Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Dubrovačka bolnica završila na sudu

Opća bolnica Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
21.09.2019.
u 20:17

Sve se više bolnica “krpa” angažirajući doktore iz većih ustanova, plaćaju im put i smještaj pritom kršeći zakon hrvatskih bolnica

Kako je uređen hrvatski zdravstveni sustav, dovoljno govori apsurdna činjenica da naše bolnice ne bi mogle raditi svaki dan kad bi se držale slova zakona. Apsurdna situacija vidi se na primjeru Opće bolnice Dubrovnik. Kako bi pokrili manjak liječnika, preko ugovora o djelu angažiraju liječnike iz drugih bolnica, plaćaju im i put i smještaj, a ti doktori rade vikendom ili na svoje slobodne dane. Iako bez ove ispomoći dubrovačka bolnica ne bi mogla raditi 24 sata sedam dana u tjednu, zbog nje su kažnjeni jer takav oblik rada je nepravilnost.

Preniska satnica

“Od ustanove se ponovno zahtijeva da ne sklapaju ugovore o djelu za provođenje zdravstvene zaštite, niti da ih sklapa s vlastitim radnicima”, piše u zaključku kontrole Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim traže otklanjanje nepravilnosti na koje su nailazili i u prethodnim kontrolama.

Istodobno Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upozorava da se poslovi zdravstvene zaštite trebaju ugovarati s drugim bolnicama sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji. Spominje se 35 ugovora tijekom 2016. i 2017. godine na ginekologiji, pedijatriji, anesteziji, kardiokirurgiji, ortopediji, RTG-u, neurokirurgiji i oftalmologiji, a uz opomenu jer se ta praksa ponavlja, predlaže se bolnici smanjiti mjesečni limit, a bolnicu je lani prijavila i inspekcija rada.

Cijeli članak pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Sindikati će inzistirati da 17 kategorija povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava pređe u državni proračun

>> Živimo od danas do sutra, tako nam je bolje, kako se ne bismo previše razočarali

>> Milorad Pupovac: Nikada nisam razmišljao da odem u Srbiju

>> Upozorili smo strane kompanije da napuste S. Arabiju, imamo 300 odabranih ciljeva

>> Više od stotinu godina lider u proizvodnji čokolada, keksa i bombona

Komentara 6

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
20:46 21.09.2019.

HZZO je jedan od unistavaca zdravstvenog sustava, bog i batina - istovremeno odredjuje cijene zdr.usluga (naravno ispod cijene jer ima monopol), nacin rada bolnica i med.osoblja itd. Kako da bolnica posluje pozitivno kad npr. iznos koji bolnica dobije za operaciju pokrije 60% cijene operacije. Hzzo obecaje ljudima kompletno i vrhunsko lijecenje, a ne moze ga platiti. Vrlo bezobrazno.

HE
herojulice
06:42 22.09.2019.

Otpustite više administraciju i ministra.

MM
marko_markovic
21:46 21.09.2019.

Kad će se PREISPITATI CIJENE VELEDROGERIJA koje se ispostavljaju bolnicama? Bočica dotatka hrani Betaglukana TransferPoint u inozemstvu košta 50 eura (oko 350 kn), a u hrvatskim ljekarnama 620 (šeststotinadvadeset kuna)-jedna bočica! Može se samo zamisliti kakvi računi se ispostavljaju bolnicama.. Bojim se da re riječ o teškoj pljački, koju ''nitko'' ne vidi, a uništava se zdravstveni sustav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije