Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žele svoja prava

DSS osuđuje zabranu Festivala ojkača u Petrinji

Goran Ferbezar/PIXSELL
28.08.2018.
u 16:51

Ukazuju i kako je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju

- Nakon višednevnih pritisaka, desničarske grupacije u Petrinji i okolici uspjele su u svom naumu da spriječe ostvarivanje prava srpske zajednice na kulturnu autonomiju održavanjem 3. „Festivala ojkače“ u Petrinji. Ovaj primjer jasno ilustrira stupanj ostvarivanja prava srpske zajednice diljem Republike Hrvatske koji nije daleko od toga da se može kvalificirati kao obespravljenost, stoji u priopćenju Demokratskog saveza Srba koji su se oglasili ovim povodom.

Ukazuju i kako je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju - održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture te pravo očuvanja i zaštite svojih kulturnih dobara i tradicije. Kažu da i kao svako pravo koje se odnosi na Srbe tako i ovo ima svoje cenzore u raznim desničarskim grupacijama koje misle da su jače od pravne države i u stanju su da nameću zabrane i ograničenja kada im nešto nije po volji.

- Tako su zabranili pravo Srba na svoj jezik i pismo u Vukovaru, spriječili uklanjanje ploče s fašističkim obilježjima iz javne upotrebe (ploča kod Novske), uzeli si za pravo da propisuju koje manifestacije i događaji nisu dobrodošli u javnom prostoru. Indirektno, u stvari,  oni demoniziraju pripadnike srpske zajednice i otežavaju njihov svakodnevni život, ističu iz DSS-a.

Navode i da najoštrije osuđuju napade i pruža punu podršku pododboru SKD „Prosvjete“ u Petrinji i predsjednici Mari Vilus uz poruku da istraju u borbi za očuvanje kulturne baštine Srba na prostoru Banije. Isto tako Vladi RH su poručili da pročitaju Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te da pruže zaštitu pripadnicima srpske zajednice od svake djelatnosti koja ugrožava ostvarivanje njihovih prava i sloboda, kako je u ovim aktima zapisano.

Srpskim zastupnicima u Saboru RH poručili su pak da razmisle isplati li se osiguravati većinu Vladi koja svojim (ne)činjenjem doprinosi ukidanju prava srpske zajednice.

>> Pogledajte video kada je novinarka pred zgradu Vlade bacila kantu punu izmeta

Komentara 17

BL
bljak007
18:25 28.08.2018.

Podilaženje agresorskoj manjini.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
21:44 28.08.2018.

najbolje da im podijelimo naoružanje jer tako se najbolje oka i može uživati u glazbu.pa najjači festivali su upravo bili ti iz 91 na i doček seselja u Petrinja

BA
bakulušić
22:01 28.08.2018.

Branimire, a gdje je pečat? Na pečatu piše tko je zabranio. Ako nema pečata, nema ni zabrane.A to onda znači da netko prodaje lažne vijesti s ciljem da nanese štetu Republici Hrvatskoj. Dakle???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije