Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI I GRAĐANI POBIJEDILI

Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative '67 je previše'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
19.09.2019.
u 09:58

– Poštujući volju građana, također ćemo predložiti promjene zakona tako da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine – rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da će u cijelosti preuzeti prijedlog inicijative "67 je previše", da će mijenjati Zakon o mirovinskom osiguranju i poslati ga u Sabor na usvajanje.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da su analizirali sve okolnosti i donijeli odluku.

Čuli smo poruku hrvatskih građana. To je ključna i glavna poruka – rekao je.

Plenković je istaknuo da se zahvaljujući njihovoj mirovinskoj reformi 13.500 ljudi ponovno našlo na tržištu rada te da žele pružiti priliku onima koji žele raditi dulje.

– Poštujući volju građana, također ćemo predložiti promjene i Zakona o radu i drugih zakona za radno-pravni status tako da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine – rekao je Plenković koji nije propustio napomenuti da je rad do 67. godine donijela SDP-ova Vlada.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade između ostalog je prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733.

Premijer Andrej Plenković uvodno je rekao da žele na zakonit i inteligentan način pomoći 3. maju, između ostalog kako bi se dovršili brodovi za koje postoji tržišni interes. Jamstvo za zaduženje u iznosu je 26 milijuna eura.

– Paralelno radimo i na pronalaženju rješenja za funkcioniranje Uljanika. On nije nigdje ni zanemaren ni zaboravljen, dapače – rekao je Plenković.

Plenković je na početku sjednice komentirao privođenje Indexova novinara Gordana Duhačeka.

– Očekujem cjelovito izvješće ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa. U ovom trenutku kazat ću samo još jednom da su sloboda govora i medija temelj svakog demokratskog društva, pa tako, naravno, i Hrvatske. Smatramo da moramo ustrajati na najvišim standardima koje imamo i njih se pridržavati, a istodobno sam čvrstog sam uvjerenja da, bez obzira na to je li riječ o kršenju pojedinog zakona, moramo uvijek s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće. Prema tome, očekujem tu mala pojašnjenja – rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom HNV-a u Srbiji Jasnom Vojnić. Rekao je da podržavaju njihove brojne programe kako bi znali da Hrvatska stoji iza njih, kao što je važno da manjine u Hrvatskoj imaju i uživaju prava i sigurno se i dobro osjećaju.

Andrej Plenković
1/10

– Upravo oni najviše podržavaju upravo ovu politiku koju vodimo jer razumiju koliko su ova pitanja osjetljiva i važna – rekao je Plenković.

Usvojen je i prijedlog odluke o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije zrakoplovnoj tvrtki Croatia Airlines. Model dokapitalizacije treba biti predložen najkasnije do kraja ove godine, a provedba postupka mora početi do 1. lipnja iduće godine.

Plenković se osvrnuo i na obilježavanje 30 godina osnutka Croatia Airlinesa, za koji je rekao da je pridonio međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske.

– Znamo što oni znače za naše gospodarstvo i naš promet, a osobito turizam – dodao je.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću slijedom prijedloga 32 saborska zastupnika. Plenković je rekao kako je Vlada u očitovanju vrlo temeljito elaborirala sve što su napravili na unapređenju čitavog zdravstvenog sustava.

Premijer je rekao i da će iduća sjednica Vlade izvan Zagreba biti u Krapini.

Na samom kraju sjednice čestitao je svim ministrima koji su pješke došli u Vladu i tako podržali Europski tjedan mobilnosti.

– Mislim da je to jako dobra poruka – rekao je Plenković.

VIDEO Plenković o Šuici, Milanoviću, Pupovcu, putu u Helsinki...

Komentara 112

ŠL
šljiva
10:35 19.09.2019.

Ja sam podržavao reformu za rad do 67. godine, no dobro, neka bude kompromis i na dobrobit svih! Tko hoće i može, neka radi!

Avatar nekakav
nekakav
10:28 19.09.2019.

aha, kako je plenki satrao oporbu" plenki je prihvatio mišljenje građana, za razliku od sdp-ove vlade koja je donijela taj zakon i otežala ranije umirovljenje! koji gol, šah mat!! baš super, nećemo raditi do 67-e!!! pa mi ne radimo ni sa 30, a kamoli da radimo sa 67!!!

JO
JOHNNY
10:28 19.09.2019.

Kad se sve reforme dobro poslože i sagleda sustav u cjelini, mogu se pronaći vrlo dobra rješenja koja idu svima na ruku, što je vidljivo i u ovom primjeru. Iz dana u dan, pokazuju da su najkvalitetnija Vlada do sad koju smo imali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije