Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokratski savez Srba

DSS se oglasio u vezi nepriznavanja fakultetskih diploma iz BiH i Srbije

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
26.04.2018.
u 11:34

- Ovakvo postupanje začuđuje ako imamo u vidu da je na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih sveučilišta za 2017. godinu Beogradsko sveučilište rangirano između 201. i 300. Mjesta, a Zagrebačkog sveučilišta nema niti među prvih 500 - rekao je je Milaković.

Nakon napisa o nepriznavanju diploma visokoškolskih ustanova iz Srbije i BiH, s izuzetkom Sveučilišta u Mostaru, oglasio se Demokratski savez Srba ističući kako se radi o zabrinjavajućoj odluci s obzirom na to da veliki broj pripadnika srpske zajednice studira na fakultetima u matičnoj državi kao što i Hrvati iz Srbije često studiraju u Republici Hrvatskoj.

-Poslije odluke gradske uprave o ukidanju stipendija za studente iz Vukovara koji studiraju u Srbiji sad još treba ne priznati diplome.  Ovakvo postupanje začuđuje ako imamo u vidu da je na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih sveučilišta za 2017. godinu Beogradsko sveučilište rangirano između 201. i 300. Mjesta, a Zagrebačkog sveučilišta nema niti među prvih 500.U isto vrijeme priznaju se diplome fakulteta u Orašju jer je njihov program akreditirala ni manje ni više nego hrvatska Agencija za nauku i visoko obrazovanje. Očigledno se ovdje radi o „pokazivanju mišića“ prema susjednim državama. Ipak, nadamo se da će razum prevladati i da će se u kraćem roku pronaći rješenje obzirom da se radi o formalnom nedostatku odnosno da će srpske agencije koje vrše akreditaciju obrazovnih programa dobiti međunarodni certifikat - rekao je predsjednik DSS-a Srđan Milaković.


 

Komentara 40

Avatar rubinet
rubinet
11:43 26.04.2018.

diplome s istoka ? nikako...niti su isti školski programi,niti je isto pismo,niti je isti jezik,a pogotovo nije ista kultura,društveni ciljevi,shvaćanje dalje i bliže povijesti....prema tome..zaključujem: diplome s istoka treba tretirati istovjetno kao one iz Bangladeša, Gvineje Bisau i Mongolije..

BA
bakulušić
11:53 26.04.2018.

Ovi se češu i kad treba i kad ne treba. Pa nitko im ne brani da studiraju na "prestižnom" beogradskom Univerzitetu i da, zahvaljujući tome, zauzmu i prestižna mjesta u svjetu.

MA
mare0801
18:00 26.04.2018.

kada se desi ovakva tema,stvarno se zapanjim koliko je komentara iz Srbije.Meni recimo nikad,ali baš nikad,nije palo na pamet da komentiram na srpskim portalima,jer ne vidim ama baš nikakvu poveznicu sebe i Srbije. Što se tiče teme,Beograd je uvijek imao jako sveučilište,i to nije sporno.Vrhunski stručnjak će se uvijek nametnuti u drugoj zemlji,za takvog je nostrifikacija diplome formalnost.Iznenađena sam da se priznaje mostarski studij,jer znam da se iz generacije moje djece mnogo njih tamo upisivalo na čudne načine,bez državne mature i prosjeka ocjena.Ne bih priznala ni Mostar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije