Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMIŠLJATI TRGOVCI Zbog nedefiniranih pravila trgovine lako do prenamjene

Dućan postao pekarnica i nastavio rad nedjeljom

23.01.2009.
u 21:09

Ako benzinske postaje imaju zakonsku mogućnost da nedjeljom po besramnim cijenama prodaju ulje, rižu, tjesteninu, sol, šećer, instant juhe, ukiseljeno povrće itd., ima li načina da i male trgovine nedjeljom rade a ne krše zakon? Ima, ako je suditi po primjeru dućana “Piko” u Matuljima.

Kao kiosk
Donedavna trgovina mješovitom robom i dalje radi nedjeljom, i to legalno jer je sada specijalizirana prodavaonica.

Ta i slične prodavaonice pripadaju lancu PIK Rijeka, koji proizvodi kruh, pecivo, kolače, mliječne proizvode i tjesteninu.

“Naše prodavaonice koje rade nedjeljom udovoljavaju minimalnim tehničkim, općim sanitarnim i zdravstvenim uvjetima za obavljanje djelatnosti trgovina na malo kruhom, pecivom, kolačima, tjesteninom, bombonima i slatkišima u specijaliziranim trgovinama”, stoji u dopisu Marise Sichich Hajdinjak, rukovoditeljice Trgovine u riječkom PIK-u, koji je vješto reagirao na ograničenje kontroverznog zakona koji je doveo male trgovine u nepovoljan položaj i ugozio im poslovanje.

– Moguće je preregistrirati trgovinu u pekarnicu jer nije jasno definirano što je specijalizirana prodavaonica kruha i peciva. U pekarnicama se uredno prodaju i drugi proizvodi i nikome ništa – kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca Hrvatske obrtničke komore. Dodaje da bi, teoretski, trgovina mogla raditi nedjeljom posluje li po principu kioska – da više od pola ukupnog prometa otpada na prodaju duhana, duhanskih proizvodima, tiska, pre-peid bonova, markica, pisama i sl.

Selektivno kažnjavanje
U Ministarstvu gospodarstva tumače da se u specijaliziranim prodavaonicama uz kruh i pekarske proizvode u manjem opsegu mogu prodavati i mliječni proizvodi, voda i prirodni sokovi.

Također, u “manjem opsegu” može se prodavati prehrambeni asortiman na benzinskim postajama. Kako to izgleda u praksi, možemo se svakodnevno uvjeriti. Da bi se izbjeglo selektivno kažnjavanje, treba preciznije utvrditi pravila, a to bi trebao učiniti pravilnik o klasifikaciji prodavaonica koji je u izradi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije