Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednica EK

Dubravka Šuica traži stan i šefa kabineta

Dubravka Šuica
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/4
05.10.2019.
u 09:00

Hrvatska prvi put ima potpredsjednički rang u EK: potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju

Nakon što je Dubravka Šuica preksinoć prošla saslušanje u Europskom parlamentu uz podršku zastupnika pučana, socijaldemokrata, liberala i konzervativaca, pri čemu ju je neuspješno pokušavala srušiti manjina zastupnika iz redova zelenih, krajnje ljevice i krajnje desnice, premijer Andrej Plenković jučer je sazvao konferenciju za novinare u Banskim dvorima i čestitao Šuici na prolasku.

Napravit ćemo iskorake

– Smatram da je to sjajan uspjeh. Na taj smo način osnažili položaj Hrvatske u EU i utjecaj koji imamo u institucijama Unije – rekao je premijer Plenković komentirajući Šuičinu poziciju potpredsjednice Komisije za demokraciju i demografiju. Hrvatska prvi put ima potpredsjednički rang u Komisiji, a u novom sazivu pod predsjedanjem Ursule von der Leyen bit će osmero potpredsjednika, od čega troje izvršnih, sa snažnijim ulogama, a petero običnih, među kojima je i Šuica.

– Očekujemo da će Komisija u svom radu, a osobito Dubravka Šuica kao potpredsjednica zadužena za te dvije važne aktivnosti, napraviti iskorake koji će pomoći državama članicama da rješavaju pitanje demografske revitalizacije – dodao je Plenković. Na pitanje novinara o Šuičinoj imovini Plenković je odgovorio da Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta, koji je srušio dvoje kandidata za povjerenike i zatražio dodatna objašnjenja o imovini još njih desetak, nije imao nikakvu sumnju oko Dubravke Šuice. U potenciranju pitanja o njezinoj imovini premijer vidi “želju da se njoj, pa onda i Hrvatskoj, baš sada napravi nekakvo otvoreno pitanje, a otvorenih pitanja nema”.

– Ona je na to odgovorila i spremna je na sva ta pitanja odgovarati non-stop, samo je pitanje zašto, eto, igrom slučaja netko diže to pitanje – kaže premijer Plenković.

Kabinet će voditi Hrvat?

Dubravka Šuica, koja je dosad u Bruxellesu boravila u hotelu, nakon saslušanja može početi tražiti stan jer je njezin petogodišnji mandat u Europskoj komisiji, koji zahtjeva stalan boravak u Bruxellesu (za razliku od posla europarlamentarca koji to ne zahtijeva), sada potvrđen. Inače, njezina šefica, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, odlučila je da će živjeti vrata do svog ureda u zgradi Berlaymont, sjedištu Europske komisije. Kako bi uštedjela na najmu životnog prostora u Bruxellesu i na troškovima osiguranja, Ursula von der Leyen dala je naputak da se uredi skroman, jednosobni stan, površine 25 četvornih metara, na istom katu gdje joj je i ured, doznaje njemački list Die Welt. Po istom je principu živjela i u zgradi njemačkog Ministarstva obrane dok je bila ministrica u Berlinu.

Šuica sada nakon saslušanja ekipira i svoj kabinet, a najvažnija odluka koju treba donijeti jest tko će biti šef kabineta, razina do koje se do sada, u prvih šest godina članstva, nije popeo nijedan Hrvat ili Hrvatica. Povjerenik Neven Mimica imao je Nijemca za šefa kabineta i Hrvaticu za zamjenicu šefa kabineta, a kod Šuice bi se moglo dogoditi da šef kabineta bude iz Hrvatske. Neslužbeno se govori da i o tome, kao uostalom i o portfelju za Dubravku Šuicu, više odlučuje premijer Andrej Plenković nego sama Šuica.

Ključne riječi

Komentara 17

LU
luksa
22:10 05.10.2019.

Ja sam čuo da će šefica kabineta biti Vesna Pusić

ZB
Zbrega
17:03 05.10.2019.

Nemres bilivit

DU
Deleted user
11:00 05.10.2019.

Ili EU sama sebe ne doživljava ozbiljno ili su naivni pa nas doživljavaju ozbiljno.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije