtila i bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", gdje su komentirali situaciju u Ukrajini.

Božo Kovačević istaknuo je kako je ukrajinska vojska spremnija, bolje opremljena i puno bolje uvježbana nego 2014. godine.

"Nedvojbeno je da Rusija može nanijeti veliku štetu Ukrajini, ali je potpuno jasno da Rusija ne može pobijediti u tom ratu. Zbog toga Rusi pribjegavaju prijetnjama o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Ne treba isključiti ni tu mogućnost."

Više o tome, pročitajte OVDJE.


8:53 - Pogledajte fotografije evakuacije iz čeličane u Mariupolju

Rat u Ukrajini
1/9

7:58 -  Ukrajinska obavještajna služba objavila je da je otkrila ruski špijunski lanac. Jedan od špijuna čak je bio zaposlenik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija u nedjelju navečer, a prenijela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Nije dao detalje o tome koliko je špijuna u lancu. Arestovič je naveo jednu od meta te skupine.

"Drugovi su trebali srušiti putnički zrakoplov nad Rusijom ili Bjelorusijom pa svaliti odgovornost na Ukrajinu", rekao je.

Dodao je da su se za taj plan trebali koristiti protuzračni projektili iz ukrajinskih zaliha.


6:08 -  Zabilježene su dvije eksplozije u ranim jutarnjim satima ponedjeljka u ruskom gradu Belgorodu, koji se nalazi neposredno u blizini granice s Ukrajinom.

"Nije bilo žrtava ni štete", napisao je guverner regije Vjačeslav Gladkov, prenosi Reuters.

 


5:50 - Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku "operacija sigurnog prolaza".

"Prvi put imali smo dva dana primirja na ovom teritoriju i uspjeli smo izvesti više od sto civila – žena i djece", rekao je Zelenski u noćnom videoobraćanju.

Prvi evakuirani civili u ponedjeljak ujutro stići će u grad Zaporižje, pod kontrolom Ukrajine, rekao je Zelenski te dodao kako se nada da će se nastaviti uvjeti koji će omogućiti evakuaciju preostalih ljudi.

Ruska vojska fokusirala se na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata koji je sravnio gradove, ubio tisuće civila i prisilio više od pet milijuna Ukrajinaca na bijeg iz zemlje.

U Mariupolju je Moskva proglasila pobjedu 21. travnja, dok su se stotine ukrajinskih vojnika i civila sklonile u čeličanu Azovstal, golemi kompleks iz sovjetskog doba s mrežom bunkera i tunela, gdje su zarobljeni s malo hrane, vode i potrebnih lijekova.

Pregovori o evakuaciji civila u više su navrata propadali posljednjih tjedana, a Rusija i Ukrajina svaljivale su jedna na drugu odgovornost za neuspjeh. No, u nedjelju je više od 50 civila stiglo u prihvatni centar kamo su pobjegli iz Mariupola, rekao je Reutersov fotograf.

Civili su stigli autobusima u konvoju s UN-ovim i ruskim vojnim vozilima u selo Bezimene koje drže Rusi, oko 30 kilometara istočno od Mariupola, gdje je bio postavljen niz svijetloplavih šatora.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova rekao je da je "operacija sigurnog prolaza" započela u subotu i da se koordinira s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Rusijom i Ukrajinom.

Rekao je da se ne mogu objaviti detalji kako se ne bi ugrozila sigurnost evakuiranih i konvoja.

Denys Shleha, zapovjednik 12. brigade ukrajinske Nacionalne garde, govoreći u nedjelju za televiziju iz tvornice Azovstal, rekao je da je nekoliko stotina civila ostalo u tamošnjim bunkerima, uključujući 20-ak djece, te da će biti potrebne još jedna ili dvije dodatne evakuacije sličnih razmjera.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 80 civila evakuirano iz tvornice.

Plan evakuacije civila iz razorenog grada s područja izvan čeličane odgođen je za ponedjeljak ujutro, priopćilo je gradsko vijeće Mariupolja.

Komentara 116

Avatar kastanjer2
kastanjer2
10:56 02.05.2022.

"nemaju namjeru ubrzati završetak ''specijalne operacije'' u Ukrajini do Dana pobjede". Naravno da nemaju namjeru kada su shvatili da ne mogu. Tako će polako shvatiti da je najbolje rješenje za Rusiju potpuno povlačenje iz Ukrajine. A onda će Ukrajina ući u NATO. Gdje si bio? Nigdje. Što si radio? Ništa.

DU
Deleted user
14:28 02.05.2022.

"Izrael poludio zbog Lavrovove izjave" Valjda Lavrovljeve? Tko piše naslove?

PR
prajdali100
08:05 02.05.2022.

Seriju diverzantskih akcija po Rusiji mogu izvoditi samo vrhunski obučeni komandosi koji imaju sredstva i resurse za te akcije.Sumnjam da to Ukrajinci mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije