Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon presude

Čačić: Država će Županiji na kraju platiti 47 milijuna

Radimir Čačić
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
16.04.2019.
u 21:04

U presudi se navodi da je sporazum o sufinanciranju troškova najamnine sklopljen u svibnju 2013. pravno obvezujući. Država je, podsjetimo, ugovorene obveze prestala izvršavati 2015.

Ova je presuda donesena za prve dvije tužbe od ukupno četiri koje je podnijela Varaždinska županija, dok je u tijeku priprema pete. Potpuno je jasno i neupitno da će sve presude potvrditi da država mora platiti dug koji iznosi 40,5 milijuna kuna, a kamate 6,5 milijuna kuna, ukupno 47 milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić nakon što je Trgovački sud u Varaždinu u ponedjeljak donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Ministarstvo znanosti i obrazovanja Varaždinskoj županiji treba isplatiti 14,2 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, kao dug za najamnine za 32 škole i dvorane sagrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

U presudi se navodi da je sporazum o sufinanciranju troškova najamnine sklopljen u svibnju 2013. pravno obvezujući. Država je, podsjetimo, ugovorene obveze prestala izvršavati 2015., za vrijeme ministra Predraga Šustera, a ponovno ih se počela pridržavati tek u prosincu 2018.

– Na kraju će kamate narasti na od 12 do 13 milijuna kuna. Za to su odgovorni resorna ministrica Blaženka Divjak i Državno odvjetništvo. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino ministarstvo imati desetak milijuna kuna manji proračun, onda bi je na to trebao upozoriti državni odvjetnik – istaknuo je župan Čačić koji smatra da potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Divjak neplaćanjem već gotovo 50 milijuna kuna duga pokušavaju zaustaviti projekte Varaždinske županije. Županija je spor pokušala riješiti mirnim putem i bila je, tvrdi, spremna odreći se zateznih kamata i sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. U HNS-u uzvraćaju da župan Čačić sve ove godine nije učinio ništa da bi riješio problem koji je sam stvorio. Spor je, podsjećaju, pokrenuo P. Štromar kad je bio varaždinski župan, a sad je kao potpredsjednik Vlade osigurao trajno rješenje za JPP, kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna.

– Radimir Čačić, kad je bio župan u prethodnom mandatu, dogovorio je s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana 2006. godine, ali taj dogovor nije ostvaren. Nisu stvoreni nikakvi zakonski okviri, a država nije preuzela obvezu sufinanciranja – ističu u HNS-u.

Nakon toga gradovima i općinama nametnuto je, dodaju, sufinanciranje od 20 posto za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru s privatnim partnerom, a tek je ova Vlada izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osigurala trajno rješenje o sufinanciranju troškova i preuzela isplatu dugoročnih obveza na teret državnog proračuna.

VIDEO Župan Čačić izlazi na EU izbore sa svojom listom

Komentara 3

KO
korektor1619
21:33 16.04.2019.

Neka drug čačić vrati milijarde za koliko je opljačkao državu, samo za Coning linić mu je otpisao stotine milijuna duga, da ne govorimo o ostalim kriminalnim aferama

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:28 16.04.2019.

Glavni partner u toj JPP pljački je uhićen, pravomoćno osuđen i završio je u zatvoru, dok je sva "slava" pripala "investitoru" Čačiću... Država sad retroaktivno još mora i podmiriti troškove te JPP pljačke? Druge županije koristile su EU fondove za financiranje svojih projekata, a u ovome slučaju sad država otplaćuje tuđi JPP kriminal? Čačić kao direktor prouzročio je stečaj težak preko 450 milijuna kuna, uključujući i nikad vraćeni dug prema državi od 50 milijun kuna bez kamata, te je pravnim malverzacijama prebacivao imovinu s tvrtke na tvrtku kako bi izbjegao plaćanje stotina milijuna kuna dugova. Zanimljivo je da je stečajni postupak Coninga, koji je trajao sedam godina, završio 2012. godine (za vrijeme Kukuriku vlade) i to samo par mjeseci prije objave Linićevog popisa poreznih dužnika. Linić i Čačić su sijamski blizanci rođeni u bankrotu nekadašnje “Riječke banke” u trenutku kada je Čačić poticao ali i uz pomoć svog brokera prije ostalih neopaženo podigao milijunske uloge i izašao na stražnja vrata Riječke banke, dok su naivni štediše čekali na riječkom Korzu da se otvore vrata već propale banke.

KO
komar64
09:55 17.04.2019.

...i tebi za vozački ispit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije