Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Cipelarenje' u Kozari putu

Država tvrdila da policajac nema pravo na strah u obavljanju dužnosti

Ilustracija
Sanjin Strukic/PIXSELL
30.11.2022.
u 15:54

Policajac koji je pucao iz pištolja svjedočio je da su na ulici uočili i htjeli privesti osumnjičenika, koji je negodovao, te su ih još dvojica muškaraca udarala, a onda je iz kuće istrčalo još njih desetak

Općinski radni sud u Zagrebu po sutkinji Jelici Pandurić dosudio je policajcu 14.400 kuna odštete u sporu protiv Republike Hrvatske, te naknadu parničnog troška od 8250 kuna, jer ga je više osoba pri redovnom policijskom postupanju 9. prosinca 2020. u Kozari putu u Zagrebu napalo udarajući ga rukama i nogama po glavi i tijelu. Uz niz hematoma trpio je strah i jake bolove, te mu je trebala tuđa pomoć i njega desetak dana po dva sata. Napad je zaustavljen kad je drugi policajac pucao iz pištolja u zrak. Potom su desetine policajaca okružili naselje u Kozari putu. Svi su mediji o tome izvještavali.

Tužena Republika Hrvatska je tumačila da je policajac ozlijeđen pri obavljanju obavijesnog razgovora zbog imovinskih kaznenih djela, te su napadači kazneno prijavljeni. Kako su ozljede bile lakše nije trpio strah i jake bolove. Policajac je obavljao svoju dužnost, za što mora biti fizički spreman i osposobljen pa i za fizičke kontakte. Zato se ne može govoriti o strahu pri obavljanju redovnog posla, tvrdio je zastupnik države iz Građanskog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Policajac koji je pucao iz pištolja svjedočio je da su na ulici uočili i htjeli privesti osumnjičenika, koji je negodovao, te su ih još dvojica muškaraca udarala, a onda je iz kuće istrčalo još njih desetak. I njega su oborili i "cipelarili", ali je uspio izvući pištolj i opaliti četiri hica nakon čega su se razbježali. S njima je bila i policajka, koja je uplašena stajala sa strane i nije napadnuta. Utvrđen je identitet dijela od 10 do 15 napadača.

Sutkinja Pandurić je obrazložila da je profesionalni rizik, rizik koji radnik preuzima školujući se za određenu profesiju, zapošljavajući se i obavljajući poslove u toj profesiji. Sudska praksa je zauzela pravni stav da je za profesionalni rizik odštetna odgovornost na poslodavcu za ozljede radnika na radu ili u svezi s radom. To što je policajca napalo 10 do 15 osoba za sud nije razlog za oslobođenje države od odgovornosti, jer djelovanje napadača pri pokušaju legitimiranja nema karakter događaja koji je izvan obavljanja redovnog policijskog posla pa je riječ o profesionalnom riziku za koji odgovara poslodavac, obrazložila je sutkinja.

VIDEO Jeziva priča iz Zagreba: Majka (25) na porod došla s 2,25 promila u krvi, sud otkrio zanemarivanje djece

Ključne riječi

Komentara 9

BE
Berri
16:20 30.11.2022.

Taj jadni policajac, koji je sam, napušten, slabo opremljen i nedovoljno obučen (godišnje ispuca 8 metaka na ocjenskom gađanju)nema pravo na odštetu, no članovi uprave INA-e koji nisu spriječili pljačku imaju pravo na milijunske otpremnine. Sve se lomi na onomm malom i jadnom čovjeku.

DU
Deleted user
16:36 30.11.2022.

Ova država ne funkcionira, sutkinja brani kriminalce umjesto vlastitih napadnutih policajaca dok se vlast dodvorava Bruxellesu a vlastita im se država raspada. Treba priznati da je Jugoslavija znala uvesti reda i voditi državu, ovi definitivno nemaju pojma. Da mi je proniknuti u mentalni profil HDZ glasača, taj je gori od glasača za komuniste u Jugi jer oni su bili samo oportunisti

AR
Arrows
16:28 30.11.2022.

Za to je kriva država i zakon koji ne štiti policiju Da policajac smije pucati u noge takvoj gamadi i da zato ne odgovara, ne bi nitko digao ruke na policiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije