Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERO MATANA

Dubrovčanin o borbi s koronom: 'Pluća su mi otkazala, jedva sam preživio, a bio sam zdrav'

HRT
08.10.2021.
u 22:28

Nakon kisika i intubacije u bolnici u Dubrovniku, hitno je helikopterom prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu. Pluća su otkazala i ECMO uređaj bio je jedini spas.

Na HRT-u večeras je objavio priču 44-godišnjeg Dubrovčanina kojemu je život zbog koronavirusa visio o koncu te se čak sedam mjeseci nakon zaraze još oporavlja.

- Čak je doktor rekao, napravili smo sve, molite. Mislim, to je ono bilo ili gore ili ostati ovdje, prisjeća se Pero Matana.

Kalvarija koje se većim dijelom ni ne sjeća, počela je prije sedam mjeseci kada se zarazio koronavirusom.

- Nisam nikada u životu pušio, igrao sam nogomet dva, tri puta tjedno, hranio se zdravo donekle, mislim što je više zdravo danas. Dobio sam koronu. Mislio sam da će to proći s temperaturom i u roku 10 dana da sam vani, ali nakon osmog, devetog dana završio sam u bolnici, kaže Matana.

Nakon kisika i intubacije u bolnici u Dubrovniku, hitno je helikopterom prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Zagrebu. Pluća su otkazala i ECMO uređaj bio je jedini spas.

- Bio sam u komi 18 dana, nakon buđenja do 10. svibnja. Sad to buđenje koliko je trajalo... Ja se Zagreba kroz maglu sjećam. Znam samo da mi je, pošto su mi bubrezi otkazali, užasno mi je bilo vruće, bio sam žedan, ali nisam smio piti. I tako 10. svibnja sam se vratio u Dubrovnik i od tada kreće rehabilitacija, govori nam Matana.

Pokretao je samo glavu, ruke i noge nije mogao podignuti, još je na fizikalnoj terapiji.

- Smršavio sam 30 i nešto kila, od toga, od lijekova. Od svega mi je žuč otišla, imam kamence. Moram paziti što jedem, ali Bogu hvala sve u svemu dobro je, živa glava - što kažu, poručuje Matana.

Prave drame Pero je itekako svjestan pa i sam poručuje:

- Iz moje priče probajte izvući pouku pa tko hoće nek' izvoli...

Komentara 9

CA
cap
23:20 08.10.2021.

Sve 5 Pero,živio! Samo ti koji su iskoristili tvoju tužnu priču imaju jako loše namjere.

ZL
Zlatnipijesak
01:06 09.10.2021.

Dobro Pero, imao si upalu pluca pa sto? Upala pluca je bolest koju poznajemo stotinama godina vec, nije bezazlena, ali nije niti nesto posebna. U posljedne 2 godine je egzoticno i prigodno preimenovana, ali upala pluca je upala pluca.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:29 08.10.2021.

Svako dobro Pero, moglo je biti i gore. Sad od HRT-a očekujem priču o nekome tko je imao velikih probleme nakon cijepljenja i još uvijek ih osjeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije