Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pospremanje nereda

Državni službenici ostali bez božićnice, nema ni regresa u 2013.

sindikati,vlada (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
25.07.2012.
u 18:16

Završeni pregovori s vlašću, službenici se još trebaju obratiti svojim članovima

Državni su se sindikati brzo i efikasno dogovorili s Vladom i tako zadržali većinu prava iduće četiri godine. Prvo u čemu je Vlada popustila rok je na koji će vrijediti temeljni kolektivni ugovor državnih službenika. Vlada je nudila godinu dana, sindikati tražili četiri godine, a na kraju ugovor će biti na snazi sve do 2016. godine. Ni jedno pravo koje su imali službenici i namještenici nije ukinuto, samo su neka privremeno suspendirana zbog krize. Konačan dogovor kaže: nema božićnice ove i iduće godine, a neće biti ni regresa u 2013. godine. Iduće godine jubilarnu nagradu dobit će oni koji slave obljetnice 10, 20, 30, i 40 godina radnog staža u službi, ali će osnovica za njezin izračun biti dvostruko manja nego ove godine, točnije 900 kuna.

Pregovori zbog prijevoza

Besparica se pokazala kao prilika za pospremanje nereda u isplati naknade za prijevoz. Svima koji žive u krugu od dva kilometra od posla, naknada se ukida. Iznimka su osobe s više od 80 posto invaliditeta. Službenicima koji mogu, ali neće koristiti javni prijevoz u gradu isplaćivat će se 75 posto cijene mjesečne karte za javni promet. Službenici koji se moraju voziti međumjesnim prijevozom dobit će kartu za prijevoz ili naknadu od 75 lipa po prijeđenu kilometru ako se dokaže da je to jeftinije. Službenici koji žive na udaljenosti većoj od 100 kilometara od posla moći će dobiti i naknadu od 65 lipa po kilometru, ali samo uz potpis ministra Miranda Mrsića. Neće se nositi računi za gorivo u ministarstvo nego potpisivati formulari. Dogovorom su riješili čak i pitanje povećanja osnovice plaće od šest posto.

Rast BDP-a

To će moći dobiti u godini nakon što BDP naraste dva kvartala uzastopno, ali od početka godine da bi se mogao planirati proračun. S druge strane u sporazumu javnih službi stoji da Vlada mora otvoriti pregovore ako BDP padne dva kvartala više od 1 posto, što će se dogoditi već na jesen. Državni službenici obratit će se svojim članovima, a konačni potpis na sporazum dvaju socijalnih partnera stavit će 2. kolovoza.

– Najvažnije izmjene u odnosu na dosadašnji Kolektivni ugovor su vezane uz sustavno uređivanje područja naknada za prijevoz – pojasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, priopćila je Vlada. Istaknuo je da Vlada ocjenjuje da se primjenom Kolektivnog ugovora i dodatka mogu ostvariti predviđene uštede na izdacima za plaće od 2 milijarde kuna, uz potpunu primjenu dogovorenih odredbi Kolektivnog ugovora i uz poduzimanje dodatnih mjera Vlade, koje se odnose na prekovremene sate i ugovore o djelu.

Mrsić: Vlada će ispuniti svoja obećanja

Ministar Mirando Mrsić istaknuo je da je sporazum postignut u dobroj vjeri s kompetentnim pregovaračima i s jedne i s druge strane. Najavio je isplatu regresa za ovu godinu u ponedjeljak, 30. srpnja.

– Vlada će ispuniti svoja obećanja. Sve ono što je zakonito i što Vlada treba isplatiti, isplatit će se na vrijeme – kazao je ministar Mrsić. Izrazio je i nadu da će se u ovakvom dobrom ozračju nastaviti i pregovori s javnim službama

– Bez obzira na teške riječi nekih sindikata, ja sam optimist i nadam se da ćemo zajednički krenuti u novi Kolektivni ugovor i za javne službe. Ovo je kompromis koji će omogućiti sigurna radna mjesta i isplatu plaća, a Vladi održavanje proračuna i rejtinga Republike Hrvatske – zaključio je ministar Mrsić.

 U ime Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da su se sindikati odlučili za potpisivanje Kolektivnog ugovora, cijeneći financijsku situaciju u kojoj se država nalazi.

– Smatramo da je dobro što će novi Kolektivni ugovor vrijediti četiri godine, a nekih smo se prava odrekli privremeno, a ne trajno – naglasio je.

Komentara 124

LI
Libela
19:16 25.07.2012.

Vlast je nenarodna. Dobro je to formulirao Karamarko, jedino svjetlo u tunelu.

LI
Libela
19:50 25.07.2012.

Jaca je lani krenula iz recesije. Ovi nas guraju pod vodu.

Avatar dariodario551
dariodario551
20:00 25.07.2012.

Novca nema za sve Bitno je da ima za nas mlade Penzionere Živio HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije