Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO IGNORIRA PRESUDU

Duterte tvrdi: kineski predsjednik ponudio mi je ugovor o nafti i plinu

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
12.09.2019.
u 15:10

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte tvrdi da mu je kineski predsjednik Xi Jinping savjetovao da odustane od svog teritorijalnog mora na nedavnom sastanku.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte rekao da mu je kineski predsjednik Xi Jinping ponudio veliku razinu kontrole u međunarodnom ugovoru o energiji, ako Duterte ignorira najnoviju sudsku odluku o južnom kineskom moru suda u Haagu prenosi CNN

Haaški sud je 2016. donio odluku u korist Filipina po pitanju njihovog teritorijalnog mora. Sud je odlučio da Kina nema povijesno pravo na neke dijelove južnog kineskog mora oko Filipina u njihovoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Duterte tvrdi da mu je predsjednik Xi obećao velik udio u traženju izvora nafte i prirodnog plina ako je spreman ignorirati Haašku odluku. 

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

- Ignoriraj arbitražnu odluku - rekao je Duterte citirajući predsjednika.

 - predaj svoj dio mora i dopusti kineskim kompanijama slobodan prolaz. Žele istražiti ima li tu nešto, rekli su da će ti dati 60%, njima ostaje samo 40%. To je obećanje Xi Jinpinga - rekao je Duterte.

Ekskluzivna ekonomska zona daje državama isključivo pravo na sve prirodne resurse, poput riba, nafte, i prirodnog plina, unutar 200 morskih milja od obale. U južnom kineskom moru postoji dio koji istovremeno prisvajaju Kina, Filipini, Vijetnam, Brunei i Malezija. 

Duterte i Xi su se preliminarno dogovorili na suradnju oko traženja nafte i prirodnog plina još 2016. Taj potez je razbjesnio dobar dio filipinske populacije koji se boje kineskog proširenja u regiju. Filipini su se povijesno strogo protivili kineskom širenju na južno more do te mjere da su slučaj doveli do Haaga. Ali Duterteova vlada u zadnje vrijeme aktivno pokušava poboljšati svoje odnose s kinom i postupno uništava starije sporazume i odluke. 

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Unatoč tome situacija između dviju država je i dalje napeta. U travnju filipinska vlada počela je diplomatski prosvjed zbog velikog broja kineskih brodova uz filipinske otoke. Duterte je prijetio da će pokrenuti 'samoubilačku misiju' ako Peking ne napusti otoke. 

Ključne riječi

Komentara 1

MX
Mister X
19:50 13.09.2019.

Haaški sud je 2016. donio odluku u korist Filipina po pitanju njihovog teritorijalnog mora. Haški sud ovo je za one mlađe koji ga ne poznaju ,.. To je sud koji donese ne pravomo.čnu presudu 27 godina a prtavomapčna mevin. ToTo je sud koji ptrogoni generala više od 5 godina te ga uhite zahvačjujuči što ga se izda gdje je ( Kako reče Mesić velika zasluga "naših organa" ne reče totalna izdaja mjesta gdje se nalaziu trenutku Hapšenja (uhita) ... Nravno drugi general za tog heroja javno izdaje dodatni nalog prkeo TV jer se smatra plačenim moralnim lovcem -da se zna da je država vrh taj koji nema slobidno pravosuđe pa idemo sci u lov na svoje Generale branioce domovine nam Hrvatske Locirati identificirati uhapsiti i depiortiratai tako nekako . Haškaški suci su i ti koji puste teško bolesnog zločinca njihovog da doma umere od raka a on i sad ih kaka. Taj sud zna da je Narvno Hrvatsko more je Slovensko isto kao i Kinesko da nije njihovo ¨! Tko hoče da im vjeruje i neka samo. Kinezi da su pametni znali bi kao se treba netko ponašati kad je daleko jači da ga sud ne zanima ako ne zanima 330 miliona Amera njihove vickaste presude i sunđenja a zasto bi to trebalo zanimati milijardu i pol Kineza - bez veze ... Ili su i oni Balkančerosi i moraju sušati što im neki kao presuduena engleskom jeziku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije