Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suveniri

Dubrovačku baštinu vežu s Igrom prijestolja

14.05.2016., Srebreno, Zupa dubrovacka - Braniteljska zadruga Mir u njihovim prostorima i za strojevima za obradjivanje drva.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
16.05.2016.
u 23:30

Ministarstvu branitelja ponudili su novu ideju: ručnu izradu autohtonih i unikatnih dubrovačkih suvenira od drveta, kojima žele istisnuti čaplje i magnete „made in China“ koje stranci nose kući s ljetovanja.

Za braniteljsku zadrugu Mir iz Mlina šira je javnost čula kada se javila na natječaj za privatizaciju turističkog kompleksa Kupari. Vlada nije prepoznala njihov projekt, ali oni su krenuli dalje.

Unikatni ručni rad

Ministarstvu branitelja ponudili su novu ideju: ručnu izradu autohtonih i unikatnih dubrovačkih suvenira od drveta, kojima žele istisnuti čaplje i magnete „made in China“ koje stranci nose kući s ljetovanja.

– Želimo obogatiti ponudu suvenira koji moraju biti vrhunski, kao što je vrhunska i naša destinacija. Naši suveniri bit će unikatni, autohtoni i ekološki, gotovo prava mala umjetnička djela. Zato smo vrlo ozbiljno pristupili projektu u koji smo krenuli zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku – otkriva nam Želimir Čizmić, predsjednik zadruge Mir i Udruge dragovoljaca HRM-a Libertas, čiji su članovi osnovali zadrugu Mir. Ministarstvo branitelja odobrilo im je 85.000 kuna, a za taj su novac kupili 12 strojeva za obradu drveta, Upravo traje dvomjesečna obuka za prvih 12 članova.

U prostorijama zadruge u Srebrenom zatičemo i Vesnu Mišić, Mihu Pejdara, Zijada Čejvanovića koji vrijedno uče kako bi već 25. svibnja, na Dan Župe dubrovačke predstavili prve suvenire – njihovih ruku djelo.

– Učimo ih izraditi nacrte za predmete od drveta, rukovati alatima za izradu spojeva, finu obradu, površinsku obradu, bojenje... Kupili su profesionalne strojeve – tokarski stroj, glodalicu, nekoliko vrsta pila i lasersku kopirku koja je „kapitalac“ među njima. Ipak, suveniri će biti unikatni, a ne serijski, jer će svaki biti drukčiji, ručni rad – objašnjavaju Margarita Bago i Stjepo Jukić, dok nam Želimir Čizmić skicira prve suvenire.

Obrada drveta je i terapija

Bit će to podmetači za čaše s likovima poznatih Dubrovčana, ali i oni s tvrđavama Dubrovačkog primorja. Uz svaki od njih, ići će i malena drvena knjižica s kratkim tekstom na više jezika. Radit će i sasvim originalne suvenire koji će povezivati dubrovačku povijesnu baštinu s Igrama prijestolja, ali i Zvjezdanim stazama.

– Mladi dođu i pitaju je li grad podignut kao kulisa za Igre prijestolja i skidamo li zidine zimi – pričaju branitelji uz smijeh. Oni će svojim edukativnim i originalnim suvenirima dati duhovite odgovore na takve nedoumice.

– Osim što ćemo izrađivati lijepe i korisne stvari, obrada drveta za mene je prava terapija – kaže nam Z. Čejvanović, policajac u mirovini.

Zainteresiranih za prodaju njihovih suvenira je mnogo, a oni se nadaju da će dobiti odobrenje za dva štanda unutar Grada. A čim počne prodaja, dvojica njihovih članova dobit će stalan posao. S vremenom će ih biti i više. 

>>Snovi fanova Igre prijestolja ostvareni: Posjetite tri hrvatske lokacije gdje se snimao serijal!

Komentara 1

DU
Deleted user
09:22 17.05.2016.

Predlažem ovima originalan suvenir - repliku Orlandovog stupa, ali, umjesto Orlanda, na postolje montirati Dartha Vadera, u tamnom drvu ili crnoj plastici, naravno, s obaveznim lightsabreom umjesto mača. Skuplji suveniri tog tipa mogli bi imati i luksuzne dodatke - gumbić koji aktivira glasanje dotičnog lika i LED žaruljice na mjestu očiju, kako bi se zadovoljio profinjeni ukus tih "kulturnih" mladih s rupom umjesto mozga...Bože, kakve bedastoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije