Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Spasimo blokirane!

Dug građana narastao sa 6 na 107 milijardi kuna u 7 godina

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.04.2018.
u 11:10

Od 2011. do danas Fina je u provela 8,5 milijuna ovrha, od čega čak 73,8 posto nad građanima, istaknuli su u udruzi Blokirani

Političkom voljom kroz zakone je od 2011. do danas izbrisano 137 milijardi kuna poslovnog duga, da bi istodobno država građane koji su tad dugovali oko šest milijardi kuna iskamatarila na 107 milijardi.

Fina je u tom razdoblju provela 8,5 milijuna ovrha, od čega čak 73,8 posto nad građanima, istaknula je predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin, iznoseći podatke o ovršenom dugu građana i poduzeća na konferenciji za novinare, precizirajući da glavnica duga blokiranih iznosi 42,9 milijardi kuna, kamate još 21,4 milijarde, a od 2011. je „izvršeno“ još 43 milijarde kuna ovrha što daje ukupan iznos od 107 milijardi kuna, nešto manje od hrvatskog godišnjeg proračuna koji iznosi 129 milijardi kuna. Analizu “Upravljanje dugom na hrvatski način” Blokirani su napravili na osnovi podataka Fine i Hrvatskog zavoda za statistiku. Blokirani su poručili vlasti da je kriva za osiromašenje stanovništva i pozvali građane da podrže veliki prosvjed koji planiraju za jesen tražeći rješenja.

– Otvaramo razgovore s umirovljenicima, nezaposlenima, sindikatima, malim i srednjim poduzetnicima... Imamo nekoliko mjeseci da zajedno sjednemo za stol: svi ovršeni; obrtnici, OPG-ovci i ostali građani koji se bore za iste ciljeve. Treba nam novo „hrvatsko proljeće“, u ovom slučaju – hrvatska jesen jer vlast nema ideju kako ovo riješiti, a Bošnjaković se sprema unijeti u zakone to da 100 tisuća ljudi oslobodi imovine za beznačajan dug – kaže Kervatin.

Blokirani napominju da se već sa samo dvije konkretne mjere može prepoloviti njihov broj – prva je vraćanje apsolutne zastare, a druga reguliranje dostave „pismena“ jer vjerodostojna isprava za ovrhu često nije vjerodostojna, ali ni dostavljena. I dalje se nemaju namjeru vraćati u radnu skupinu Ministarstva pravosuđa koja radi na izradi novog Ovršnog zakona. Iz Ministarstva su zato prošli tjedan primili na sastanak drugu grupaciju koja predstavlja ovršene – Ovršni ustanak i, kako nam je rekao njihov predstavnik Danijel Galović članovi Ovršnog ustanka traže isto što i Blokirani – izbacivanje Fine i agencija iz ovrha, pa čak i oduzimanje dozvole za rad agencijama za naplatu potraživanja. Usto su na sastanku s ministrom zatražili i - njegovu ostavku.

Komentara 9

Avatar babas
babas
14:16 16.04.2018.

A što reći za zatezne kamate,lihvarenje od 15% godišnje,dok na štednju banke daju 0,01% godišnje?

Avatar nekakav
nekakav
11:58 16.04.2018.

blokirani nek vrate posuđen novac i gotovo. nek plate računa za telefon/mobitel, struju, plin, kanalizaciju, i riješiti će se ovrhe. nek za to prodaju nešto što su prepisali na nekog svog, samo da im banka ne bi 'uzela'. u svijetu kojem želimo pripadati, normalno je da se novac posuđuje i vraća, a iznos kojeg posuđuje odgovara realnim mogućnostima osobe koja uzima tuđi novac. na 30 godina uzimati kredit za kuću ili stan, da ti rata bude trećinu plaće, je ludo. ako do sada nisi bio u stanju uštediti mjesečno cifru kao što ti je rata kredita, što ulaziš u odnos u kojem ne možeš preživjeti? pisac piše da je država kroz ovrhe uzela 43 mlrd kuna... to je laž, riješeno je 43 mlrd kuna duga, uglavnom otpisom potraživanja države i općina, komunalaca, dok banke i telekomi ne puštaju (s pravom!) ni lipe.

Avatar babas
babas
11:42 16.04.2018.

To je politika HDZa i SDPa da te bilo tko bez sudske presude može blokirati kako hoće. Uz to su pogodovali sudovima i odvjetnicima, ogromnim troškovima na žalbe i ovrhe,gdje ti dug odmah dupliraju,pa i višestruko povećaju ako se žališiš ili te odvjetnik ovrši. Cilj je masakrirati građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije