Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik izvan sebe

Duspara: Štrajkat ću glađu zbog bankrota Slavonskog Broda

duspara
Saša Zinaja
13.10.2009.
u 14:51

Na javnoj dražbi bit će prodano zemljište od 81.000 kvadrata kako bi se namirio dug od 50 milijuna kuna Novogradnji.

Zbog dara što ga je dobio od države prije devet godina, Slavonski Brod nalazi se pred golemom štetom, jer je već sazvana dražba na kojoj će biti prodano veliko gradsko zemljište kako bi se namirio dug Novogradnji.

Gradonačelnik Mirko Duspara već dugo pokušava upozoriti javnost na cijeli niz, kaže, neobičnih stvari u sudskim postupcima kojima je tvrtka Novogradnja dobila naplatu duga staroga gotovo 20 godina, što je s obračunatim kamatama enormna svota. Na konferenciji za novinare u Zagrebu haespeovac Duspara najavio je da će štrajkati glađu bude li zemljište zaista prodano na dražbi.

No kako je uopće došlo do bankrota jednog hrvatskog grada? Ferijalni savez iz Slavonskog Broda naručio je 1989. godine gradnju ljetovališta na Korčuli od Novogradnje, radovi nisu plaćeni, a odmaralište država 2000. godine daruje Gradu u vlasništvo.

U međuvremenu je Novogradnja privatizirana. Tvrtka je tužila državu zbog neplaćenih radova, pa je izgubila spor, a nakon toga tužila je grad Slavonski Brod. Novogradnja dobiva sve sporove, do Upravnog suda. Radove, naravno, treba platiti, no pitanje je, je li uopće to potraživanje ušlo u imovinu Novogradnje prilikom privatizacije.

U slučaju da nije, vlasnik je potraživanja Fond za privatizaciju, a ne Novogradnja, i o tome će uskoro odlučiti Vrhovni sud, nakon što je Državno odvjetništvo zatražilo zaštitu zakonitosti. K tome, upitan je i obračun kamata na dug star 20 godina, jer, tvrdi Duspara, kamate se obračunavaju na kamate, pa je početna glavnica od oko 3,5 milijuna kuna narasla na ukupan dug od gotovo 50 milijuna kuna.

Duspara upozorava na iznimno brzo postupanje sudova u sporu između Novogradnje i Slavonskog Broda. Spominje pritom tamošnji Županijski sud koji je odluku o žalbi donio za samo mjesec dana, Vrhovni sud odbio je reviziju u roku od četiri mjeseca, a Upravni sud o tužbi Grada odlučio je za samo šest mjeseci.

Sporna je, kaže gradonačelnik Duspara, i procjena vrijednosti zemljišta u Slavonskom Brodu od 81.000 četvornih metara. Porezna ga je uprava, naime, procijenila na 19 milijuna kuna, što je, tvrdi Duspara, puno manje od tržišne vrijednosti.

Ključne riječi

Komentara 11

MA
maca
21:56 14.10.2009.

tako je to tamo gdje hsp kolo vodi

RA
rackizel
16:05 13.10.2009.

Samo treba ipratiti trag novca. Tko je sudio? Ime i prezime te u kakvom su srodstvu ii/ili vezama. No, je li za to netko zainteresiran? Možda Jadranka Kosor?

SA
Sapientinus
16:15 13.10.2009.

Da je spor završio za petnaest-dvadeset godina, Vito i njemu slični bi napisali: \"Samo treba ipratiti trag novca. Tko je sudio? Ime i prezime te u kakvom su srodstvu ii/ili vezama. No, je li za to netko zainteresiran? Možda Jadranka Kosor? (ili ondašnji premijer/ka)\" Pametnome dosta. Ali to je poimanje \"pravne države\" na hrvatski način, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije