Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RANJEN NA JADRANU

Dupin Bojan ranjen harpunom, evo što trebate učiniti ako ga uočite

dupin bojan,harpun (1)
Foto: Plavi svijet
1/3
23.08.2013.
u 18:20

Metalni harpun duljine više od jednog metra zabijen je duboko u tkivo dobrog dupina, malo ispred leđne peraje

U Virskom moru kod Oliba danas oko 11.30 sati uočen je dobri dupin koji je u leđima imao zabijen harpun ispucan iz podvodne puške. Nesretnu životinju zapazili su istraživači Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora tijekom redovnog istraživanja područja Kornatskog arhipelaga. 

Proboden metalnim harpunom

– Metalni harpun duljine više od jednog metra zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđne peraje te je u odnosu na tijelo životinje nagnut pod kutom od 45 stupnjeva zbog  vlastite težine. Unatoč ozljedi, dobri dupin tijekom opažanja plivao je i zaranjao putujući u smjeru sjevera, što ukazuje da je životinja ozlijeđena relativno nedavno. Zbog vremenskih uvjeta nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu, no jasno je da kretanje dupina uzrokuje daljnje ozljede tkiva zbog stalnog pomicanja harpuna. Opstanak životinje je neizvjestan te vjerojatno ovisi o tome hoće li harpun biti odstranjen – priopćili su iz Instituta. 

Bojana prate od 2004. godine

Uvidom u Katalog dobrih dupina utvrđeno je da se ozlijeđeni dupin ubraja u 20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića. Prvi put je uočen i fotografiran 16. lipnja 2004. Tada je dobio ime Bojan, a poslije je viđen i snimljen još 54 puta. – Bojana smo posljednji put vidjeli 8. kolovoza 2013. u području između otoka Lošinja i Orjula, a tom prilikom nije bio ozlijeđen – ističu u Institutu te napominju kako ''položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je životinja pogođena kada je napadačima ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost''. Naime, dobri dupini povremeno prilaze brodovima kako bi plivali u pramčanom valu te kako bi promotrili ljude koji se nalaze na plovilu. Tada su najranjiviji. 

Kazna za ubijanje dupina 35.000 kuna

Institut podsjeća da je 2010. na isti način, prilikom plivanja u pramčanom valu, harpunom ubijen i dobri dupin u području uvale Budava, na jugoistočnoj obali Istre, između Valture i Kavrana. S obzirom da je dobri dupin Bojan ozlijeđen, Institut moli sve koji ga u idućim danima opaze na moru im to dojave (pošalju fotografije opažanja ako postoje) na telefon 051 604666, fax 051 604668 ili email info@plavi-svijet.org kako bi mogli pratiti lokaciju i stanje životinje te kako bi u slučaju potrebe mogli pravovremeno reagirati. U Republici Hrvatskoj dobri dupini zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo ubijanje zapriječena je kazna od 35.000 kuna. Ovaj događaj je stoga prijavljen Inspekciji zaštite prirode koja će pokrenuti istražne radnje radi utvrđivanja počinitelja.

>>Dupin pogođen harpunom cijelu je noć ugibao u mukama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije