Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novosti na državnoj maturi

Ovo su novosti koje očekuju učenike na idućoj maturi

državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
10.12.2017.
u 16:52

Maturanti će imati 50 minuta da na ispitu iz likovnog analiziraju likovne primjere, a u glazbenom je više glazbenih primjera

Koji je sinonim riječi “Loqui”, što znači “exercitatio”, kako zvuči sinonim riječi “ignis” samo su neka od pitanja po kojima se ovogodišnji maturanti trebaju pripremati ako na državnoj maturi među obveznim predmetima polažu latinski jezik.

Više zadataka u isto vrijeme

Iako je riječ o izbornom predmetu, učenici klasičnih gimnazija mogu, po osobnom izboru, kao obvezni ispit državne mature, umjesto ispita iz stranog jezika, polagati ispit iz latinskog ili grčkog jezika. Opredijele li se za takvu opciju, ovogodišnje maturante očekuju promjene vezane uz ispit iz latinskog, kako na višoj tako i na osnovnoj razini. Naime, u 120 minuta koliko imaju na raspolaganju, ove godine broj pitanja na ispitu povećan je - tako na višoj umjesto 60, učenici morati riješiti 65, a na nižoj umjesto 50, očekuje ih 55 zadataka. Ispit latinskog na višoj razini sadržavat će samo zadatke višestrukoga izbora i zadatke kratkoga odgovora kojih će ukupno biti 20. U odnosu na prošlu godinu, u ovom je predmetu promijenjeno bodovanje prve, druge i treće ispitne cjeline, a svi točno riješeni zadaci nosit će po jedan bod. Izmjene se odnose i na ukupan broj bodova koji se može ostvariti na ispitu, pa će pristupnici više razine umjesto dosadašnjih 118 bodova moći ostvariti 65 bodova, dok će umjesto dosadašnjih 95 bodova pristupnici osnovne razine latinskog jezika moći ostvariti 55 bodova.

Promjene očekuju i one maturante koji će među izbornim predmetima birati sociologiju.

Za sociologiju 20 minuta dulje

U tome su predmetu od ove godine uvedene dvije nove vrste zadataka: zadatci kratkoga i produženoga odgovora te skupina zadataka u kojoj su zadatci vezani uz polazni sadržaj - tekst ili grafički prilog. Za učenike koji će pristupiti sociologiji osigurano je više vremena nego što su ga imali prošlogodišnji maturanti.

Naime, umjesto 70, ispit će se sada pisati 90 minuta, a 100-postotna riješenost nosi 60 bodova. Učenici koji će među izbornim predmetima birati likovni, čiji se ispit sastoji od dvije ispitne cjeline i sadržava ukupno 47 zadataka, za svoj se ispit moraju pripremati detaljno jer već sada su upozoreni da će na dijelu ispita u kojem se ispituje znanje, pitanja obuhvatiti i likovne primjere koji nisu istaknuti u ispitnome katalogu koje za maturante priprema Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje. Za rješavanje likovnog imaju 120 minuta, od toga se 50 minuta odnosi na analizu likovnoga primjera. Izmjene su i u glazbenom - na ispitu je broj glazbenih primjera povećan s 40 na 50, a na ispitu iz grčkog jezika bit će više zadataka kratkog odgovora i deset minuta manje za pisanje testa - ukupno 90 minuta.   

Flomasteri, trokut i šestar za ispit iz likovnog

Tijekom pisanja oba dijela ispita iz likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati kemijsku olovku plave ili crne boje, ravnalo, trokut, olovku, gumicu, flomastere u boji i šestar.     

Na latinskom više razine pet zadataka više na ispitu

U latinskom na višoj razini je sada više zadataka - ukupno 65. Promijenjen je i ukupan broj bodova i pristupnici će umjesto dosadašnjih 118 bodova moći ostvariti 65 bodova.     

Na ispitu su povećani glazbeni primjeri

Na ispitu je broj glazbenih primjera povećan s 40 na 50. Među primjerima je V. Lisinski: Večer, orkestralna idila, Wagner: Die Walküre, Ravel: Bolero...     

 Reutersove fotografije godine: Pogledajte trenutke koji su obilježili 2017.!

državna matura
1/23

Komentara 1

PA
pan-am
17:00 10.12.2017.

Novosti su :tko nije naučio nek lovu više ne donosi u plavoj već u bijeloj koverti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije