Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA Hoće li teatar dobiti novi status

Dubrovnik želi Hrvatsko narodno kazalište

01.04.2009.
u 15:51

Grad Dubrovnik pokrenuo je inicijativu kako bi Kazalište Marina Držića dobilo status nacionalnoga kazališta kakvo imaju kazališta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.

Potrebna i opereta
– Smatramo kako Dubrovnik ima elemenata kako bi naš teatar dobio status hrvatskoga narodnog kazališta pa ne vidim razloga zbog čega ne bi bila pokrenuta ovakva inicijativa. Mislimo da nam na neki način to i pripada – rekla je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, koja nije propustila istaknuti činjenice kako bi, u slučaju da ovakva inicijativa uspije, država financijski pomagala dubrovački teatar o kojemu se sada skrbi Grad Dubrovnik.

Ova inicijativa pokrenuta je u godini nakon obilježavanja 500. obljetnice rođenja dubrovačkoga komediografa Marina Držića, po kojemu dubrovački teatar i nosi ime.

U objašnjenju ovoga prijedloga stoji i to da je Dubrovnik oduvijek imao bogatu i kvalitetnu dramsku književnost koja je uvelike obogatila hrvatsku književnost. No, osim pozivanja na tradiciju, potrebno je učiniti još neke stvari kako bi inicijativa imala realne temelje.

– Potrebno je, uz teatralnu djelatnost, imati i još jednu kako bi se dobio status HNK. Primjerice, operetu ili slično – rekla je Šuica.

Jednoglasna potpora
Svi kazališni, ali i ostali kulturni dubrovački djelatnici posve podržavaju tu ideju jer bi njezinom realizacijom dubrovački teatar podignuo razinu svoje kvalitete.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije