Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv Ubera

Veliki prosvjed taksista u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, blokirana cesta i zračne luke

prosvjed taksista u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/31
28.07.2017.
u 13:58

Uber je nezakonit, ali ovaj prosvjed osuđujem je to nije rješenje za rješavanje problema, kazao je ministar Oleg Butković

Taksisti u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu ponovno su organizirali prosvjed protiv poslovanja Ubera u Hrvatskoj, tražeći da se ukine Uberova aplikacija koja djeluje ilegalno, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će se u povodu prosvjeda obratiti medijima u Rijeci u 12,30 sati.

Na prilazu zračnim lukama u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu zbog prosvjeda taksista djelomično je blokiran promet. HAK javlja kako se zbog prosvjeda na Jadranskoj magistrali u Dubrovniku, između mjesta Plat i Obod, vozi otežano uz regulaciju prometne policije.

prosvjed taksista u Zagrebu
1/31

Predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoza Dubrovnik Božo Miletić izjavio je Hini da se sam, bez ikakve organizacije, "zaustavio na cesti dok su ga ostali taksisti slijedili".

"Ovo nije organizirani prosvjed, ovo je osobni prosvjed, zaustavio sam se zbog dvije godine nereagiranja i nepoštivanja zakona. Spontano su se pridružili i drugi vozači. Spreman sam platiti prekršajnu kaznu zbog zaustavljanja", rekao je Miletić naglašavajući kako je to jedini način da izrazi nezadovoljstvo.

Miletić kaže da se u Dubrovniku zaustavilo oko 200 automobila. "Mi ne tražimo da se zakon mijenja, nego da se poštuje. Tražimo da vršitelji usluga imaju bar minimalne tehničke uvjete, kvalifikacije vozača i sl., kao što i taksisti moraju imati, dodao je.

Nekoliko stotina taksista sa šireg splitskog područja nešto iza 9 sati započelo je prosvjed pred zgradom Uprave splitske Zračne luke u Kaštelima, doznaje Hina od pomoćnika direktora Pere Bilasa koji je potvrdio da unatoč tome taksisti nisu blokirali promet jer se sve aktivnosti u zračnoj luci odvijaju normalno.

"Promet se u našoj zračnoj luci normalno odvija. Zamolili smo ih da prosvjeduju, ali da omoguće normalno kretanje zračnom lukom, pogotovo jer je u blizini granični prijelaz. Legitimno je da prosvjeduju", kazao je Bilas.

Prosvjednici ističu kako oni plaćaju koncesije, naknade za stajanje, polažu stručne ispite i sudjeluju na natječajima da bi mogli obavljati taksi djelatnost, dok s druge strane Uber vozi po nižim cijenama, te ne plaća gradovima nikakve namete. 

"Nezadovoljni smo radom Uber aplikacije jer nam je obećano prije više od godinu i pol dana da će se ona ugasiti, ali od toga još ništa. Oni voze ilegalno. Mi smo u lipnju i srpnju u 'totalnoj banani' jer imamo 40 posto posla manje. Došle su kolege iz Splita, Trogira, Segeta, Kaštela, svi nam daju podršku", kazao je Stipe Roso iz Udruge kaštelanskih taksista.

'Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo'

Na prosvjed taksista reagirao je i Uber

– Blokiranje gradova u udarnom turističkom vikendu, u Hrvatskoj koja živi od turizma, apsolutno je neprihvatljivo. Ponašanje taksista predstavlja opasnost za građane, turiste i infrastrukturu grada. Mi smo, kao odgovor na nasilno ponašanja taksista u Splitu i Dubrovniku, odmah organizirali dodatnu opciju kretanja uslugom UberBOAT, kako bi turisti i građani mogli sigurno i brzo pristupati blokiranim zračnim lukama te doći do svojih odredišta. Cijenu UberBOATa danas smo prilagodili cijeni vožnje automobilom na kopnu kako bi svima omogućili slobodu kretanja. Uber koristi više od 100.000 građana Hrvatske i turisti iz više od 118 zemalja. U turističkoj sezoni, koja nikad nije bila bolja zbog povećanog broja turista, ali koju je već ugrozio požar u Dalmaciji, smatramo da je blokada ključnih turističkih središta apsolutno neprihvatljivo i sebično ponašanje. Ovakav nepromišljen čin šteti svima – građanima, turistima, gospodarstvu i cijeloj Hrvatskoj – zaključuju iz Ubera. 

Butković: Ovo nije način rješavanja problema

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osudio je prosvjed taksista protiv Ubera u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, ističući da ne podupire takav način iskazivanja nezadovoljstva, jer se stvara ružna slika o Hrvatskoj, loša za državu i turizam, pozvao je taksiste da omoguće nesmetano prometovanje i najavio novi Zakon o cestovnom prijevozu, koji će urediti poslovanje na tom tržištu.

"Apsolutno moram osuditi ovo što se danas dogodilo u Dubrovniku, u Splitu i drugim gradovima. Ovakav način protesta, blokiraju se hrvatske prometnice u vrhuncu turističke sezone, kada nam je bitno da se turisti , pa i domaći ljudi, osjećaju kao doma, da tako izražavamo nezadovoljstvo, to nije dobro i ja to kao ministar ne mogu podržati", rekao je Butković novinarima i pozvao one koji su to organizirali da se raziđu, omoguće nesmetan prolaz i normalno prometovanje.

Vozači koji nemaju licence i ne poštuju hrvatske propise nisu legalni, kazao je Butković podsjetivši da je prometna inspekcija Ministarstva prometa u više navrata do sada izrekla kazne veće od 7 milijuna kuna, a neke od tih kazni potvrdio je i Prekršajni sud.

Prometna inspekcija podnijela je optužni prijedlog da se privremeno zabrani rad aplikacije Ubera, jer je činjenica da je on nezakonit, naglasio je. Međutim, ovo što se danas dogodilo, kao i prosvjed u Zagrebu prije više od mjesec dana nije način da se riješi to pitanje, pogotovo u vrhuncu turističke sezone.

Na upit što će konkretno napraviti, Butković je rekao da ministar ne ukida aplikaciju, niti o tome odlučuje, kazavši da je uz izricanje kazni, oduzeto 18 vozila. "Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture će postupati prema svima koji su nelegalni, jer moraju raditi po zakonu", poručio je.

Najavio je da će Hrvatski sabor u jesen raspravljati o izmjenama Zakona o cestovnom prijevozu. "Nakon godišnjih odmora krenut ćemo u javnu raspravu i savjetovanje oko novog zakona, koji će definirati pravila, koja su sada takva kakva jesu", rekao je naglasivši da će novi zakon definirati kako će tko poslovati na tržištu, a zasad može reći da će sigurno doći do djelomične liberalizacije tržišta.

Na pitanje znači li to da se, dok ne izađe novi zakon, ne može stati na kraju ilegalnom ponašanju i nelojalnoj konkurenciji, odgovorio je da "za sada ne možemo". "Možemo samo izricati kazne, prometna inspekcija radi i radit će i dalje svoj posao, a novi zakon dati će odgovor na neka pitanja", ustvrdio je Butković.

Upitan o stanju na prometnicama na kojima se prosvjeduje, Butković je rekao da se, po zadnjim informacijama, oni koji su blokirali prometnice izgleda razilaze. 

Komentara 151

TR
Trnjanec
10:56 28.07.2017.

To je terorizam. Treba podnijeti kaznene prijave i oduzeti im licence i automobile. Postoje normalni načini da se bore za svoje interese, ali blokada prometnica nije način. Između balvana 1990. i automobila 2017. nema ama baš nikakve razlike - i jedno i drugo je upereno protiv ove države i ovih građana. Najobičniji terorizam, ništa više od toga.

Avatar krumpirsky
krumpirsky
12:03 28.07.2017.

pozatvarat sve ove lopine od taxista i zabranit im dosadašnje pljačkanje "SLOBODA UBERU" dosta je bilo monopola

SA
Saskakempa
11:06 28.07.2017.

Jel prosvjed najavljenj, nije. Dakle policija na teren i gotovo. Prekrsajne prijave i ako treba zbog obsrukcije sezone dodatne prnale naplatiti. Ne razumijem sta lopovi jos zele. Ministarstvo saalje sudu prijedlog zabrane ovi blokiraju sve glavne ceste u hr. Ovo je cista diverzija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije