Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesuglasice

Dva zakona, dva tumačenja o foteljama u odborima

'06.11.2012., Puscine - Zbog popustanja nasipa poplavljeno je medjimursko naselje Puscine. Jedna strana sela kompletno je pod vodom, a stanovnistvo ce biti evakuirano. Zupan Ivan Perhoc i Mladen Horva
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
28.02.2013.
u 13:01

- Zakon je zakon i mora se poštivati. Ne može za jedne vrijediti, a za druge ne - zaključuje županijski vijećnik Branko Krnjak (HDZ)

Lokalni dužnosnici, od župana do gradonačelnika i načelnika, koji sjede u nadzornim i upravnim odborima trgovačkih društava, u sukobu su interesa. U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa jasno je propisano da “dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova...” To znači da je velik broj lokalnih političara u sukobu interesa, a iako to jako dobro znaju, i dalje se drže svojih pozicija jer nema nikakvih sankcija!

Međimurski župan Ivan Perhoč (SDP) sjedi u više nadzornih odbora javnih poduzeća. Prema podacima Međimurskih voda, Perhoč je predsjednik nadzornog odbora u toj tvrtki. U tom odboru nije jedini dužnosnik. Općinski načelnici Franjo Makovec (HSLS), Višnja Ivačić (HNS), Mladen Horvat i Ljubomir Grgec (SDP) upisani su kao članovi. Perhoč je predsjednik NO-a i u Međimurje plinu, ali i u Čakomu, komunalnoj tvrtki u vlasništvu Grada Čakovca. Perhoč je godinama vodio Čakom, sve dok nije izabran za župana. Perhoč smatra da je nelogično da se u nadzorne odbore i upravna vijeća tvrtki čiji su osnivači jedinice lokalne i regionalne samouprave ne izabiru ljudi izabrani na  izborima. Smatra da tu ne može doći do sukoba privatnog i javnog interesa. Slično očito misle i ostali dužnosnici koji mudro šute.

Gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić (HSLS) član je NO-a Međimurje plina, baš kao i načelnik Male Subotice Vladimir Domjanić (Nezavisni) i zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović (HSS). Na sukob interesa upozorio je i županijski vijećnik Branko Krnjak (HDZ).

- Zakon je zakon i mora se poštivati. Ne može za jedne vrijediti, a za druge ne - zaključuje. U Ministarstvu uprave, od kojeg smo zatražili očitovanje, stigao je odgovor da je 29. prosinca na snagu stupio Zakon o lokalnim izborima, koji propisuje što sve općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici ne mogu biti. Tako je novim zakonom propisano da ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. No, u prijašnjem zakonu bilo je propisano da ne mogu biti samo članovi uprave, dok za članstvo u nadzornim odborima nije bila propisana nespojivost s dužnošću koju obnašaju.

- Ta odredba o nespojivosti ostaje na snazi do stupanja na dužnost općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabranih na prvim sljedećim izborima u svibnju - napominje Lana Belas iz kabineta ministra. Sukoba interesa pak, dodaje, regulira Zakon o sprječavanju sukoba interesa po kojem jesu u sukobu. Dakle, po jednom zakonu lokalni dužnosnici mogu biti članovi nadzornih odbora, barem do izbora, a po drugom to ne mogu biti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije