Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni pozdrav

DORH Šimuniću izrekao maksimalnu novčanu kaznu

joe šimunić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
21.11.2013.
u 17:04

Šimunić se okrenuo gledateljima te uzviknuo "za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor

Na internetskim stranicama DORH-a danas je objavljeno priopćenje da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu Joeu Šimuniću izdalo prekršajni nalog zbog poteza nakon utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Islanda u Zagrebu, to jest prekršaja iz članka 39.a stavak 1. točka 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Šimuniću je izrečena maksimalna novčana kazna od 25.000 kuna.

Kako se navodi, Šimuniću se prekršajnim nalogom stavlja na teret da je na stadionu uzeo mikrofon i izašao na središnji dio travnjaka te kako se, iako svjestan da uzvik "za dom", uz odzdrav okupljenih "spremni!" simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, okrenuo gledateljima te uzviknuo "za dom!", nakon čega je uzdignutom rukom uvis pozvao gledatelje na odgovor, što je dio gledatelja i učinio podizanjem ruke i odgovaranjem riječju "spremni!", a potom sve to isto i ponovio još tri puta.

Šimunić im je na kraju čestitao riječima "svaka vam čast", a opisanim je raspirivao rasnu mržnju i uznemiravao ostale sudionike javnog okupljanja.

Komentara 171

SM
siki_miki
17:20 21.11.2013.

Sramota. Simunica ne bi ga ovako razapinjali ni da je to vikao u bivsoj drzavi - iako prvenstveno jer bi incident bio cenzuriran :). Ako cemo vec biti tako doslijedni, onda nema mjesta ni nasoj valuti, himni, zastavi i grbu - sve te simbole koristila je NDH, a potjecu otprije. Da je Simunic primjerice vikao "ubij srbina" svakako bi zasluzio kritike i kaznu, no ova hajka je doista degutantna. Simunicu zali se pa makar i isao u zatvor za ovo, ali nedaj ni kune ovim partizanima.

BO
bongo
17:18 21.11.2013.

ahahah zakon o sprecavanju nereda,koja provala ,Joe je napravio red kako se lijepo vidi na snimku.Joe svak ti cast,ZA DOM SPREMNI !!

Avatar Ribnik1
Ribnik1
17:21 21.11.2013.

Šimunić bi se na ovo trebao žaliti jer on nije napravio nikakav nered na terenu. Dapače, obradovao je sve prisutne koji su s njime zajedno skandirali jedan od najdražih hrvatskih pokliča. Baš me zanima kako će DORH kazniti i 25,000 25,000 gledatelja koji su klicali isto što i Šimunić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije