Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Biologiju je pisalo 7700, a vjeronauk 219 maturanata

državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
07.06.2016.
u 07:03

Maturanti tvrde da je prepisivanje nemoguće, u razredu su po dva profesora, a svaki maturant sjedi sam u klupi

Ispitom iz biologije koji je jučer pisalo oko 7700 pristupnika otpočela je ovogodišnja državna matura. Prema mišljenju maturanata, test iz biologije nije bio pretežak, ali ako se usporedi s testovima prošlih godina, prema ocjeni maturanata ove je godine ipak bilo malo kompliciranije.

– Test je bio teži nego što sam očekivala i nego što je bio ranijih godina. Te sam testove rješavala za vježbu i mogu usporediti – kazala nam je maturantica zagrebačke Pete gimnazije Lucija Ana Bićanić, koja se za biologiju kao izborni predmet odlučila jer želi upisati farmaciju, medicinsku biokemiju, strojarstvo ili molekularnu biologiju. Ona nije išla na pripreme, učila je cijelo drugo polugodište, a intenzivno zadnja dva tjedna.

– U školi imamo kvalitetne profesore i naučimo sve potrebno – kaže Lucija. Drugi joj je izborni predmet kemija.

Želja im je farmacija

Kolegica joj iz iste gimnazije Magdalena Čujko također želi upisati farmaciju, ako ne uspije, onda profesorski smjer biologije ili kemije. – Bilo je 66 pitanja, ali od 51. do zadnjeg 66. sva su pitanja imala četiri potpitanja, tako da nije bilo lako. Nadam se petici – kaže Magdalena. Maturanti ističu da je nemoguće bilo prepisivati. Torbe, mobitele, satove i ostalo ostavili su na jednom kraju učionice. U svakoj klupi sjedio je po jedan maturant. – Spremala sam se za državnu maturu cijelo polugodište, išla sam na pripreme. Sve sam riješila. U svakom slučaju treba voditi računa o vremenu jer, iako smo imali dva sata i 15 minuta, to je jako brzo prošlo – kaže nam Petra Benković kojoj je psihologija prvi izbor, a nutricionizam, biologija, molekularna biologija, logopedija – alternativni.

Danas likovni i geografija

Ladi Sviben ispit iz biologije nije bio težak.

– Očekivala sam više pitanja iz teorije biologije čovjeka, dosta pitanja bilo je vezano uz logično zaključivanje. Dobro je da imamo državnu maturu jer kvaliteta nastave i kriteriji nisu isti u svim gimnazijama i školama. Negdje petica nije petica i na ovaj se način napravi pravednija selekcija – kaže nam Lada. U 14 sati na rasporedu je bio test iz vjeronauka koji je ukupno polagalo 219 pristupnika. Prema informacijama iz Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji organizira provođenje državne mature, jučerašnji testovi protekli su bez ikakvih incidenata.

– Sve je prošlo u najboljem redu – kazala nam je glasnogovornica centra Ana Stanić Božić.

Državna matura nastavlja se danas testovima iz likovne umjetnosti u 9 sati i geografije u 14 sati.

Uvijek se polažu dva testa dnevno, jedan s početkom u 9, drugi u 14 sati, a zadnji test u ljetnom roku na rasporedu je 27. lipnja. Riječ je o glazbenoj umjetnosti.

Komentara 11

CR
Crocirih
07:25 07.06.2016.

Nije mi jasno da ste toliko pobožni i katolički narod a pokrali biste državu, vašu navodno tako dragu Hrvatsku gdje god stignete. Korupcija cvata, nasilje i zloba posvuda. Mature ne bez policije, posao ne bez neke debele veze. A vjeronauk od prvog razreda.. lol Naravno, pozdrav i čast izuzecima. U Švedskoj ima 80% ateista, i žive u miru sa sobom i drugima. Humaniji i moralniji su od vas. Nekako religija vrlo često ne funkcionira da stvori dobre ljude. Mi na Zapadu to već dugo znamo.

LU
Luka1710
09:38 07.06.2016.

Neki kažu da je matura potrebna jer je u nekim školama lakše dobiti peticu nego u nekoj drugoj. Istina, ali ostaje problem što se za upis na fakultet i dalje gleda cjelokupni prosjek ocjena, a matura ipak ne rješava taj problem u potpunosti. Koliko znam, reformom školstva bi se trebalo gledati prosjek ocjena potrebnih za taj fakultet. Maturu u ovakvom obliku bi trebalo ukinuti i ostaviti samo hrvatski, matematiku i engleski te uvest informatiku kao obveznu. Fakulteti trebaju imat prijemne ispite i trebala bi se pisat motivacijska pisma te za neke fakultete uzimat u obzir i volontiranja.

LU
lucio2
07:46 07.06.2016.

Zato jer je zadrta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije