Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SAZIV EK

Dubravka Šuica treba dati poticaj demokraciji i demografiji u EU

Ursula von der Leyen
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.09.2019.
u 12:01

Hrvatica će u europskoj vladi imati važnu ulogu i u provedbi odluka Konferencije o budućnosti Europe

Želimo dati novi poticaj demokraciji u Europi,rekla je novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i istaknula upravo Hrvaticu u svom timu nominiranih europskih povjerenika, Dubravku Šuicu, kao potpredsjednicu Komisije koja će imati upravu tu zadaću: njezin je portfelj opisan kao “demokracija i demografija” i Šuica bi trebala dati taj novi poticaj u oba ta područja. Uz to, Šuica je dobila još i važnu ulogu predstavljanja Europske komisije u organizaciji i provedbi odluka velike Konferencije o budućnosti Europe, koja će započeti 2020., trajati dvije godine i koja bi trebala završiti velikim odlukama država članica koje će definirati novu, reformiranu Europsku uniju za desetljeća koja dolaze.

Strategija za demografiju

– Konferencija je od vitalne važnosti za našu demokraciju i gospođa Šuica u tome će imati glavnu riječ sa strane Komisije – rekla je Ursula von der Leyen.

– Razumijem da postoji ljutnja i frustracija zbog manjka povjerenja u demokraciju. Frustracija zbog osjećaja da su ljudi ostavljeni, odsječeni, da nemaju pristup javnim uslugama. Svjesni smo da se događaju i demografske promjene, koje imaju učinka na sve dijelove našeg društva. Tu je i tema usklađivanja radnog vremena s vremenom za obitelj. Tema starenja… Puno je posla koji se može napraviti na svim tim temama – dodala je predsjednica Komisije, obrazlažući što očekuje od Dubravke Šuice.

Šuicu kao potpredsjednicu Komisije čeka, konkretno, predlaganje strategije o aktivnom starenju, koordiniranje izrade dugoročne vizije za ruralna područja u EU, identificiranje načina kako pomoći onim dijelovima društva i regijama u EU koji su najteže pogođeni demografskim promjenama, zatim i pomoć područjima koja najviše pate zbog “odljeva mozgova”…

Šuica će koordinirati i rad Komisije na budućem Jamstvu za djecu, mehanizmu koji bi trebao osigurati da sva djeca u EU imaju pristup uslugama koje su im potrebne, a pripremat će i strategiju Komisije za zaštitu dječjih prava.

– Velika mi je čast što smo dobili potpredsjedničko mjesto, Hrvatska je ipak najmlađa članica EU i to je veliko priznanje našoj hrvatskoj politici i našem premijeru, koji je bio jedan od glavnih pregovarača i koji je sigurno puno utjecao na dobivanje ovoga resora – rekla je Šuica u izjavi novinarima u Bruxellesu.

Što se tiče Konferencije o budućnosti Europe – što je ideja koju je prvotno iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron kad je govorio o potrebi velike reforme EU, a sada je tu ideju prigrlila i Ursula von der Leyen te je povjerila u ruke budućoj potpredsjednici Komisije koja dolazi iz Hrvatske – Šuica ima zadatak da uime Komisije, zajedno s Parlamentom i Vijećem EU, dogovori koncept, strukturu, vrijeme održavanja i okvir tema o kojima će se odlučivati. Šuica se treba pobrinuti da na toj konferenciji sudjeluje i što veći broj običnih građana sa svojim idejama o reformi EU, bilo da sudjeluju fizički ili kroz digitalne kanale.

Proširenje Mađarskoj

– Moja je osnovna poruka svim povjerenicima: sada ste u prvom redu Europljani. I morate se boriti za interes Europske unije. Niste više predstavnici ili prenositelji poruka svojih država, nego predstavljate europski stav – rekla je Ursula von der Leyen.

Svi europski povjerenici još moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji na kraju mora odobriti čitav sastav kolegija europskih povjerenika prije no što 1. studenog stupe na dužnost.

– U svakom slučaju potpredsjedničko mjesto za Hrvatsku je korak naprijed u odnosu na ranijeg povjerenika iz Hrvatske u Junckerovoj Komisiji – komentirao je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula.

Demokracija i demografija je izuzetno široko područje i bit će zanimljivo pratiti Šuičine konkretne poteze i projekte. Mislim da Šuica nosi jedno iskustvo iz Hrvatske, koja je pogođena naglim demografskim promjenama, a s druge strane mi smo i zemlja nedovršene demokratske tranzicije, itekako se nosimo s različitim defektima u unutarnjopolitičkom životu, tako da ćemo tek vidjeti kakvi će biti Šuičini rezultati i po pitanju demografije i po pitanju demokracije – dodaje Picula.

Dvoje je izvršnih potpredsjednika Komisije: Frans Timmermans zadužen za europsku zelenu politiku, a Margrethe Vestager za Europu digitalnog doba. Dankinja Vestager zadržala je i kontrolu nad tržišnim natjecanjem, što je resor koji je kao povjerenica imala i u odlazećoj, Junckerovoj Komisiji, gdje se istakla izricanjem velikih kazni za američke internetske kompanije i druge divove koje je Komisija istraživala zbog monopola ili drugih oblika kršenja tržišnog natjecanja u EU. Još je četvero potpredsjednika Komisije u istom rangu kao i Šuica, odnosno nisu izvršni. To su Valdis Dombrovskis iz Latvije, Věra Jourova iz Češke, Margaritis Schinas iz Grčke i Maroš Šefčovič iz Slovačke.

Nova Komisija imat će i novu opću upravu koja će se baviti obrambenom industrijom i svemirom, a to će kontrolirati Grk Schinas i Francuskinja Sylvie Goulard, koja je imenovana povjerenicom za unutarnje tržište.

Resor proširenja namijenjen je Mađaru, bivšem ministru pravosuđa Laszlu Trocsanyu. Slovenac Janez Lenarčič dobio je resor kriznog upravljanja. Unutarnje poslove, važan resor za Hrvatsku zbog ulaska u Schengensku zonu, dobila je Šveđanka Ylva Johansson. 

Ursula von der Leyen
1/4

Komentara 8

MO
moškov
12:07 11.09.2019.

suica treba dati poticaj demokraciji i demografiji....moze dati poticaj i to ogroman poticaj ali demagogiji.....njoj je predobro a za ostalo ...ma bas nju briga....

MO
moškov
12:08 11.09.2019.

demagogija briselskih obercinovnika....

DU
Deleted user
13:34 11.09.2019.

Živjela nam naša draga komisionarka odnosno komesarka iliti povjerenica gospoja Šuica Duda, a bome živio nam i naš eastradno-poduzetnički gospo'n Škoro dr. Mirek, pa komu krivo, komu pravo. Uz promicateljicu demokracije našu Dudu i promicatelja hrvatstva našega dr. Mireka procvjetatt ćemo k'o nikad dosad. A kad nam k tomu ministarski gospo'n Marić Zdravac podigne plaće i mirovine, vasceo će da nam zavidi region i šire. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije