Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DULJI RADNI VIJEK

Dulji radni vijek: Za prijevremenu mirovinu 'kazne' i dvostruko veće?

'unu...............06.07.2005. zagreb.....penzici....umirovljenici po gradu(ilustracija) foto:Marko Prpic'
'Marko Prpic'
19.04.2010.
u 19:40

Slijedi izjednačavanje radnog vijeka žena i muškaraca i veće trajno umanjenje mirovina za prijevremeno umirovljene.

Vlada je najavila da će promijeniti pravila za raniji odlazak u mirovinu te će uvesti nekoliko bitnih korekcija u sustav mirovinskoga osiguranja. Sada se raniji odlazak u mirovinu kažnjava trajnim smanjenjem mirovine 0,15% za mjesec, odnosno 9 % za pet godina.

>>Vladine mjere novi udar na srednji sloj, bogataši opet pošteđeni

Pretpostavlja se da će se "kazna" udvostručiti i vratiti na razinu do 2008. – kada je trajno umanjenje bilo 0,34 % za svaki mjesec ranijeg odlaska s posla, odnosno 20% za pet godina. Lani je u prijevremenu mirovinu otišlo 12 tisuća radnika, dvostruko više nego 2007. Raniji odlazak u mirovinu više su birali muškarci (6159 osoba) nego žene (5856), dobrim dijelom i zato što su žene veliki gubitnici nedovršene mirovinske reforme.

Ženama koje su ušle u 2. mirovinski stup mirovine su 27 posto niže od mirovina prijevremeno umirovljenih žena koje su ostale u prvom stupu, zbog toga jer nemaju pravo na mirovinski dodatak! Razlika je u mirovini, ovisno o ranijoj plaći, od nekoliko desetaka pa i do tisuću kuna, na primjer na mirovine oko 4 tisuće kuna razlika je od 700 do 1000 kn, a na prosječne mirovine oko 200 kuna.

Te razlike nema jedino kod elitno plaćenih osiguranica koje su zarađivale pet i više puta bolje od prosječno plaćenih radnika. U Vladi jučer nisu izričito rekli hoće li se ta nepravda sada ispraviti. Vlada je najavila da će ići na postupan porast doprinosa za 2. stup mirovinskog osiguranja, ali i priznavanje izdvajanja poslodavaca u 3. stup kao porezno priznat trošak.

Po tome, radnici koji sami plaćaju u treći stup ostat će bez olakšice, a olakšica će se prenijeti na tvrtke. Očekuje se i postupno usklađivanje zakonske dobi za odlazak u mirovinu žena i muškaraca. U Hrvatskoj bi nakon 2018. radni vijek žena bio 65 godina, jednako kao i muškaraca. Kako jučer nitko nije spominjao rokove, pretpostavlja se da će postupno povećanje radnog vijeka za žene nastupiti od 2011. Vladine bi mjere mogle potaknuti novi val umirovljenja, a lani se broj umirovljenika povećao 28 tisuća.

Komentara 36

RI
ricard
18:55 20.04.2010.

DoktorAmer, osobno sam svjedok u mojoj firmi gdje je unazad 5godina umrlo 6 ljudi u dobi 40-50godina. Sve bi bilo u redu da moja firma ne broji 60 ljudi-pravih radnika ili u prevodu ŠLJAKERA.Otkud vam onda pravo da potičete produženjeje radnog staža? Zbog stresova,napora,malih plaća,općenito problema u društvu životni vjek običnog čovjeka se ipak skratio, ma šta mi mislili o tome.

RI
ricard
20:35 20.04.2010.

DoktorAmer imali smo mi dosta love u mirovinskim,zdravstvenim,socijalnim i drugim fondovima samo smo pogrešne ljude(čitaj lopove)stavili da upravljaju tim fondovima. Sada je to konačno izašlo na vidjelo,a konačni račun ćemo platiti mi obični građani time što ćemo raditi do SMRTI......

DO
doktorica
11:41 20.04.2010.

Problem je što su se u mirovinski fond infiltrirale kategorije korisnika koji uopće nemaju uvjeta za starosnu mirovinu,a u taj fond su umirovljenici cijeli život izdvajali da bi ih sad koristio neko drugi.Za te druge je država trebala izdvojiti zasebni fond,a ne da oni koji nemaju radnog staža,lažni invalidi/kako civilni tako i vojni/dobivaju mirovine veće od uplatitelja !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije