Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U MEDIJIMA

Duka: Novinarstvo ne smije biti sredstvo za stjecanje profita

novine
PIXSELL
23.03.2010.
u 14:26

Predsjednik Novinarskog društva Zdenko Duka rekao je da je vlasništvo medija podijeljeno između EPH i Styrije te da oboje imaju više od 40 posto vlasništva u dnevnim listovima.

Koga Vlada postavlja, s Vladom mora i otići. Ako to želi parlamentarna većina, nitko je ne može spriječiti da ravnatelja HRT-a bira NO koji u Saboru, na prijedlog Vlade, imenuje Sabor - kazao je predsjednik Odbora za medije Nenad Stazić pretvorivši raspravu o stanju u hrvatskim medijima u raspravu o stanju na HRT-u.

Stazić je vladajuću većinu optužio za "stvaranje kaosa i neprijateljsko preuzimanje HRT-a" što je potkrijepio činjenicom da opstruiraju izbor 11 članova Programskog vijeća.

- Čini mi se da je kaos programiran kroz nekompletiranja Vijeća – kazao je Stazić iznijevši bojazan da će HRT postati državni, a ne javni servis. 

Predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas naglasio je kako je privremena uprava HRT-a financijski stabilizirala stanje. Dodao je kako nije član nijedne stranke, ali da principijelno protestira kada se prozivaju pojedini članovi Vijeća jer se protiv njih provodi istraga i to provode je zastupnici od kojih su neki pod istragom, a koji su glasovali za te članove vijeća.

Suzana Bilić Vardić (HDZ) upitala je kako je moguće, ako Vijeće ima deset od 11 članova, da je krnje budući da se ravnatelja bira dvotrećinskom većinom, a Sunčana Glavak (HDZ) dodala je da joj se iz rasprave čini da SDP ponešto zanima utjecaj na HRT-u.

Predsjednik Novinarskog društva Zdenko Duka kazao je da novinarstvo ne smije biti sredstvo za stjecanje profita, što je osnovni cilj vlasnika medija, te upozorio da je paradoksalno da urednici spas traže u trivijalizaciji medija iako im je ona donijela pad tiraže.

Rijetki su mediji donijeli statute koji su propisani zakonom, desetak ih je dogovoreno, a kao pozitivan primjer istaknuo je Večernji list u kojem su pregovori oko statuta dovedeni gotovo do kraja, a preostalo je pitanje o izboru i razrješenju glavnog urednika.

Duka je dodao da ostaju problemi nejasnog vlasništva, tiraže i glavnih oglašivača u pojedinim medijima. Veliki je problem i što se izdavači često bave i drugim poslovima inkopatibilnim novinarstvu.

Antun Vujić (SDP) priznao da je u bitci za slobodu medija izborena neograničena sloboda vlasnika medija, da je glavni problem oligarhija u medijima te da oni koji vladaju medijima vladaju i novinarima.

Predsjednica Sindikata novinara Gabrijela Galić upozorila je na nužnost donošenja statuta redakcije kao dodatka kolektivnom ugovoru tako da novinari mogu utjecati na izbor glavnog urednika jer urednici odavno nisu prvi među novinarima nego zadnji u upravama.

Državna tajnica Ministarstva kulture Nina Obuljen kazala je da je ministarstvo osnovalo radnu skupinu koja će u četvrtak održati posljednju sjednicu i nakon toga prijedlog pustiti u javnu raspravu.

Zbog nadzora nad trošenjem potpora, na HRT-u se mora osnovati tijelo koje će nadzirati te potpore - zaključila je.

Ključne riječi

Komentara 3

YO
yohana
14:58 23.03.2010.

eto konacno ce red doci i na novinarstvo.fala bogu pa da i to hrvatska doceka.ovo nije nicem vise vodilo.

OB
-obrisani-
19:33 23.03.2010.

A da se Stazića upita što u programskom vijeću rade Modrička, Grubiša, Crnogorac, Škrabalica, Bahtijari ... s obzirom da se ipak radi o HRVATSKOJ radio Televiziji ?

BL
Bluno
12:27 24.03.2010.

To je sve demagogija, naime radnike i strojeve i novinare netko mora platiti.Da bi nešto platio moraš imati zaradu a zarada je profit. Također Htv će uvijek biti glasilo vladajućih. Ako nekoga zanima istina neka surfa po internetu i sa kritičkim razmišljanjem zaključuje o nekom događaju i osobi. Meni bi draže bilo da se povede rasprava o plaćanju Tv pretplate i njezinom iznosu. Ali nitko ni iz Hdz-a i Sdp-a neće dirati u profit.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije